Tradiční i neobvyklé vánoční bramborové saláty

K vánočním svátkům patří řada zvyků. Vedle zpívání koled, pouštění ořechových lodiček, pálení františků a mnoha dalších nesmíme samozřejmě zapomínat na ty stravovací. Většina z nás si jistě těžko dokáže představit Štědrý večer bez smaženého kapra či zlatavých řízečků. V prvním případě se modlíme, abychom se místo rozbalování vánočních dárků nedočkali uvízlé rybí kůstky v krku a místo procházky na půlnoční necestovali na pohotovost.

V tomto svátečním díle se zaměříme na neodmyslitelnou přílohu k výše uvedeným pokrmům. Na vánoční tabuli nesmí za žádných okolností chybět bramborový salát.

Štědrovečerní večeři si bez něj podle průzkumu nedokáže představit 96 procent oslovených lidí v Česku.

Těšíte se, jak strávíte Vánoce na blátě, obklopuje vás pohodová atmosféra Vánoc, v televizi běží tradiční pohádky a vy máte stále nutkání ujídat z obrovské mísy polévkovou lžící bramborový salát? V našem článku se dozvíte, jak dlouho je tento pokrm znám a spjat s vánočními svátky. Možná vás inspirujeme tipy na vynikající tradiční i lehce neobvyklé varianty bramborových salátů.


Historie bramborového salátu

Mysleli jste si, že s bramborovým salátem se o Vánocích patlali už čeští obrozenci? Omyl, tradičnímu salátu z brambor, zeleniny a vajec s majonézou není ani 100 let.

Dokonce ani matka všech českých kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová ho mezi svými recepty v nám dnes dobře známé podobě nemá. Žádné předávání vyzkoušených receptů z generace na generaci, zaručené tipy na ty nejvhodnější brambory, tajné rodinné přísady. Bramborový salát dokonce někteří z našich praprarodičů v dětství vůbec neznali.

Spekuluje se o tom, že za vznikem původního bramborového salátu zřejmě stojí jistý francouzský kuchař, který ho poté proslavil v Rusku. Zde ho měl připravovat pro moskevskou smetánku.

V českých zemích se bramborový salát objevil až ve 20. letech 20. století, kdy se postupně prosadil jako hlavní příloha vánoční tabule. 

První recept na smaženého kapra servírovaného s bramborovým salátem se do českých kuchařek dostal v roce 1924, kdy byl součástí jídelníčku hlavně mezi bohatšími.

Jeho obliba stoupla zejména v období protektorátu, kdy se ingredience k jeho přípravě daly sehnati v nuzných letech druhé světové války.

Tak pojďme do toho, ať máme do štědrého dne hotovo


Tradiční bramborové saláty

Nejsme-li lenoši a zeleninu jsme si zavařili předem, nemusíme na poslední chvíli obíhat supermarkety s nadějí, že v regálech zbyly ještě nějaké zapomenuté sklenice s hotovou sterilovanou směsí. Případně můžeme zvolit variantu bramborového salátu připravovaného z čerstvé zeleniny.

KOUKNI SE  Když chcete psa, je lepší pořídit si psa nebo fenu?

Bramborový salát z čerstvé zeleniny

  • 5 uvařených brambor ve slupce
  • 2 mrkve
  • čtvrtka celeru
  • 1 petržel
  • 4 kyselé okurky
  • majonéza
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • ½ cibule
  • plnotučné hořčice
  1. Nejprve uvařte brambory ve slubce. Až budou uvařené a vychladlé, oloupejte je a nakrájejte na malé kostitičky nebo protlačte mřížkou.
  2. Mrkev, celer, petržel oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. POté dejte do hrnce s osolenou vodou a lžící octa.
  3. Vařte cca 30 min. Mezitím nakrájejte najemno cibuli a kyselé okurky na malé kostičky.
  4. Až budeme mít zeleninu uvařenou, scedíte jí a necháte chvilku okapat, poté všechnu nakrájenou a uvařenou zeleninu přidáte k bramborům. Přidejte sůl a pepř, trošku láku z okurek, majonézu, jednu lžičku hořčice a vše promíchejte. Hotový salát nechte odležet v chladničce. 

Salám do bramborové salátu ano nebo ne?

Salám značí odklon od víry. Původní štědrovečerní bramborový salát byl bezmasým postním jídlem. Protože se ale Vánoce čím dál víc proměňovaly z náboženských svátků ve svátky světské, přibývalo lidí, kteří do něj přidávali salám nebo šunku. Rostl i počet takových, kteří si ke kaprovi na Štědrý večer dělaly vepřový řízek.

Jestli se chcete před rozbalováním dárků pěkně napucnout a ne se omezovat půstem, určitě doporučujeme zvolit bramborový salát s majonézou a kvalitní uzeninou.

Bramborový salát s uzeninou

  • 1 hrst petrželky
  • 2 kg brambor
  • 2 ks cibule1 sklenice majonézy
  • 2 lžíce hořčice plnotučné
  • 3 ks vejec natvrdo
  • 200 g měkkého salámui
  • 1 sklenice sterilované zeleniny na salát
  • 1 lžíce worcestrové omáčky na dochucení
  1. Na vánoční ráno si uvařte brambory ve slupce, vejce natvrdo a obojí necháte vychladnout.
  2. Po vychladnutí brambory a vejce oloupete, nakrájíme na větší kostičky a vložíme do mísy. 
  3. K bramborám a vejcím přidáte scezenou sterilovanou směs na salát a na kostky nakrájenou uzeninu. 
  4. Vložíte nadrobno nasekanou cibuli a petrželku, podle chuti osolíte, opepříte a zakápneme worcestrovou omáčkou a lžící hořčice.
  5. Do bramborového salátu s uzeninou přidáte majonézu či jogurt, případně kombinaci obou těchto ingrediencí, salát opatrně promícháte. Pokud je salát dostatečně ochucený, dáte ho do lednice odležet.

Pokud chcete vidět zlaté prsátko, nejen v zrdcadle, doporučujeme zvolit odlehčenou variantu.

Bramborový salát bez majonézy

  • 800 g brambor
  • 60 g červené cibule
  • 4 snítky jarní cibulky
  • 8 lžic bílého selského jogurtu
  • 4 vejce
  • 4 nakládané okurky
  • česnek
  • hořčice
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  1. Brambory uvařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky či protlačte přes drátěnou mřížku, přidejte najemno nakrájenou cibuli, zeleninovou směs, hořčici podle chuti, nastrouhané oloupané jablko, nastrouhané nakládané okurky.
  2. Přidejte zakysanou smetanu a jogurt, sůl a promícháme. Pokud je salát suchý, zalijeme ho trochou okurkového nálevu až do požadované konzistence.
  3. Znovu promíchejte, dosolte a nechte v chladnu uležet do druhého dne.
  4. Vejce autorka tohoto receptu ze zdravotních důvodů nedává a vůbec to není poznat.
KOUKNI SE  Nejdelší a nejkratší život zvířat světa

Salátový tuning aneb netradiční a bramborové saláty

Bramborový salát s červenou řepou a jablky

Bramborový salát s červenou řepou a jablky
  • 400 g uvařených brambor
  • 200 g jablek
  • 200 g uvařené červené řepy
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 2 cibule
  • 50 ml kysané smetany
  • 30 ml olivového oleje
  • 10 ml octu
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř
  1. Brambory, jablka, řepu, cibuli nakrájejte na kostičky, k nim do mísy přidejte hrášek.
  2. Vše promíchejte, osolte a opepře.
  3. V jiné míse smíchejte smetanu, olej, ocet, hořčici a trošku soli.
  4. Do salátu vmíchejte zálivku a podle chuti dolaďte kořením.

Rakouský bramborový salát

  • salátové brambory (typ A) 900 g
  • salátová okurka 1/2 ks
  • špek nebo anglická slanina, nakrájená na kostičky 2 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • šalotka, nadrobno nakrájená 3 lžíce
  • bílý vinný ocet (máte-li běžný lihový 8% ocet, zřeďte ho napůl s vodou) 5 lžic
  • vývar 200 ml
  • dijonská hořčice 1 lžíce
  • dýňový olej 50 ml
  • opražená dýňová semínka
  • čerstvá pažitka k podávání
  • pevné jablko 1 ks
  • kmín, sůl a pepř

  1. Na salát dejte vařit pečlivě omyté, ale neoloupané brambory do osolené vody s kmínem. Uvařte je jen tak, aby byly ještě pevné, nerozpadaly se. Pak je nechte vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na plátky.
  2. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte a lžičkou vydlabejte měkkou část se semínky. Pevnou dužinu nakrájejte na půlměsíčky a přidejte k bramborám. Přidejte i jablko zbavené jádřince a nakrájené na tenké půlměsíčky.
  3. V pánvi na rozehřátém másle vyškvařte kostičky slaniny. Vsypte šalotku a osmažte ji, až zesklovatí. Vlijte ocet, odvařte přípečky, vlijte vývar a zálivku nechte trochu vyvařit, aby zhoustla. Nakonec do ní vmíchejte hořčici, osolte ji a opepřete. Ještě teplo zálivkou přelijte salát, vše dobře promíchejte a před podáváním nechte asi půl hodiny rozležet. Na závěr ještě posypte dýňovými semínky, pažitkou a zakápněte dýňovým olejem.

Netradiční bramborový salát s pivní majonézou

Salát

  • 1kg brambory typu A
  • 1 ks menší bílá cibule
  • 1 ksmenší červená cibule 1 ks
  • 1 svazek jarní cibulka
  • 2 lžíce pažitka, jemně nasekaná 
  • 200 g kvalitní a tučná zakysaná smetana
  • 5 lžic pivní majonézy 
  • 100 g kvalitní uzená slaniny
  • 100 g sýra s modrou plísní (např. uzená niva)
  • 3 kuličky nového koření 
  • 3 kuličky celého pepře
  • 2 ks bobkový listu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl a čerstvě namletý pepř
KOUKNI SE  Vysokoproteinová dieta: Kolik vajec sníst denně a jak je připravit?

Pivní majonéza

  • 3 ks vaječných žloutků
  • 1 lžička ostré hořčice (např. dojón)
  • 50 ml černého piva
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • sůl, pepř a drcený kmín
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • Majonéza: Tyčovým mixérem spojte žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně přidávejte olej a šlehejte do požadované konzistence majonézy.
  • Salát: Brambory dobře umyjte pod studenou vodou a uvařte doměkka v osolené vodě, do které přidejte divoké koření a větvičku rozmarýnu. Nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Ideálně použijte brambory Grenaille, které nemusíte loupat, stačí je jen rozpůlit.

  1. Všechny druhy cibulí pokrájejte velmi najemno.
  2. Zakysanou smetanu osolte a opepřete, spojte s majonézou.
  3. Uzenou slaninu nakrájejte na malé kostičky a na rozpálené pánvi orestujte dozlatova, slijte tuk a nechte vychladnout.
  4. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
  5. Všechny ingredience vložte do mísy a promíchejte pečlivě se smetanovo-majonézovou zálivkou, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu.
  6. Dochuťte solí a pepřem, se solí už opatrně, sýr je docela dost výrazný.
  7. Salát můžete ozdobit červenou cibulkou nakrájenou na jemné plátky, nasekanou chilli papričkou, kterou zbavte semínek a pažitkou.

Zeleninová směs na bramborový salát

Pokud jste dočetli až sem, jako bonus vám přinášíme recept na přípravu zeleninové směsi na bramborový salát.

  • Nejprve si připravíte nálev tak, že nalijeme  do hrnce vodu a ocet a přivedete je k varu,  přidáte cukr, sůl a koření, vše krátce povaříte, bude stačit 5 minut, pak hrnec sundáte ze zdroje tepla, nálev necháte prochladnout.
  • Oloupanou cibuli pokrájíte na tenká kolečka nebo na kostičky, očištěnou mrkev a petržel nakrájíte na drobné kostičky, stejně tak kyselé okurky.
  • Hrášek spaříte horkou vodou, necháte ho okapat v cedníku.
  • Všechnu zeleninu spolu promícháte, rozdělíte ji do zavařovacích sklenic, do sklenic rozdělíte také koření z nálevu, sklenice pak zalijete nálevem až po okraj.

A jak jste na tom vy? Máte raději čerstvou rybu z kádě nebo vepřový řízek? Děláte si bramborový salát sami nebo si ho kupujete již hotový? Případně volíte klasickou variantu nebo rádi experimentujete? Budeme rádi, když svou zkušenost posdílíte v komentářích.

Teď už zbývá jediné, popřát vám za redakci “Pupku” pohodové Vánoce plné dobré nálady, pohody a plných spokojených pupků. A do nového roku kromě pevného zdraví též mnoho kulinářkých zážitků a úspěchů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

sixteen − thirteen =