Aneb tři chutné rychlovky pro bezva párty
Moderní metodu vaření zvanou “sous vide” jsme si již představili dříve. V dnešním kulinářském okénku budeme konkrétnější a zacílíme na ty, kteří nechtějí v kuchyni trávit věčnost a přesto touží vykouzlit dokonalý pokrm, který se výborně hodí třeba k pivu a zpříjemní sledování sportovního přenosu.
Pozvali jste si v době Covidu domů partu kamarádů, abyste třeba zafandili Vašemu oblíbenému týmu? Říkáte si, že koupit chipsy a tyčinky nestačí? Pak jste to právě Vy, kdo by měl zbystřit. Přinášíme Vám jednoduché recepty metodou sous vide, které jistě hravě zvládnete a zároveň nemusíte mít strach, že přijdete o důležitý okamžik zápasu. Zároveň se také můžete naplno věnovat hostům.
Tajemství tkví v dobré, včasné přípravě a kouzlu ponorného ohřívače (sous vide), díky němuž si skvělé pohoštění přichystáte dopředu. Když přijde návštěva, jen doladíte detaily a servírujete.
Recept č. 1
Míchaná vajíčka chystaná metodou sous vide
Základem tohoto receptu jsou vajíčka. Pro každého hosta počítejte alespoň se třemi.
Míchaným vejcím odjakživa slušela slaninka (špek) a cibulka (jakákoliv, já rád tu jarní). Všechny tyto ingredience si před naší návštěvou předpřipravíme. Nakrájíme slaninku a cibulku a spolu s vejci zamícháme v misce. Pokud chceme dosáhnout lepší chuti, slaninu s cibulkou si nejprve lehce orestujeme. Podle potřeby dosolíme a opepříme. Můžeme přidat trochu chilli. Celou směsí pak naplníme vakuové sáčky a ve svářečce zatavíme. Nezapomeňte na svářečce nastavit, že vakuujete mokrou směs!
V sous vide ohřívači nastavíme čas na cca 20-25 minut a teplotu na 75 °C. Vejce se vším, co máme rádi takto ohřejeme a vyndáme z vodní lázně.
Jakmile přijde návštěva, stačí takto přichystaná vajíčka vysvobodit z vakuového pytlíku a prohřát na mírném ohni s kouskem rozpuštěného másla.
Vajíčka pak naklademe na chléb či topinku, posypeme cibulkou nebo pažitkou a navrch nameleme trochu pepře. K tomu nakrájíme čerstvý chléb a můžeme servírovat. S otevřením tří lahváčů vám finální příprava nezabere více jak pět minut.
Recept č. 2
Kuřecí křídla / stehna (paličky) vařené sous vide metodou, dopečena v troubě s česnekovo-parmezánovým dipem
Dip si připravíme z bílého jogurtu, do kterého nastrouháme parmezán a stroužek česneku. Přidáme pár kapek olivového oleje a trochu citrónové šťávy. Podle chuti doladíme solí, pepřem případně medem. Promícháme a ještě zakápneme hladinu trochou olivového oleje. K pokrmu se hodí čerstvý chléb, bagetka nebo hranolky.
Recept č. 3
Vepřová žebírka na medu připravovaná sous vide metodou, dopečená v troubě s barbecue omáčkou
Na 4 kg vepřových žebírek budeme potřebovat:
- 4 kg vepřových žeber
- 6 g soli
- 6 g uzené soli
- 20 g hořčičného semínka
- 10 g papriky sladké, uzené
- 10 g papriky sladké
- 15 g česneku
- 30 g třtinového cukru
- 4 lžíce medu
Sypké ingredience nadrtíme v hmoždiři nebo rozmixujeme, poté přidáme med a vzniklou směs namasírujeme do žebírek. Ty poté rozdělíme do sous vide pytlíků, řádně zavakuujeme a necháme odpočinout (alespoň přes noc).
Ráno můžeme nastartovat náš sous vide ponorný ohřívač. Do nádoby vložíme zavakuované pytlíky a vaříme na cca 73°C po dobu 13 hodin.
Mezitím si připravíme barbeque omáčku na kterou budeme potřebovat:
- 2 g sušených rajčat
- 2 g sušeného česneku
- 1 lžíce medu medu
- 1 lžíce BBQ omáčky
- 1 malou najemno nakrájenou chilli papričku (množství upravit dle chuti a preferencí strávníků)
Jakmile se nám žebra uvaří, zchladíme je, ustřihneme růžek pytlíku a šťávu opatrně slijeme přes cedník do kastrůlku. Nechceme, aby se nám do jídla dostaly úlomky kostí a další větší kusy ingrediencí. Výše vyrobenou barbeque omáčku přidáme do šťavky a pomalu necháme zredukovat.
Zbývá nám žebra potřít směsí a nechat do křupava zapéci v troubě, případně na zahradním grilu. Zbylou směsí pak hotová žebra zalijeme. Podáváme s čerstvým chlebem nebo zapečenou bagetkou. K žebírkům se také skvěle hodí salát Coleslaw.
Teď už jen usadit přátele, narazit soudek nebo otevřít oroseného lahváče, popřát dobrou chuť a spokojeně debužírovat. Můžete si být jisti, že Vaši přátelé budou nadšeni a rádi se k Vám budou vracet.
Najfi