Rostou! Houby všude kolem nás – co s nimi a jak na ně

Věřte nebo ne, ale rostou. Sezóna hub začala dřív, než jsme se nadáli, a milovníci hub vyrazili s košíky a kosami do lesa. Letní i podzimní houby vystavily své kloboučky a nožky na odiv. Jahody úspěšně hnijí na záhonech, okurky chytjí plíseň, takže se i kuchařky těší na první skleničky zavařených hub v láku. Ať už v lese narazíte na cokoliv, s námi vás nic nepřekvapí.

Ottův velký atlas – houby – Jiří Baier

Ottův velký atlas - Houby

Ottův velký atlas : Nejúplnější přehled o druhovém bohatství hub v České a Slovenské republice. Obsáhlá barevná publikace pro milovníky přírody, houbaře i odbornou veřejnost.

  • Více než 1 200 druhů hub na 1 450 unikátních barevných fotografiích s podrobným popisem a údaji o místě a době výskytu 
  • Podrobný rejstřík českých a latinských jmen hub 
  • Piktogramy znázorňující jedlost, nejedlost a jedovatost jednotlivých druhů hub

100+1 otázek a odpovědí pro houbaře – Radomír Socha, Aleš Vít

100 + 1 otázek a odpovědí pro houbaře

100+1 otázek a odpovědí pro houbaře: Má se při sběru houba ze země vykroutit, anebo odříznout? Jak rychle houby rostou? Proč se některé při rozříznutí zbarvují? Hodí se k sušení všechny druhy? A je pravda, že při sušení na slunci se v nich zvýší obsah vitaminu D? Bez nadsázky lze říci, že sběr hub je naše národní hobby a platí „co Čech – to houbař“. Výsledky četných průzkumů ukazují, že každoročně si zahoubaří až tři čtvrtiny Čechů. Přesto i řada zkušených houbařů v některých záležitostech tápe a občas vznášejí záludné dotazy. Navíc s každým rokem se o sběr hub zajímají i zástupci mladší generace, jimž se rady zkušenějších houbařů rovněž hodí. Těm všem je určená tato praktická příručka, která dává odpovědi na nejčastěji kladené otázky z houbařské, kulinářské i léčitelské praxe.

KOUKNI SE  Televizní seriály - co jim předcházelo a co následovalo

Kapesní atlas hub+houbařský nožík – Miroslav Smotlacha

Kapesní atlas hub + houbařský nůž

Kapesní atlas hub:

Praktický průvodce sbíráním a určováním hub
– Obrazový atlas od nejznámějšího českého mykologa Miroslava Smotlachy
– Pohotové informace pro houbaře v lese
– Poznávání hub dle vnějších znaků, jež dokumentují věrné fotografie
– Určování také podle vůně či pachu
– Důležité údaje o možnostech záměny s nejedlými či jedovatými houbami
– Informace o období růstu a místech výskytu jednotlivých druhů
– Brožovaná vazba, 304 stran včetně podrobného rejstříku českých, lidových a latinských názvů

Houbařský nůž se speciálně tvarovanou čepelí pro snadné vyjmoutí houby z půdy
– Štěteček pro důkladné očištění hub ještě v lese
– Rukojeť z přírodního dřeva, otvírák na lahve i konzervy

Výbava, s níž lze přežít i v nejtěžších podmínkách.

Jedlé a léčivé houby a jak je pěstovat – Ivan Jablonský a kol.

Jedlé a léčivé houby a jak je pěstovat

Jedlé a léčivé houby a jak je pěstovat: Češi jako národ houbařů houby nejen sbírají, ale i pěstují. Houby lze využít  pro zpestření stravy, ale také pro jejich léčebné účinky ke zlepšení zdravotního stavu. Kniha přináší zhruba 26 druhů hub. Podrobné informace k pěstování jednotlivých druhů hub, a to jak ve velkopěstírnách tak i v domácích podmínkách. U každého druhu je uveden popis, požadované podmínky pro pěstování, škůdci a choroby a také významné léčivé látky a jejich účinky. Vše doplněno krásnými fotografiemi.

Vaříme z hub – 375 moderních receptů – Ladislav Kovář

Vaříme z hub - 375 moderních receptů

Vaříme z hub: Prý až tři čtvrtiny českého národa holdují houbám – sbírají je a konzumují. A prý jsme nejhoubařštějším národem na světě. Je tedy přirozené, že v našem prostředí vzniklo téměř nedozírné množství receptů na přípravu jídel z hub. A to v celé škále jídelníčku – od předkrmů a polévek, přes hlavní jídla až po saláty, pomazánky a pochoutky v podobě hub naložených. Tato moderní houbařská kuchařka přináší 375 receptů úpravy našich domácích hub ve všech myslitelných kombinacích a variacích. A nejen hub nejznámějších a nejvíce sbíraných, ale i těch, které obvykle míjíme bez povšimnutí, protože netušíme, co je to za kulinářský skvost – ty byly zařazeny do obrazové přílohy. Krom receptářové části obsahuje tato knížka i spoustu praktických a ověřených zkušeností a cenných rad, jak houby v kuchyni zpracovat, v čem jsou rizika houbových jídel a nač si dát pozor, tak abychom si na voňavých delikatesách mohli zaručeně pochutnat.

Autor této kuchařky Ladislav Kovář (nar. 1953), ač profesí elektrotechnik (pracuje na Masarykově univerzitě v Brně), je tělem i duší houbař. Této vášni holduje již přes padesát let a to i publikačně. Není v tom nováčkem, má na svém kontě už několik kuchařských příruček: Brevíř o houbách (1999), Praktický houbař (2010), Netradiční recepty pro zdraví (2000), Zdravá a moderní jídla (2002), Moderní a zdravá kuchařka pro děti a mládež (2003). Vedle gastronomie se věnuje i jiným tématům z oblasti poznávání přírody: Hrozí lidstvu katastrofy? (2003), Tajemství vody (2008).

KOUKNI SE  Květnové novinky pro fanoušky napětí, emocí i dalekých cest

Kristina Doubravová

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

twenty − three =