Recenze: Zloději knih – nacistická zvěrstva v novém světle

Během druhé světové války a v letech předcházejících byly na podnět nacistů ukradeny milióny knih. Byly vyrabovány vzácné sbírky, muzea, ale i rodinné knihovny. Židovský majetek, zednářské knihy i díla režimem zavržených autorů byla napřed pálena na hranicích. Posléze byly části těchto unikátních biblioték zkoumány a překrucovány, aby nacisté získali jasný argument pro své antisemitské tažení napříč Evropou. Kradli knihy pro ty nejzvrácenější účely, kterých je člověk schopen. Zloději knih rozpoutali peklo.

Velká umělecká díla, jakými byly například sochy nebo obrazy si díky své ceně vysloužila v posledních dnech války a především po ní velkou pozornost díky své ceně. Knihy, až na pár výjimek, takovou nominální hodnoty nikdy neměly. Bylo jejich trpkým osudem zůstat na okraji zájmu. Díky několika osvíceným na ně nebylo zapomenuto. Dodnes pokračuje pátrání, které má jediný cíl: vrátit knihy svým majitelům, nebo těm, kteří zbyli. Zloději knih

Anders Rydell se svou knihou vydává po stopách ztracených knih. Do největších knihoven a historických ústavů, kde leží statisíce svazků více než sedmdesát let po válce. Stále nebyli identifikováni jejich majitelé. Jeho kroky vedou i do Čech, konkrétně do Terezína. I tady nachází pohnutou historii ghetta, ve kterém sehrály knihy důležitou roli.

Současnost je všude stejně trýznivá: ukradené knihy s mizivou šancí dostat se zpět ke svému majiteli. Minulost je však dramatická. V každém místě autor vypráví část velkého dramatu, ve kterém sehrály knihy podstatnou roli. Pomocí stránek ukradených knih rozkrývá zvrácenost nacistické mašinérie.

KOUKNI SE  Meg Masonov: trýzeň a touha

První očekávání knihy dokumentárního rázu může odrazovat čtenářský zájem. Díky autorovu citu pro věc a vypravěčskému talentu je kniha neuvěřitelně dojemným a dramatickým příběhem, jehož stránky vám budou ubíhat jako krajina z okénka rozjetého vlaku. Nejde o obrazy milionové hodnoty. Jde o myšlenky vepsané do stránek, o knihy, které dostalo dítě k bar micva, almanachy nebo poezii. Většina z těchto knih měla osobní nevyčíslitelnou hodnotu jen pro své majitele. Dnes již možná nežijí, i přesto existuje skupina lidí, která cítí a ctí tuto potřebu zachovat kontinuitu a spojit dnešek s minulostí prostřednictvím navrácení ukradených knih. Právě tuto neměřitelnou hodnotu dokáže autor brilantně přenést na čtenáře a dojmout ho naléhavostí sdíleného obsahu.

Kniha Zlín

 

Je až s podivem, že přes množství jmen a dat, a při složitosti tématu, zůstala kniha přehledná a srozumitelná. Pokud nejste zrovna odborníky na druhou světovou válku nebo tápete v některých jejich momentech, nemusíte se Zlodějů knih bát. Autor vás v tom nenechá. Z každé stránky je cítit, že chce, abyste porozuměli a nezapomněli.

Pro milovníka knih bude čtení hlubokým zážitkem. Ti, kteří se zajímají o historii, si doplní obraz několika dekád naší historie o téma, na něž se velmi často zapomíná. Zloději knih nejsou románem, přesto mají sílu strhnout čtenáře do víru historických událostí, jako by šlo o velký románový příběh.

Kristina Doubravová

Zloději knih, Anders Rydell, Kniha Zlín, 2017

KOUKNI SE  Chaloupka na muřích nožkách je pohádka pro starší děti, co se po nocích rády bojí

Knihu můžete zakoupit ZDE

PŘEHLED RECENZE
Hodnocení
10
19387-2Autor pátral po osudu knih, které byly pro své majitele nenahraditelné. A stejně jako oni, ani mnohé z těchto knihoven válku nepřežily.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

eight + nineteen =