Houbové šílenství: tři netradiční recepty z hub

Jakmile se za zářím zavřely dveře, začalo blažené období. Bývá sice poněkud sychravo, ale když vysvitne slunce, už vůbec nepraží, a tak člověk nemusí trávit čas jenom povalováním u vody. Zvláště houbaři si přišli na své a denně tráví čas procházkami. Po každém malém deštíku utíkají do lesa, jen aby se mohli pochlubit svým úlovkem. Letos byla příroda štědrá a hub nadělila více, než bylo třeba. Co si s nimi počít? Přinášíme několik tipů pro jejich skladování a tři netradiční recepty, které si vás podmaní.

Sušení

Nejčastější metodou, jak uchovávat přebytky hub, je sušení – ať už v sušičce, troubě, na radiátoru nebo „přirozeně“ bez moderních pomocníků. Sušička, jak už její název napovídá, se pro tuto práci hodí nejlépe. Houby usuší už za několik hodin. Stačí je jen nakrájet na plátky a vyskládat do sušícího koše.

Pokud preferujete sušení hub na radiátoru a podestýláte je novinami, dejte si veliký pozor. Chemikálie obsažené v tiskovinách do sebe mohou houby nasáknout, a to určitě není příliš zdraví prospěšné. Raději použijte pečicí papír. Hodit se může také stará záclona nebo pletivo.

Tři netradiční recepty z hub

Houbová omáčka, řízky nebo smaženice. Tyhle recepty sice nikdy nezestárnou, ale člověk se jimi snadno přejí. Inspirujte se třemi dalšími, které zvládne každý:

Houbová pomazánka

Houbová pomazánka

Suroviny:

  • 500 g pravých hříbků
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • cuketa
  • dýně
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • koření dle chuti
KOUKNI SE  Vysokoproteinová dieta: Kolik vajec sníst denně a jak je připravit?

Postup:

  • Na oleji a nakrájené cibuli podusíme houby s trochou kmínu do té doby, než změknou, a následně je rozmixujeme na kaši.
  • Na další pánvi podusíme na kostičky nakrájenou cuketu a dýni. Dle chuti přidáme česnek. Až se ze zeleniny vydusí voda, také ji rozmixujeme a přimícháme do houbové směsi.
  • Plníme do sklenic a sterilizujeme při 80°C asi 15 minut.

Kořeněný chléb ze sušených hub

Suroviny:

  • zhruba 50 g sušeným hub
  • 20 g čerstvého droždí
  • 500 g celozrnné mouky
  • 500 g hrubě mleté pšeničné mouky
  • 2 lžičky ořechového oleje
  • sůl

Postup:

  • Houby přelijeme 5 dl vroucí vody a necháme je 2 hodiny bobtnat. Vodu pak slijeme do nádoby a doplníme její obsah znovu na 5 dl. Houby nakrájíme na malé kousky.
  • Droždí rozpustíme ve 2 — 3 lžících vlažné vody. Necháme ho stát na teplém místě asi 15 minut a přidáme k němu nakrájené houby.
  • Houby a droždí spojíme s 5 dl vody, moukou a lžičkou soli. Vše zpracujeme na tuhé poddajné těsto. Necháme ho zakryté v teple, aby zdvojnásobilo svůj objem (asi hodinu), ještě jednou ho prohněteme a uděláme z něj dva úzké chleby, které necháme další hodinu kynout.
  • Poté je potřeme ořechovým olejem, posypeme špetkou celozrnné mouky a pečeme na vysypaném plechu asi 45 minut na 220°C.

Falešná dršťková z kotrče

Suroviny:

  • 1 kotrč
  • 1 cibule
  • asi 2 lžíce sádla
  • koření červená paprika
  • kmín
  • majoránka
  • bujón
  • vegeta
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka na zahuštění
KOUKNI SE  Nejdelší a nejkratší život zvířat světa

Postup:

  • Kotrč pořádně očistíme, omyjeme ho ve vodě a nakrájíme na proužky.
  • Poté na jemno nakrájíme cibulku. Zpěníme ji na sádle. Přidáme trochu mouky (čili uděláme cibulovou jíšku).
  • Zalijeme ji zhruba 1 l vody (podle hrnce). Přidáme kotrč, 2 lžičky papriky, sůl, pepř, kmín a bujón. Pro dochucení můžeme přidat špetku vegety.
  • Vaříme zhruba 20 minut. Nakonec přidáme majoránku.

Barbara M.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

twelve − six =