Jakmile se za zářím zavřely dveře, začalo blažené období. Bývá sice poněkud sychravo, ale když vysvitne slunce, už vůbec nepraží, a tak člověk nemusí trávit čas jenom povalováním u vody. Zvláště houbaři si přišli na své a denně tráví čas procházkami. Po každém malém deštíku utíkají do lesa, jen aby se mohli pochlubit svým úlovkem. Letos byla příroda štědrá a hub nadělila více, než bylo třeba. Co si s nimi počít? Přinášíme několik tipů pro jejich skladování a tři netradiční recepty, které si vás podmaní.
Sušení
Nejčastější metodou, jak uchovávat přebytky hub, je sušení – ať už v sušičce, troubě, na radiátoru nebo „přirozeně“ bez moderních pomocníků. Sušička, jak už její název napovídá, se pro tuto práci hodí nejlépe. Houby usuší už za několik hodin. Stačí je jen nakrájet na plátky a vyskládat do sušícího koše.
Pokud preferujete sušení hub na radiátoru a podestýláte je novinami, dejte si veliký pozor. Chemikálie obsažené v tiskovinách do sebe mohou houby nasáknout, a to určitě není příliš zdraví prospěšné. Raději použijte pečicí papír. Hodit se může také stará záclona nebo pletivo.
Tři netradiční recepty z hub
Houbová omáčka, řízky nebo smaženice. Tyhle recepty sice nikdy nezestárnou, ale člověk se jimi snadno přejí. Inspirujte se třemi dalšími, které zvládne každý:

Houbová pomazánka
Suroviny:
- 500 g pravých hříbků
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- olej
- cuketa
- dýně
- sůl
- kmín
- pepř
- koření dle chuti
Postup:
- Na oleji a nakrájené cibuli podusíme houby s trochou kmínu do té doby, než změknou, a následně je rozmixujeme na kaši.
- Na další pánvi podusíme na kostičky nakrájenou cuketu a dýni. Dle chuti přidáme česnek. Až se ze zeleniny vydusí voda, také ji rozmixujeme a přimícháme do houbové směsi.
- Plníme do sklenic a sterilizujeme při 80°C asi 15 minut.
Kořeněný chléb ze sušených hub
Suroviny:
- zhruba 50 g sušeným hub
- 20 g čerstvého droždí
- 500 g celozrnné mouky
- 500 g hrubě mleté pšeničné mouky
- 2 lžičky ořechového oleje
- sůl
Postup:
- Houby přelijeme 5 dl vroucí vody a necháme je 2 hodiny bobtnat. Vodu pak slijeme do nádoby a doplníme její obsah znovu na 5 dl. Houby nakrájíme na malé kousky.
- Droždí rozpustíme ve 2 — 3 lžících vlažné vody. Necháme ho stát na teplém místě asi 15 minut a přidáme k němu nakrájené houby.
- Houby a droždí spojíme s 5 dl vody, moukou a lžičkou soli. Vše zpracujeme na tuhé poddajné těsto. Necháme ho zakryté v teple, aby zdvojnásobilo svůj objem (asi hodinu), ještě jednou ho prohněteme a uděláme z něj dva úzké chleby, které necháme další hodinu kynout.
- Poté je potřeme ořechovým olejem, posypeme špetkou celozrnné mouky a pečeme na vysypaném plechu asi 45 minut na 220°C.
Falešná dršťková z kotrče
Suroviny:
- 1 kotrč
- 1 cibule
- asi 2 lžíce sádla
- koření červená paprika
- kmín
- majoránka
- bujón
- vegeta
- sůl
- pepř
- hladká mouka na zahuštění
Postup:
- Kotrč pořádně očistíme, omyjeme ho ve vodě a nakrájíme na proužky.
- Poté na jemno nakrájíme cibulku. Zpěníme ji na sádle. Přidáme trochu mouky (čili uděláme cibulovou jíšku).
- Zalijeme ji zhruba 1 l vody (podle hrnce). Přidáme kotrč, 2 lžičky papriky, sůl, pepř, kmín a bujón. Pro dochucení můžeme přidat špetku vegety.
- Vaříme zhruba 20 minut. Nakonec přidáme majoránku.
Barbara M.