>
 

Jídlo

vydáno 15. 05. 2017

Recenze: Nová biokuchařka Hanky Zemanové jako svědectví dnešní doby

Recenze: Nová biokuchařka Hanky Zemanové jako svědectví dnešní doby Renata P

Ve zkratce: Nejen kuchařka, ale i stav a svědectví této doby.

90%


Hodnocení čtenářů: 0 (0 hlasů)

Možná znáte Hanku Zemanovou ze všech jejích biokuchařek a vaření. Tohle je ovšem její další návrat! V novém. V receptech poznáte její rukopis, ale jinak je to o trošku jiný člověk, i kdyby jen tím, že si prošla životní změnou okolností. A co je na její Nové biokuchařce nejlepší, není to jen kuchařka, ale také reportážní kniha, která dokonale obsahuje dnešní dobu.

Biokuchařka se stává cennou pro budoucí generace

Ne, opravdu nepřeháním. První, co mne při pročítání této knihy napadlo bylo – a to se budu za dalších deset let divit a vzpomínat, co bylo in. Jaké byly projekty, co vznikalo, co se na trhu drželo, jaké byly trendy a směry ve všem, co se týče ekologického zemědělství, ekofarem a zdravé výživy. A samozřejmě tu jde i o trendy v oblasti zdraví, například jak je to nyní se správným stravováním, bezlepkovou dietou, superpotravinami, jak  se prodává bez obalů, nebo jak je to s pesticidy v ekologickém zemědělství. Na jednu stranu jsou všechny ty recepty jen doplňkem a nadstavbou.

Tím hlavním, co možná tuhle knihu činí jedinečnou je právě ten pocit, že máte dojem, že kolem biozemědělství a snahy lidem nabídnout co nejvíce opravdu kvalitních potravin a směrů, se točí hodně lidí a že to není jen marný boj s větrným mlýny. Častokrát se v rozhovorech v knize vrací v návštěvních reportážích na farmy a do firem, zabývajících se zdravou výživou například po deseti letech a společně můžeme zvědavě nakouknout nejen pod pokličku výroby a firemních strategií, ale hlavně zhodnotit zlepšující se (?) trendy v dnešní době.

KOUKNI SE  Pobřeží Slonoviny – jídlo, které živí rozesmáté oči a otevírá srdce

Hanka Zemanová to vzala za správný konec. Ona sama stála před lety při vzniku celého tohoto trendu a snad není nikdo, kdo by její jméno v této souvislosti neznal. Je tedy jen logické, že nyní vzala celou situaci a popasovala se s ní knižně. A ještě se podělila o 80 receptů, které jsou nové!

Učebnice zdravého vaření a uvažování

Nejenže se tu naučíte vybírat potraviny tak, aby byly našemu tělu co nejvíce prospěšné, naučíte se také základy opravdu dobrého vaření, které často vychází ze znalostí našich předků – kvašení, fermentace, správné jídelní pyramidy. A pak jsou tu drobnosti, které dělají svět krásnějším!

Třeba koření:

„Mějte koření v úctě! Vybírejte kvalitní koření a bylinky nejlépe v biokvalitě, nebo si je nasbírejte a nasušte. Vyhýbejte se běžným kořenícím směsím, které většinou obsahují i nezdravé látky zvýrazňující chuť. Kvalitní koření může dle tradiční moudrosti nahradit domácí lékárnu. Tak třeba bobkový list (což je list vavřínu) zlepšuje trávení, léčí srdce i nemoci trávicí soustavy. V receptu je použito i nové koření, které podporuje trávení, a skořice, jež čistí krev, mírní nadýmání a je také přírodním afrodiziakem… Vypsat blahodárné účinky jednotlivého koření by vydalo na samostatnou knihu. Takže nezapomínejte na koření!“

Po přečtení něčeho takového dostanete okamžitě větší chuť na přiložený recept, v tomto případě na červenou čočku s rajskou omáčkou a polentovými pečenými proužky s rozmarýnou. Ostatně, kombinace bobkového listu a skořice? Proč ne?

KOUKNI SE  Co musíte ochutnat v Německu? Chleba!

Souhlasím s tím, že knihy Hanky Zemanové jsou základními příručkami pro každého, kdo se zajímá o zdravou výživu a o svět kolem sebe. Toto je navíc tak široce pojatá kniha, že až půjdete do obchodu pro něco „bio“ nebo zdravého, uvidíte to jinýma očima, protože… protože třeba z této knihy poznáte výrobce a uvědomíte si, že za každou takovou potravinou je mnoho píle, nadějí, lidí a nadšení i tvrdé práce. A to je možná základ té nové komunity!

Vydalo nakladatelství Smart Press,

2017

Renata Petříčková

Tags: , , , ,


o autorovi



    Nahoru ↑

    Dobré knihy