Jak se stravovat zdravěji a nezbláznit se

S výživovými doporučeními se v posledních letech roztrhl pytel. Vyrojilo se spoustu více či méně radikálních názorů. Jak se ve všem vyznat a nestat se otrokem sledování trendů? Jídlo může být požitkem, radostí a současně prostředkem k tomu, abychom se cítili vitální. Největší přínos pro zlepšení zdravotního stavu vidím v omezení průmyslově zpracovaného jídla a návratu k přírodě, jednoduchosti. Stručně řečeno: poslouchejme své tělo, sledujme, po čem se cítímě dobře, a kdy je nám naopak po konzumaci těžko i několik hodin.

Můj pohled na stravování

Jím v určitých kombinacích, preferuji dělenou stravu. Úplně jednoduše – bílkoviny + tuky + zelenina, sacharidy + zelenina, ovoce samostatně a hlavně po ránu. Při tomto typu stravování se cítím lehce a psychicky nejvíce v pohodě.

Nejsem zastánce extrémů. Dle mých zkušeností záleží na tom, co do svého těla vkládáme. Stejně tak důležitá, možná dokonce důležitější, je však vyrovnaná psychika a pocit celkové spokojenosti. Pokud tedy někomu dělá radost dát si 3x týdně čokoládu a nemá zdravotní problémy, proč by se omezoval. Požitky jsou stejně důležité jako disciplína.

Vzhledem k výše uvedenému asi nikdy nebudu své stravování „škatulkovat“. Nestal se ze mě stoprocentní paleo vyznavač, ani ortodoxní vegan. Vím, že by mi pořád něco chybělo a snažila bych se nahrazovat. Tím nechci urazit nikoho z dané skupiny. Pokud vám váš styl stravování dělá dobře, jen tak dál. Já mám na sobě vyzkoušeno, že mi nejvíce sedí přirozeně protizánětlivá výživa v podobě dělené stravy.

KOUKNI SE  5 skvělých jídel, která jsou hrozně nezdravá

Snažím se nejíst klasický rafinovaný cukr. Ne vždy se to podaří a někdy se člověk ocitne v situaci, kdy nemá možnost si zvolit jinak. V pořádku. V jídle i v čemkoliv ostatním věřím spíše v sílu pravidelnosti. Snažím se nahrazovat cukr přírodními zdroji – nejčastěji sladím datlemimedem. A úplně nejraději mám přirozeně sladké ovoce.

Striktní omezení mám pouze u dvou potravin. Vyhýbám se lepku. Když jsem ho před třemi lety vyřadila, úleva byla obrovská. Můj zdravotní stav se zlepšil po všech stránkách, protože tělo nemuselo dál bojovat s potravinou, která ho doslova ničila. Kdo nezažil, nepochopí. Dále jsem před rokem vyřadila z jídelníčku mléko a výrobky z něj z důvodu diagnostiky gynekologického onemocnění. Do měsíce se můj zdravotní stav výrazně zlepšil.

Ženám s bolestivou menstruací, cystami, endometriózou, myomy a dalšími gynekologickými potížemi se v některých studiích doporučuje mléko, lepek a cukr zcela vyřadit ze stravy. Každé tělo reaguje jinak, ale za vyzkoušení to, myslím, stojí. Za sebe můžu říci, že z hlediska míry bolestivosti se mi ulevilo nepředstavitelně.

Přeceňovaný detox

Co se týče pitného režimu, naučila jsem se pít hlavně po ránu. Dříve jsem nepila skoro vůbec. Změna v množství a hlavně v obsahu je znát, díky bylinným čajům se mi – mimo jiné – hodně vyčistila pleť.

Věřím v samoléčebné schopnosti těla, které je dobré průběžně podporovat. Obecně se snažím jíst co nejvíce přirozených, čistých potravin. Sama na sobě tak během let pozoruji, že je pro mé tělo daleko lepší jíst jednoduché, zdravé a ideálně doma připravené jídlo každý den (pravidelně), než praktikovat krátkodobý intenzivní detox a pak se vrátit ke stravování typu: „pizza, cola, burger“.

KOUKNI SE  Je káva skutečně tak zdraví škodlivá?

Kontroverzní lepek

S vyřazením lepku jsem automatické omezila konzumaci obilovin a pečiva. Všimli jste si někdy, co všechno obsahují bezlepkové směsi, které můžete sehnat v supermarketech? Bezlepkové automaticky neznamená zdravé. Hodně lidí řeší zavodnění, pocity plnosti, nafouklého břicha, únavy, letargie. Někteří by rádi, ruku v ruce se zdravým životním stylem, shodili pár kilogramů. Obecně nejvíce přibíráme z pečiva a mouky, a především pak z těžkopádných kombinací či průmyslově zpracovaných potravin.

Nepohodlí prospívá

Věřím, že lepší než jednorázová detoxikační kúra, je stravovat se pravidelně zdravě. Na druhou stranu, spousta studií potvrzuje, že hladovka či určité nepohodlí, které naši předci byli nuceni podstupovat, jim zdraví upevnilo posílilo. Dnes žijeme v pohodlné době. V obchodech celoročně seženeme vše, co potřebujeme. Nejsme nuceni o jídlo „bojovat“, máme všeho dostatek. Kdysi to tak nebylo. Lidé mnohdy dlouho hladověli, než se objevila potrava.

Umíte si představit, že byste museli ze zvířete zužitkovat naprosto vše, co by jen trochu bylo k jídlu? Dnes si můžeme neustále kupovat jen kuřecí prsa, pokud je máme rádi. A to je „kámen úrazu“. Mnohdy je naše strava monotónní a většinou nejíme proto, abychom zahnali skutečný hlad. Čas od času dodržuji krátký, většinou jednodenní, půst. Není to často. Ale věřím, že nám určitý diskomfort (nejen v jídle) obecně prospívá.

Řídím se pocityzkušenostmi. Každé tělo funguje jinak a nedovolila bych si vlastní poznatky prohlašovat za jediný správný směr. Jedná se pouze o moji cestu, která mi hodně dala, a stále mě učí. Pokud čtete tento článek, možná řešíte své zdraví. Chcete se cítit lépe. Chcete pro sebe něco udělat. Já obecně věřím v rovnováhu a řídím se vcelku primitivním kompasem. Pokud vnitřně cítím klid a dobré fyzické i psychické rozpoložení, nalezla jsme vyhovující cestu/postup/východisko. Každé takové hledání (a netýká se pochopitelně jen oblasti stravy) nám umožňuje růst.

KOUKNI SE  Proč vůbec neslavit Vánoce

Jana Janoutová


Zdroj obrázků:
https://pixabay.com/cs/photos/ovoce-ovocn%C3%BD-sal%C3%A1t-%C4%8Derstv%C3%BD-bio-2305192/

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

2 × one =