5 opravdu nejlepších kuchařek pro začátečníky

Vaření. Děláme to všichni. Někdo méně, jiný častěji. Ne každý se k tomu však hrdě hlásí a už vůbec ne každý, se do toho s nadšením hrne. To platí i pro začátečníky, kteří se k vaření dosud neodhodlali. Přitom důvodů, proč je s vařením dobré (a někdy také nutné) začít, je celá řada – stěhování od rodičů, snaha blýsknout se před svou láskou nebo třeba nově objevená záliba. Jestliže je vaším největším kulinářským triumfem polévka z pytlíku a vy s tímto stavem věci chcete skoncovat, pak je následující seznam kuchařek určen právě vám. Díky těmto knihám se už nikdy víc nebudete muset spoléhat na menzu, mražená jídla nebo donáškový servis – stanete se totiž pánem nad svým vlastním hrncem. Tituly jsou seřazené podle obtížnosti receptů, pro začátečníky jsou ale vhodné všechny. Tak s chutí do toho!

Jak uvařit bez maminky upravenýJak se neztratit v kuchyni upravenýKuchařka pro začátečníky upravenéVařím si sám upravenýKuchařka pro dceru upravené

1Jak uvařit bez maminky – Lucie Forštová, Tereza Forštová

Pokud jste začátečníkem v pravém slova smyslu (tj. máte zkušenosti s vařením čaje nebo výše zmíněné polévky), pak by tento titul měl být vaší první volbou. Vařit podle něj totiž zvládne opravdu každý. V náročnosti receptů knize mohou konkurovat snad jen dětské kuchařky, a to je pro začátek opravdu moc dobré! Kromě návodů na přípravu těch nejzákladnějších příloh, jakými jsou brambory, rýže nebo těstoviny, obsahuje rovněž spoustu užitečných tipů pro zdárné přežití v kuchyni. Po jejím pročtení tak budete kromě jednoduchých jídel umět také účinně zacházet s kuchyňskými nástroji nebo třeba efektivně umývat nádobí. A to se rozhodně hodí.

KOUKNI SE  Knižní nej: Nejlepší detektivní série s neotřelými vyšetřovateli

2Jak se neztratit v kuchyni – Hana Porebská

I tady je rozjezd velmi pozvolný – úvodem se například naučíte, jak správně nakrájet chleba nebo rozklepnout vajíčko. Kniha vám rozšíří seznam příloh o jejich zdravější představitele, kterými jsou třeba jáhly nebo pohanka. Hlavní doménou této kuchařky je však práce s masem. Ke slovu se dostanou rozličné druhy, od těch téměř všudypřítomných, až po ty méně známé. Kromě postupu jejich přípravy se dočtete spoustu užitečných rad, jako například, jak naložit s hektolitry krve, které se z masných produktů valí proudem. Ne, tato kniha opravdu není vhodná pro vegetariány. Specifikem kuchařky je pak jakási potravinová encyklopedie. Ta je součástí každého oddílu. V těstovinovém se tak například dozvíte, jak doma s pomocí těstovin nastolit tu pravou italskou domácnost.

TIP: Víte, že pizza je pokrm, který je nejen oblíbený, ale zároveň velmi jednoduchý na přípravu? Podívejte se na recept na domácí pizzu

3Vařím si sám – Jaroslav Vašák

Tato kuchařka je vhodná především pro jedince s fotografickou pamětí. Veškeré recepty jsou totiž podávány formou ilustrací, a to velmi názorných. Každá surovina má vlastní malůvku, nechybí ani upřesňující popisek té které ingredience. Chybu tak neuděláte v nákupu, ale ani při samotném procesu vaření. Ilustrace objasňující konkrétní postup jsou povětšinou opatřeny šipečkami, které znázorňují pohyb (například soli na maso a následně masa na pánvičku) potřebný pro dosažení kýženého výsledku. A jelikož jsou obrázky černobílé, kreativnější jedinci si po skončení vaření mohou právě ovládnutý recept za odměnu vybarvit.

KOUKNI SE  Paolo Coelho: Lukostřelec

4Kuchařka pro začátečníky – Fiona Wattová

Oproti dalším čtyřem kuchařkám se zaměřuje také na pečení. Po jejím prostudování tedy zvládnete moučníky všeho druhu (a ty se výborně hodí k čaji, který umíte již z dřívějška!). Pokud se navíc zrovna nekamarádíte s masem, pak jistě oceníte poměrně velký prostor vyčleněný pro vegetariánskou kuchyni. Kniha nabízí ilustrace krok za krokem s doprovodným textem a také fotografie výsledného produktu, se kterým si ten svůj můžete následně porovnat. Najdete pět rozdílů?

5Kuchařka pro dceru – Jana Zatloukalová

Ačkoliv tento titul v porovnání s ostatními předkládá náročnější recepty, jeho místo v něm je naprosto opodstatněné. Důvodem jsou omáčky, důmyslné moučníky, osvěžující saláty atd. Kniha se v samostatných kapitolách věnuje všemu, na co v předchozích čtyřech nezbylo místo (aby taky ne, počtem stran totiž vydá za všechny zmíněné tituly dohromady). Pokud se tedy nacházíte v kategorii pokročilý začátečník, neváhejte už ani chvilku. Kuchařka je kromě pěkného grafického zpracování také velmi čtivá (samozřejmě, na kuchařku). A nemusíte být dokonce ani dcera, abyste s knihou mohli vařit – dobrých výsledků dosáhnou jistě také sestry, sestřenice, synové a bratři napříč všemi koleny, partnery a manžely nevyjímaje.

Monika Pospíšilová

Úvodní foto: Pixabay.com

Obrázky v textu: Knihcentrum.cz, Kosmas.cz

Vařím si sám upravenýKuchařka pro začátečníky upravenéJak se neztratit v kuchyni upravenýJak uvařit bez maminky upravený

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

fourteen − four =