Recenze: Porazí La La Land Moulin Rouge?

LLL d 29 _5194.NEF

Premiéra hollywoodského muzikálu La La Land vzbuzovala mnohá očekávání. Scénáře a režie se ujal Damien Chazelle a už jeho nedávný hit Whiplash obdržel nejednu cenu. Kromě tří Oscarů z pěti nominací, dostal cenu poroty za nejlepší hraný film v Sundance nebo jeden Globe za vedlejší herecký výkon v Cannes. Letos La La Land proměnil všech sedm nominací v Cannes a je i žhavým kandidátem na letošní Oscary.

Dalším lákadlem je v současnosti jedna z nejžádanějších hereček Emma Stone v hlavní roli. V neposlední řadě je to fakt, že od začátku tisíciletí tedy od Moulin Rouge (2001) a Chicago (2002) se nepodařilo natočit muzikál, který by se dal označit vysloveně za trhák. Podaří se to po 15 letech snímku La La Land?

Odpověď je jednoduchá – nepodaří. Posbírá několik cen, ale po pár měsících upadne v zapomnění, jako většina filmů. K tomuto tvrzení mě vede hned několik důvodů. Tím prvním je už samotný název La La Land. Kdo to vymyslel? Co to znamená? Mají citoslovce ve jméně hned ze začátku prozrazovat, že jde o muzikál? Nebo je film zaměřen na diváky s logopedickou vadou? Nebo je význam skutečně někde ve filmu ukryt? Pokud ano, tak velmi dobře, já ho nenašel.

Ale nechme název názvem a zaměřme se na to nejdůležitější, v čem by měl muzikál vyniknout, tedy na hudbu a tanec. Hudebně rozhodně nezaujme. Ne, že by melodie byly vysloveně špatné, ale nedá se srovnat po této stránce s geniálním West Side Story, ale ani s hity nabitými filmy jako Pomáda nebo Moulin Rouge. Po pohybové stránce je na tom La la land ještě hůře a tanečně se jedná asi o nejslabší muzikál, jaký jsem viděl. Přitom hned první scéna zapojením současných trendů jako je parkour slibuje mnohem víc. Jenže vše tvůrci odbydou na začátku a dál už kvalitou a nápaditosti La La Land nepřevyšuje úroveň silvestrovských estrád 80. let.

KOUKNI SE  Koukat či nekoukat: Kosmonaut z Čech

Nejsilnější stránkou filmu tak zůstává příběh. Jedná se o ničím překvapivé melodrama, které je ale pro daný žánr jak dělané, navíc je radost sledovat oba hlavní představitele, kteří mají herecky co nabídnout. Třešničkou je závěr filmu, který vyústí ve skutečný happyend. Tedy ne v přeslazenou limonádu v podobě – „a jestli neumřeli, tak spolu žijí dodnes“, ale happyend ve smyslu, že si dva lidé mohou dát mnohem víc. Že se dokážou vzájemně inspirovat a skutečně ovlivnit své životy navzdory nepřízni osudu.

La La Land je standardní mainstreamovou zábavou, která neurazí ani neoslní. Nabízí barvy, krásu a styl, ovšem chybí ji skutečnost, upřímnost a emoce. Na průměrný muzikál to stačí, ale na legendu typu Moulin Rouge si budeme muset ještě chvíli počkat.

 

Pavel Urík

 

La La Land

Komedie / Drama / Muzikál / Romantický

USA, 2016, 127 min

Režie: Damien Chazelle

Scénář: Damien Chazelle

Hudba: Justin Hurwitz

Hrají: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons, Finn Wittrock, John Legend, Rosemarie DeWitt, Jason Fuchs, Sonoja Mizuno, Jessica Rothe, Candice Coke, Hemky Madera, Ana Flavia Gavlak, Callie Hernandez

PŘEHLED RECENZE
Hodnocení
6
recenze-porazi-la-la-land-moulin-rougeTo nejlepší si tvůrci odbydou hned na začátku a dál už kvalitou a nápaditosti La La Land nepřevyšuje úroveň silvestrovských estrád 80. let.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

twenty − 19 =