Nejlepší (ne)hovězí tataráky

V dnešní epizodě pro labužníky vám představíme pár netradičních tataráků, které si dozajista zamilujete. Důležité podotknout, že tatarský biftek má základ v hovězím mase ale název tatarák tak zlidověl, že tímto názvem označujeme i pomazánku, která není vyrobena z hovězího masa.

U nás se k tataráku zpravidla podává topika. V jiných zemích často rozpékají toastový chléb. Belgičani dokonce k tataráku rádi zakusují hranolky.

Historie tataráku

Historie tatarského bifteku sahá dle legendy až do doby, kdy Attila Bič boží, král spojených kmenů Hunů, vtrhl se svými hordami do Černomoří a západní Evropy. Attilovi muži si údajně ukládali pod sedlo kousky libového hovězího masa, které se během dne skvěle naklepalo a prosolilo díky koňskému potu a večer představovalo výtečnou pochoutku plnou potřebné energie. Jenže ve skutečnosti by takové maso bylo jen těžko poživatelné. Hovězí se možná opravdu pod sedly ukrývalo, ale sloužilo ne k potravě, nýbrž pro zmírnění bolestivých odřenin, které způsobovala dlouhá jízda na koni.

Dochucení tatarského bifteku byla vždy úloha strávníka. Kdyby host dostal již namíchaný tatarák, dopustil by se podnik obrovského faux pas. Tohoto rituálu se vždy chopil muž jakéhokoliv věku od šestnácti výš. Bylo nemyslitelné, že by si tatarák míchala dáma sama. Pokud si tatarák objednala žena, muž se vždy nejprve zeptal, zda jí může tatarák namíchat. Ta se mezitím zcela automaticky pustila do česnekování topinek pro oba. Při pojídání měl každý před sebou dezertní talíř na topinky. V případě společné porce byl tatarák uprostřed a lidé si brali podle chuti, avšak tolik, aby to tomu druhému všechno nesnědli. Když měl každý svou porci, obvykle si na topinku nakládal jen sousto, ukousl a namazal další sousto. Při společném si lidé spíš namazali celou topinku adekvátní částí společného masa. Tatarák se snědl okamžitě,  dokud bylo maso chladné a topinky teplé. Nezůstal na stole, aby nezteplal a nekazil se.

KOUKNI SE  Zásady a výhody správného saunování

Jak udělat správný tvar

Každý správný gurmán konzumuje též zrakem, proto je důležité zacílit nejen na chuťové pohárky ale též přinést našim strávníkům ten pravý vizuální zážitek. Tatarák můžeme servírovat v malé mističce (nejlépe bílé keramické, viz obr. níže) nebo vymodelovat příslušný tvar ve tvořítku. To si můžete vyrobit sami, například z pet lahve, z níž vyříznete cca deseti milimetrový váleček, který naplníte připravenou směsí. Další možností je pořídit formu z nerezové oceli, jejíž cena by neměla překročit sto korun českých. Dále je ke zvážení, zda budete formu plnit již dochucenou směsí nebo necháte koření zvlášť, aby měl každý možnost si tatarák dochutit dle svých preferencí.

6 zásad nejlepšího tataráku

  • K přípravě tataráku používejte vždy jen ty nejčerstvější suroviny, pozor na parazitální onemocnění ze syrového masa a vajec.
  • Všechny přísady krájejte na velmi jemno, aby se vám směs dobře pojila.
  • Zeptejte se strávníků, zda chtějí tatarák namíchat nebo si ho namíchají a dochutit sami.
  • Nezdržujte se vážením. Množství surovin si stanovte tak, jak to máte rádi ale řiďte se pravidlem: tekuté přísady přidávejte po lžičkách, sypké po špetkách. Chuť posléze můžete vyladit k dokonalosti.
  • Volte správnou přílohu. K některým směsím se hodí chléb, k jiným spíše bageta. Zvažte, jestli dělat opinky na sucho nebo osmažené. Pokud se rozhodnete pro kalorickou variantu, nejlepší topinky jsou dělané na sádle.
  • Česnekem obvykle potíráme topinky, proto ho zpravidla není třeba dávat do směsi nebo v malém množství.
KOUKNI SE  Trpíme pro štíhlou linii

Nejlepší recepty na nemasové tataráky

Níže se můžete inspirovat recepty, které pro vás připravili výborní domácí kuchaři, kteří prezentují svůj um ve facebookových skupinách.

Cuketový Tatarák

Vrcholí cuketová sezóna a vy řešíte, co s přebytkem vypěstovaných macatých okurek? Nemáte už koho obdarovat a nevíte, co z nich ukuchtit? Doporučujeme vám tento fantastický tataráček.

Cuketu nahrubo nastrouhejte, osolte a nechte vypotit. Osmažte si červenou cibulku nebo šalotku a přidejte vymačkanou cuketu a nechte dusit cca 7 až 10 min. Nakonec přidejte trošku kečupu, hořčice, sojovky, červené sladké papriky, mletého kmínu a malinko ještě porestujte. Až se vám všechny ingredience spojí, směs odstavíte a dochutíte česnekem a podle potřeby solí a pepřem, případně chilli.

Cuketový tatarák

Tatarák z olomouckých tvarůžků
s topinkou z podmaslového chleba a domácí nakládanou zeleninou

Jste-li milovníkem voňavé dobroty z Olomouce, jistě vás inspiruje následující recept.

Tvarůžky nastrouháme  nebo nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s máslem, pro zjemnění můžeme přidat dvě lžičky zakysané smetany. Přidáme červenou cibuli, nakrájenou pažitku, dijónskou hořcici, worchestrovou omáčku, žloutek a trochu piva. Nakonec dochutíme dle potřeby solí, pepřem a chilli. Pokud máte rádi, můžete přidat sladkou či uzenou papriku.

Tatarák z olomouckých tvarůžků

Tatarák z lososa

Syrový losos nakrájíte najemno, přidáte najemno nakrájenou šalotku, kapary, olivový olej, dijonskou hořčici, pepř, mořskou sůl, kopr a limetkovou šťávu. Dále můžete přidat další ingredience dle chuti.

Tatarák z lososa
– Varianta 1 mango a koriandr
– Varianta 2 se sušenými rajčaty

Houbový tatarák

Právě nám vrcholí houbová sezóna, tak proč nevyrazit do lesa a pak si neudělat houbový tatarák.  250g čerstvých hub nakrájíte na kostičky a podusíte na kmíně.

KOUKNI SE  Nejtrapnější otázky u pracovního pohovoru

Houby povařte asi 10 minut, pak slijte, nechte okapat, umelte nahrubo ve strojku na maso nebo je hodně najemno nasekejte nožem.

Na oleji nebo sádle nechte zpěnit polovinu cibule, přidejte houby, natřený česnek (jeden stroužek na čtvrt kila hub), cukr, pepř, sůl, worcestrovou omáčku, případně lžíci rajského protlaku a za stálého míchání 2 minuty povařte, odstavte a nechte vychladnout.

Dále se směsí zacházejte jako při běžné přípravě tataráku – smíchejte ji se zbytkem nakrájené cibule, dochuťte kmínem, paprikou,chilli,  solí, pepřem. Můžete přidat lžíci dijónské hořcice tak, jak to máte rádi. Podávejte na topinkách potřených česnekem.

Houbový tatarák Suroviny: 100 g houbové směsi / lze použít i mraženou, která se nechá povolit a vykapat / 200 g hlíva ústřičná 200 g hnědé žampiony 1 x menší cibule nakrájet najemno 1 x stroužek česneku , na plátky 150 g kvalitního rajského protlaku hnědý cukr podle chuti špetka mletého kmínu na dochucení 1 x lžička uzené sladké papriky + na dochucení mletá pálivá paprika, nebo čerstvá chilli paprička /nemusí být/ 1 x lžíce kvalitní sójové omáčky 1 x lžička worcesterské omáčky sůl a čerstvě mletý pepř chlebové topinky a rozpůlené stroužky česneku k podávání Postup: 1. Houby povařte asi 10 minut, pak slijte, nechte okapat, umelte nahrubo ve strojku na maso nebo je hodně najemno nasekejte nožem. 2. Na oleji nechte zpěnit polovinu cibule, po chvilce přidejte česnek, houby, protlak, cukr a koření, za stálého míchání 2 minuty opékejte, odstavte a nechte vychladnout. 3. Dále se směsí zacházejte jako při běžné přípravě tataráku – smíchejte ji se zbytkem nakrájené cibule, dochuťte kmínem, paprikou, solí, pepřem a oběma omáčkami tak jak to máte rádi. Podávejte na topinkách potřených rozpůlenými stroužky česneku. Pivovar a restaurace Ossegg
Houbový tatarák

Rajčatový tatarák

Rajčata necháte povařit a poté oloupete slupku. Před vařením nakrojíte křížek. Najemno nasekáte rukolu. Můžete přidat avokádo a koriandr a dochutíte balsamikovým octem, pepřem a solí.

Tatarák z rajčat s rukolou a toustem

Další inspirace pro pošimrání vašich chuťových pohárků uvádíme bez postupu. Zbývá jen popřát dobrou chuť, pomazánkám zdar a tatarákům obzvláště.

Tatarak z lososa s kapary a koprem, avokádem a koriandrem se zastreným žloutkem a kaviárem, k tomu bageta s bylinkovým máslem.
Tatarák z romaduru

Najfi

Předchozí článekJak hormony ovlivňují sex
Následující článekSeriál The Last Of Us podle skvělé zombie hry má svůj první trailer

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

11 − two =