Recenze: Krizová kuchařka ze Svatojánu

Krizová kuchařka ze Svatojánu je další knihou z řady úspěšných kuchařek Evy Francové. Autorka sama přiznává silnou inspiraci v jarní krizi způsobené preventivními opatřeními v boji s koronavirem. Krizi nám ale nemusí přinést jen pandemie, nebo vláda. Krizí, pro kterou je určena její kuchařka, může být i poslední týden před výplatou, sněhová kalamita, nebo nenadálá finanční nouze, ať je již způsobená čímkoliv. Můžeme pocítit i krizi identity s touhou po soběstačnosti, návratu k přírodě, k jednoduchému, prostému životu v souznění s okolní přírodou, která nás tvoří, živí a uzdravuje.

Jaro prověřilo naše schopnosti i zásoby. Ne každý z toho vyšel se ctí. Jistě si pamatujete prázdné regály v místech, kde dříve bývalo droždí, těstoviny, mouka…. Lidé sháněli nejrůznější recepty na domácí kvásek a pečivo. Nebyly to ale jen negativní zkušenosti. Někteří z nás měli v době lockdownu víc času a mohli se věnovat vaření, pečení. Ale byly to i nejrůznější domácí recepty na léky, desinfekční prostředky. A mnozí z nás ani netušili, jak moc se dá udělat z tak mála.

Krizová kuchařka je rozdělena do několika kapitol. Eva Francová se v nich věnuje domácí lékárně, drogerii, základnímu vybavení kuchyně, nutným zásobám a především receptům. Těm patří nejvíc stránek. Ale musíte se k nim propracovat. Pro existenci v krizi je dobré mít nejen zásoby, ale i vybavení a znalosti.

Krizová kuchařka ze Svatojánu

Kniha má několik opravdu velkých plus, která, kdyby křičela z názvu, zřejmě by tak nezaujala, i přesto jsou na první pohled patrná. Tím prvním je jednoduchost a dostupnost surovin. Z čehokoliv Eva Francová vaří, seženete v obchodě v průběhu celého roku. V lepším případě si to můžete sami vypěstovat bez větších nároku na vaše zahradnické umění, nebo možnosti.

KOUKNI SE  Recenze: Moderní česká cukrařina

Druhým bonusem je cena. Většina používaných surovin, pokud je nemáte z vlastních zdrojů, je cenově více než dostupná. Pokud tedy vaše krize pramení z omezených finančních prostředků, je Krizová kuchařka to pravé pro vás.

Za třetí bych ráda vyzdvihla lokálnost. Ať již máte možnost si vypěstovat některé suroviny vlastními silami, nebo ne, autorka vás naučí zužitkovat vše, co roste všude kolem nás. Mnohdy si ani neuvědomujeme, jak chutnými věcmi nás příroda obklopuje, aniž bychom se o to zapříčinili. Dostane nás z měst a bytů ven za chutěmi a vůněmi země.

Je vegetariánská. Krize předpokládá, že to nejdražší a nejhůře dostupné je maso. To je do jisté míry pravda. Pokud jste samozásobitelé a hledáte nápady jak zužitkovat každý kousek ze zabitého zvířete, je třeba hledat v jiných kuchařkách. Ani to neubírá krizové kuchařce na přitažlivosti a smyslu.

Kniha klade na své čtenáře i nároky. Je třeba nad ní přemýšlet. Ne jen, na co máte chuť, ale i nad tím, co jste schopni vypěstovat, uskladnit, zpracovat a především pozřít. Je jasné, že možnosti máme každý jiné. Co nás spojuje, je přání, abychom zkušenost s krizí nikdy nezažili.

Možnost si kdykoliv cokoliv zakoupit otupila naše zásobovací pudy. Ne všichni „syslíme” na horší časy a málokdo z nás má doma tolik základních potravin, abychom přežili třeba měsíc bez návštěvy obchodu. Doufám, že to nebude potřeba nikdy. Ale umět se zazásobit chytře, bez plýtvání a nákupu zbytečností je schopnost využitelná v každé době.

KOUKNI SE  Recenze: Velká cesta kilem za Čingischánem

Myslím, že Krizová kuchařka je pro současnou dobu aktuální. Nesnaží se děsit, nebo těžit z čehokoliv. Učí nás přemýšlet a vede nás zpátky ke kořenům, domů. Ne jen mezi čtyři stěny, které obýváme. Ke všemu, co nás drží při životě.

Kristina Doubravová

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

20 − 19 =