Vysokoproteinová dieta: Kolik vajec sníst denně a jak je připravit?

Vajíčka jsou plná bílkovin, ale kolik vajec sníst denně je ideální? A jaký je nejzdravější způsob jejich přípravy?

Vysokobílkovinné diety jsou v letošním roce velkým hitem mezi fandy cvičení. Protein je důležitou složkou každé stravy, protože tvoří část každé buňky v těle. Vlasy a nehty jsou většinou tvořeny bílkovinami a vaše tělo používá bílkoviny k tvorbě a opravě tkání. Protein je také skvělý pro růst svalové hmoty a pomáhá při hubnutí. Mezi běžné zdroje bílkovin patří libové maso jako kuřecí a krůtí, ale existují některé vysoce bílkovinné veganské alternativy jako fazole a tofu. o tom, jakou veganskou stravu jíst, abyste zhubli a nabrali svaly, jsme psali zde. Vejce jsou také velkým zdrojem bílkovin a snadno se začleňují do každodenních stravy.

Kolik je bílkovin v jednom vejci?

Průměrně vejce (prodávají teda čím dál menší) obsahuje asi 6-7g bílkovin. Záleží na velikosti vajíčka. Některá velká vejce mohou obsahovat až 13g bílkovin. Lidé si často myslí, že bílkoviny se nacházejí pouze ve vaječných bílcích, ale ve skutečnosti žloutek obsahuje asi polovinu bílkovin. Žloutek obsahuje také téměř všechny živiny a tuky. Proto je prospěšné jíst vejce celé.

Kolik vajíček byste měli denně sníst?

Doporučený limit pro množství vajíček, které by lidé měli sníst, neexistuje. Nicméně většina pokynů naznačuje, že je zdravé jíst dvě až tři vejce denně. Sníst tři celá vejce denně je pro zdravé lidi dokonale bezpečné. Vejce neobsahují jen bílkoviny, ale také obsahují vitamín D, A, B2, B12, folát a jód.

KOUKNI SE  3 nejlepší recepty pro zpracování rakytníku

Měli byste jíst syrová, nebo vařená vajíčka?

Někteří zdravotníci se domnívají, že konzumace syrových vajec je prospěšné, ale nedávná studie přišla se zjištěním, že z vařených vajec absorbujete 90% bílkovin, kdežto se syrových vajec získáte pouhých 50% bílkovin. Konzumace syrových vajec zvyšuje také riziko otravy.

Jaký je nejzdravější způsob přípravy vajec?

Nejzdravější je vejce uvařit v horké vodě. Pro vajíčka natvrdo vařte vejce ve skořápce v hrnci ve vařící vodě 6-10 minut, v závislosti na tom, jak hodně chcete žloutek tvrdý. Bez skořápky vařte vejce v 71-82 °C po dobu 2,5-3 minut.

Kolik bílkovin byste měli denně sníst?

Protein udržuje delší dobu pocit sytosti, buduje svalovou tkáň a zvyšuje energetickou hladinu. Množství potřeby bílkovin je závislé na tělesné hmotnosti nebo v některých případech na procentu kalorií, ale v zásadě je minimální doporučená dietní dávka bílkovin asi 1g bílkovin na kilogram u žen. Pokud plánujete hubnout, odborníci na stravu doporučují zvýšit příjem bílkovin o přibližně 50%.Chcete-li hubnout, měli byste jíst 1 gram bílkovin na každé kilo, které vážíte, každý den.

Charlie Brown

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

one × three =