RECENZE: Kuchařka ze Svatojánu zve na mrkvové řezy s řepou

Česká výtvarnice Eva Francová upoutala pozornost veřejnosti svým blogem Kuchařka ze Svatojánu. V roce 2014 vydala stejnojmenou kuchařku. Další s podnázvem Zahrada na talíři vyšla hned následující rok. Letos v září se příznivci dočkali třetí knihy: Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně.

0dbc2252dca1c7e21958c58a68a39ddb

Autorka upozorňuje na zásadní vliv potravy na naše zdraví. Měli bychom mít úctu nejen k valstnímu tělu, ale i ke všemu ostatnímu živému v přírodě. Apeluje na všechny strávníky, aby přemýšleli o fungování potravinářského průmyslu i nad intenzivními metodami chovu.

Třetí kniha oblíbené blogerky je zpracovaná ve stejném duchu jako dvě předchozí. Od roku 2014 se ovšem zásadně změnil její jídelníček. Nekonzumuje nejen maso, ale upustila už i od mléčných produktů. Kromě receptů najdeme v knize i různé články o jejím životě a úvahách. Bydlí na samotě v lese a denně nabírá energii z přírody. Své slepice považuje za skutečné osobnosti a zvířata za plnohodnotné osobnosti, které si zaslouží patřičné zacházení. Popisuje svůj denní režim i boj s depresivními myšlenkami, zapříčiněné děním v současné společnosti.

Ve svých receptech často vychází z těch starodávných lidových. I když vám seznam surovin nebude připadat nijak zvlášť lákavě, jídlo vás překvapí svojí chutí a sytostí. Obsahově je kuchařka rozdělena tradičně – polévky, hlavní jídla, saláty, pečivo, pomazánky a moučníky. Poslední kapitolka, nazvaná co si můžeme doma udělat sami, ovšem jasně ukazuje směr, kterým se jednotlivé pokrmy a postupy ubírají. Pokud vás nepřekvapí brambory s čočkou, tak pšenice s mákem jistě.

KOUKNI SE  Recenze: Všude kolem černý les

Eva Francová hojně využívá a doporučuje poměrně netradiční přísady – shoyu, tamari, umeocet, miso či tempeh. Hraškou doporučuje nahrazovat vejce, mléko kravské mlékem sojovým či ovesným, cukr rýžovým sirupem a maso samozřejmě sójou či tofu. Naštěstí neupustila od vína a rumu. Uf!

U neobvyklých surovin neváhá doplnit základní informace a šířit osvětu. Pokud nevíte, jak zdravě uvařit z líčidla, tak knihu nutně potřebujete. A možná skutečně začnete zpytovat svědomí a uznáte, že bramborový dort vás jednou za čas nezabije, a tu a tam si uděláte na sváču sekanou z červené čočky a tempehu. Ostatně ony ani ty mrkvové řezy s řepou ještě nikdy nikomu břicho neprovrtaly.

Vaření a sestavování nových receptů a postupů se Eva Francová věnuje každý den. Z každé stránky knihy je cítit, že to dělá s láskou. Její fantazie je obdivuhodná. Výpečky dělá bez masa, sýr z kešu oříšků a dokonce umí i zdravou Nutellu. Oříšky by do ní dal asi každý, ale málo kdo už kokosový tuk, datlový sirup a rostlinnou smetanu.

Albatros media

I když nestydatě konzumuji maso i mléčné výrobky, musím přiznat, že květákový salát s ořechy zaujal i mě. Díky lákavým fotografiím a vkusnému food stylingu se zastavíte u nejednoho receptu. Některé možná rychle odradí seznam ingrediencí, ale i ten největší provinilec musí uznat, že sytější salát s luštěninami může občas bez problémů suplovat hlavní jídlo.

Dá se očekávat, že v příští knize už naše milá a sympatická kuchařka ze Svatojánu nebude jíst ani vejce, a bude bojkovat oblečení z ovčí vlny. Nicméně nemusíte být zapřísáhlý vegan či vitarián, aby její texty  a recepty lahodily vašemu sluchu. Každý si z knihy může vybrat jen to své. Obžerství a vědomé ničení vlastních těl je nicméně poměrně aktuálním tématem pro každého z nás.

KOUKNI SE  Recenze: Grindelwaldovy zločiny

 

Leona Šťávová

Kuchařka ze Svatojánu, Eva Francová, Albatros media, 2016

Knihu můžete zakoupit ZDE

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

5 × one =