Čaj Pu Erh se vryl do podvědomí milovníků čajů hlavně tím, že odbourává nadbytečný tuk. Je to ideální doplněk redukčních diet. Doporučuje se pít před každým tučným jídlem. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Při pravidelném pití (3 šálky denně) dochází až k 13% poklesu cholesterolu za měsíc. Urychluje odbourávání alkoholu v krvi, posiluje imunitní systém, pročišťuje krev, játra a čistí organismus od toxinů a chrání před infekčními chorobami.

Působí účinně na celé trávicí ústrojí, onemocnění dýchacích cest, působí antidepresivně a podporuje vykašlávání. Navíc obsahuje množství vitamínů a minerálů. Při mentální práci vám pu-erh také přijde vhod – zlepšuje soustředění a dokonce působí jako mírné antidepresivum.

Vyznačuje se výraznou zemitou, kouřovou chutí. Obsahuje množství minerálů, např. zinek, hořčík, vápník, ze stopových prvků selen, mangan a také řadu vitamínů. Čaj Pu-erh je zvláštní tím, že jako jeden z mála čajů téměř neobsahuje kofein, jeho obsah je asi 24x nižší, než v ostatních čajích, takže je vhodný i na večerní pití (EDIT: Více informací si k obsahu kofeinu v pu-erh přečtěte v komentářích).
 

Účinky čaje PU-ERH

1. Odbourává tuk

Známý je především tím, že pomáhá velmi účinně odbourávat nadbytečný tuk a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Právě jeho pozitivní účinky při odbourávání tuku proslavily tento čaj po celém světě. Výzkumy v Číně ukazují, že při silné nadváze je možné shodit 9 kg za měsíc. Při střední nadváze kolem 5,8 kg a při lehké nadváze asi 2,8 kg za měsíc. Jiné studie dokazují, že u lidí ve věku 35-55 let se při pití tohoto čaje projevilo trvalé hubnutí o 3-9 kg za měsíc. Doporučuje se pít pu-erh před každým tučným jídlem.

2. Snižuje hladinu cholesterolu

Dalším významným účinkem je snižování hladiny cholesterolu (při pravidelném pití 3 šálků denně dochází až k 13% poklesu cholesterolu za měsíc) a tuku v krvi tak rizikových triglyceridů. Pu-erh účinně pročišťuje krev, játra a také čistí organismus od toxinů. Působí proti arterioskleróze – kornatění tepen a rozšiřuje cévy. Urychluje (až dvojnásobně) odbourávání alkoholu z krve, a snižuje příznaky tzv. “opice”, také bolest hlavy.

3. Posiluje imunitní systém a chrání před infekčními chorobami

Tento čaj také podporuje náš imunitní systém a slouží jako prevence proti infekčním chorobám. Působí skvěle při onemocnění dýchacích cest a podporuje vykašlávání.

4. Skvělý na zažívání

Také působí příznivě na trávicí trakt, proti poruchám trávení, podporuje činnost žaludku.

5. Snižuje vysoký krevní tlak

Je také známý tím, že snižuje vysoký krevní tlak. Při mentální práci vám pu-erh také přijde vhod – zlepšuje soustředění a dokonce působí jako mírné antidepresivum.

6. Omlazuje

Obklady s čaje pu-erh působí omlazujícím způsobem. I jeho pití působí velmi blahodárně na zdraví naší pokožky.

7. Je protirakovinný

Japonští vědci zjistili, že má také protirakovinné účinky, díky vysokému obsahu EGCG a kyseliny gallové.

KOUKNI SE  Jak poznáte, že vás kočka má ráda?

8. Na stres i deprese

Čaj Pu-erh má také vliv na psychiku a působí proti stresu a depresím.

9. Čistí a detoxikuje tělo

V Čínské tradiční medicíně ho označují jako “zametač lidského těla” a podle této medicíny má Pu-erh výrazné léčivé schopnosti:

  • rozkládá tuky a jedy z požitého masa
  • rozpouští hleny
  • umožňuje proudění energie čchi
  • čistí střeva
  • detoxikuje organismus
  • pomáhá při plynatosti
  • je účinný při nachlazení
  • zlepšuje koncentraci

Tuk sice tento čaj nerozpouští, ale při nadváze skutečně pomáhá! A zdaleka nejen u ní. Léčiva chuť pu-erh stojí za ochutnání. S každým douškem do sebe vlejete zdraví ověřené tisíciletími. Ať už jste na dietním režimu nebo ne, pitím pu-erh vždy osvěžíte tělo i duši. Doporučuje se vypít tři šálky denně a dobrou zprávou je, že vám na celý den vydrží jediná směs! Čistý Pu-erh totiž můžete zalévat i 2 – 3 krát.

Původ a výroba Pu-erhu

Produkce čaje Pu-erh byla od pradávna spojena s jihočínskou provincii Yunnan, oblastí kolem řeky Lancang (Mekong). Yunnan najdete na mapě hned nad Vietnamem a Laosem, vedle Barmy. Na trhu se můžete setkat i s vietnamskou verzí Pu-erhu, ale ty opravdické Pu-erhy pochází jen ze strání několika hor v Yunnanu (názvy těchto oblastí bývají obvykle součástí názvu samotného čaje). První dochovaná písemná zmínka o obchodě s Pu-erhem pochází z doby vlády dynastie Tang (618 – 906). Místní lidé tehdy pro svou vlastní potřebu trhali lístky divoce rostoucích čajovníků a vařili si je s pepřem, zázvorem a jiným kořením, ale vymýšlely se způsoby, jak prakticky transportovat čaj tak, aby při dlouhých cestách neztrácel svou kvalitu. Jako dobrý způsob se ukázalo lisování čajové hmoty do různých tvarů. Čaj v této formě nejenže přežil cestování na hřbetech koní do vzdálených krajin, ale časem dokonce získával jaksi plnější chuť. Tento lisovaný, zrající čaj se stal oblíbeným v Tibetu a v jihočínské provincii Guangdong a Hong Kongu, protože díky svému příznivému vlivu na zažívání skvěle doplnil tamnější kuchyni založenou na lokálně dostupných surovinách.

Široké listy letitých čajovníků, výroba Mao Cha

K výrobě čaje Pu-erh se dodnes sbírají především doširoka rozevřené, dospělé listy starých čajovníků (někdy dokonce prý i listy mírně nažloutlé). V první fázi se po sběru lístků připravuje hrubý produkt zvaný Mao Cha (‘rough tea’). Tento Mao Cha je pak základem zeleného i černého Pu-erhu. Existuje řada popisů, jak přesně krok za krokem tento proces zavadání a sušení čajových lístků probíhá, vybírám z nich jeden, který jsem nalezl v největším množství zdrojů:

Sklizené listy se rozloží v krytých halách na sušících stolech a nechávají se den až dva zbavit vlhkosti (suší se). Poté se buď strojově upraví horkým vzduchem, nebo se praží na velkých wok pánvích (tomuto kroku se říká „Sha Qing“ a hlavním cílem je zastavení procesu oxidace). Pak přichází na řadu rolování lístků (taktéž mechanické nebo ruční), při kterém se lístky naruší a díky tomu čaj dostane lepší chuť a lépe zraje. Na závěr se čaj suší na slunci po dobu 3 dnů. Tak vzniká Mao Cha.

Pu Erh cihla

Pro nákup cihly čaje Pu Erh napište na info@kukatko.cz

KOUKNI SE  5 nejinteligentnějších zvířat na světě

Fermentace a zrání

To, čím je Pu-erh výjimečný mezi všemi čaji, je proces jeho fermentace, při které dochází k látkové proměně. Bavme se nyní chvilku o tradičním „zeleném“ Sheng Pu-erhu. Tento čaj je opředený mnohými legendami, pro své léčivé účinky i pro svou zrající chuť.

Čaje obecně stářím ztrácejí svou chuť a vůni. U Pu-erhu je to však jinak. Díky správnému procesu fermentace může kvalitní Pu-erh dozrávat i několik desítek let! Pít ho můžete kdykoli, pokud si však každý rok odloupnete z čajové cihly malý kousek a zalejete ho, můžete postupně sledovat jeho vývoj. Tento pozvolna „zrající“ (Sheng Pu-erh) čaj se získává tak, že se výše zmíněný Mao Cha napaří, zavine do látky a pomocí těžkého závaží se slisuje do bochníčků, případně cihel. Takto stlačený Mao Cha se pak nechá jeden až dva roky v klidu, aby mohly mikroorganismy a bakterie odvést kus práce. Tímto procesem čaj získává svou typickou zemitost, a jak rozvedu níže, jde o proces fermentace. Pak je čaj připravený buď k pití, nebo k dalšímu uskladnění. Při následném zrání už hraje roli mnoho dalších faktorů. Pokud se stanete sběratelem Pu-erhů, asi si dáte pozor, v jakém prostředí čaj budete uchovávat. Vyberete zřejmě tmavé místo s přiměřenou vlhkostí bez nežádoucích zápachů. Zrající bochníky čaje mohou absorbovat cizí pachy. Rovněž se můžete připravit na to, že tentýž čaj ze stejné produkce bude po letech zrání chutnat jinak ve vaší oblíbené čajovně, než u vašeho kamaráda sběratele, který si čaj archivuje sám.

http://www.puerh.fr/en/article/cellar_collection_storage_strategies_of_maturation.htm

Český čajomilec Jiří Šimsa, kterého budu citovat o něco níže, tvrdí, že vzhledem k nízké vlhkosti evropského vzduchu čaj bezprostředně po dovežení z Yunnanu vyschne a nelze už hovořit o pokračujícím procesu fermentace. Hovořil jsem na toto téma s jedním provozovatelem čajovny v Brně, který mi ukázal svou velikou dřevěnou skříň plnou lisovaných Pu-erhových koláčů. V této skříni prý udržuje určitý stupeň vlhkosti tak, že čas od času vloží misku s vodou a nechává jí přirozeně odpařovat. Podle jeho slov mají čaje různé schopnosti zrání. Ze svých zkušeností si už troufne odhadnout, který čaj je vhodný pro zrání 10-15 let, a který se zvládne rozvíjet mnohem déle. Neznamená to, že by se třeba některý Pu-erh po 15 letech začal „kazit“, ale jeho chuť už zkrátka nemá kam růst.

KOUKNI SE  Cloumá vámi vztek? 3 tipy do jídelníčku, které to napraví

Rozlišení fermentace a oxidace

V čajové terminologii bohužel panuje chaos v používání pojmů oxidace a fermentace. Jak se tyto procesy liší? Nebo je to snad totéž? Pro někoho ano, bohužel, a pak jsem tady kvůli tomu zmatený a zoufalý já. Po určitém úsilí a doplňování znalostí z bio-chemie však mohu s klidným srdcem prohlásit: Oxidace a fermentace jsou dva rozdílné procesy. Dovolte mi v krátkosti osvětlit, v čem je rozdíl.

Začněme u oxidace, v případě produkce čajů jde o jev poměrně běžný. Oxidace je proces, ve kterém atomy kyslíku reagují s enzymy v lístcích čaje a dochází takto k látkové proměně. Příznakem proběhlé oxidace jsou zahnědlé lístky (stejný jev můžeme pozorovat u rozkrájeného jablka, jehož dužnina začíná pozvolna hnědnout – oxiduje). V podstatě již po odtržení čajového lístku z keře probíhá samovolná oxidace, urychluje se narušením buněčných stěn lístků – to pomáhá kyslíku do buněk pronikat a konat. Zabránění oxidace se u řady čajů provádí tepelnou úpravou bezprostředně po sklizení, třeba důkladným prohřátím na pánvi. Japonská sencha se například po sběru upraví v páře, aby se zabránilo procesu látkové výměny způsobené oxidací. Jiné čaje se naopak nechávají zoxidovat záměrně.

Fermentace je taktéž proces látkové proměny, ale narozdíl od oxidace se tato proměna odehrává působením bakterií a mikroorganismů. Český ekvivalent pro fermentaci je kvašení. Známe ho třeba z přípravy kysaného zelí, kde probíhá bez přístupu vzduchu tzv. mléčné kvašení. Při rozborech čajů Pu-erh nalezneme různé kultury bakterií a hub, které se liší podle místa produkce.

Shu Pu-erh (černý Pu-erh)

Černý čaj Pu-erh je dnes mezi laiky asi nejrozšířenější. Jeho příprava není náročná, nemůžete nijak zásadně pokazit délku luhování. Prostě si ho uděláte tak, jak vám vyhovuje (u Shengu se vám může stát, že čaj „přetáhnete“ a nebude vám chutnat). Zajímavé je, že se začal oficiálně vyrábět až na konci 20. století. Předtím existovaly jen různé pokusy o výrobu čaje, který by se vyrovnal starému, kvalitnímu, vyzrálému Sheng (zelenému) Pu-erhu. Na různých postupech se aktivně podíleli obchodníci v oblasti HongKongu, kteří takto padělali drahé, dlouhozrající Shengy. Veškeré snahy byly zaměřeny na urychlení procesu fermentace. V roce 1975 se na trhu objevil první Shu (černý) Pu-erh. Vyrábí se tak, že se základní surovina Mao Cha spaří ve vysoké teplotě a napěchuje do obrovské haldy přikryté plachtou, kde se nechá zhruba 2 měsíce fermentovat.

Pu erh koláč

Pro nákup koláče čaje Pu Erh napište na info@kukatko.cz

Za dva měsíce v těchto podmínkách čaj projde opravdu intenzivním fermentačním procesem a dále se buď lisuje do koláčů (cihliček), nebo prodává jako sypaný Pu-erh.

Charlie Brown

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

20 − twelve =