Americký lékař Howard Hay (1866 – 1940) trpěl těžkým onemocněním ledvin. Žádný z jeho kolegů, zaměřených na léčbu Brightovy choroby, mu neuměl pomoci. Proto se rozhodl hledat řešení sám a dlouhou dobu nemoc zkoumal. Vyšetřoval chemickou strukturu svého těla a zjistil, že se skládá z 80 % ze zásaditých prvků a z 20 % z prvků kyselých. Pokusy a studiemi dále odhalil, že bílkoviny se štěpí v kyselém roztoku a uhlohydráty v roztoku zásaditém. Tomu odpovídajícím způsobem začal přizpůsobovat každodenní jídelníček. Postupem času se uzdravil a „Hayova dělená strava“ byla na světě.
Co rozhoduje
Hlavní podmínkou, jak prozrazuje název, je oddělování potravin. Během jednoho jídla se buď konzumují sacharidy společně s potravinami z neutrální skupiny, nebo naopak bílkoviny společně s potravinami z neutrální skupiny. Stoprocentní rozdělení přirozeně není možné. Smysl a princip dělené stravy spočívá v harmonické sladěnosti jídel, aby se trávicí orgány při produkování enzymů a při navazujícím rozkládání potravy nadměrně nenamáhaly. Mnozí určitě znají z vlastní zkušenosti, že se necítí dobře, jedí-li těžká jídla ve stylu „všechno se vším“.
Proces trávení v kostce
Potravu nejprve rozžvýkáme v ústech. V nich se nacházejí slinné žlázy, vylučující enzym amylázu, který předběžně tráví sacharidy. Ty se hojně vyskytují v obilí, chlebu, nudlích, bramborách a rýži. Mimo to se potrava v ústěch rozmělní.
Druhou stanicí trávení je žaludek. Tady se pžedběžně stráví bílkoviny pomocí kyseliny solné a trávícího enzymu pepsinu – rozkládají se na malé stavební prvky, tzv. peptidy. Bílkoviny se nacházejí převážně v mase, rybách a vejcích.
Podle mínění Dr. Haye se naruší zákon trávení, jedí-li se společně během jednoho jídla bílkoviny a sacharidy. Zdůvodňuje to tím, že konzumace bílkovin vyvolá v žaludku produkci kyseliny solné a a pepsinu, a tyto šťávy omezují účinnost amylázy ze slin. Jíme-li v jednom jídle pouze sacharidy, tak se vylučuje v žaludku jen málo kyselých šťáv a účinnost amylázy zůstává zachována. Sacharidy tak mohou být lépe stráveny.
Třetí stanicí trávení je horní část tenkého střeva. Tady vstupuje do akce slinivka břišní (pankreas), jejíž enzymy, společně se žlučí procházející játry, splňují více funkcí. Slinivka břišní se skládá ze dvou částí. V jedné se produkují hormony inzulín a glukagon, které dle potřeby přecházejí do krve a regulují tak hladinu krevního cukru. Ve druhé části se tvoří trávicí enzymy, například trypsin a chymotrypsin (štěpící bílkoviny), amyláza (štěpící sacharidy) a rovněž lipáza (štěpící tuky). Tyto enzymy se posléze dostávají do tenkého střeva. Bez enzymů nemůže trávení probíhat.
Aby složité procesy trávení probíhaly bez potíží, neměla by se slinivka příliš zatěžovat. Nadměrnou produkcí a spotřebou enzymů může vzniknout nebezpečí, že i ta nejkvalitnější potrava konzumovaná smíšeně se může stát pro naše tělo zatížením. Zpomalené a neúplné trávení vede ke kvasným procesům, při kterých vznikají plyny vedoucí k nadýmání.
Přes střevní svazky, krev a žlázy se miniaturní rozdrcené částice potravy, ale i obsažené vitaminy a minerální látky, dostávají k játrům. Játra musí všechny příchozí látky přetvořit, případně rozložit, nelze nic „vrátit zpátky“. Nevhodně sestavená potrava tedy zatěžuje nejen trávicí proces, ale například také zmiňovaná játra, která musí vše příchozí důkladně přefiltrovat.
Princip dělení
Dělenou stravou se rozumí harmonicky ladit svoji potravu a tím ulevit trávicímu systému. Díky tomu může tělo pracovat také na jiných tělesných procesech, například na obnově buněk, produkci hormonů, krvetvorbě, v případě nemoci pak cílí většinu energie na proces uzdravování.
Potraviny jsou rozděleny do tří skupin – bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny. Neutrální potraviny se mohou konzumovat v jednom jídle společně s potravinami ze skupiny bílkovin, ale také ze skupiny sacharidové. S některými potravinami se doporučuje zacházet opatrně a omezit jejich konzumaci. Patří k nim například uzeniny, cukr nebo bílá mouka. Neutrální ve smyslu dělené stravy znamená, že tyto potraviny nenarušují ani trávení bílkovin, ani trávení sacharidů. Harmonizují tedy se všemi potravinami.
Skupiny potravin
V rámci dělené stravy se potraviny člení do tří skupin: na ty s převahou bílkovin, s větším podílem sacharidů a na neutrální potraviny. Potraviny bohaté na bílkoviny (maso nebo ryby) potřebují ke svému štěpení kyselé trávicí šťávy, zatímco potraviny bohaté na sacharidy (brambory, rýže, obilí) se štěpí pomocí šťáv zásaditých. Potraviny z neutrální skupiny nenarušují trávení bílkovin ani sacharidů a můžeme je libovolně kombinovat s oběma skupinami.
BÍLKOVINY
TEPELNĚ UPRAVENÉ MASO
Vepřové, drůběží, rybí, králičí, jehněčí maso.
OVOCE
Jahody, maliny, černý rybíz, čerstvá šťavnatí jablka, broskve, meruňky, švestky, třešně, ostružiny, bezinky, mirabelky, nektarinky, kdoule, reborbora, višňě, angrešt, hroznové víno.
CITRUSOVÉ PLODY
Pomeranče, mandarinky, citrony, grepy, klementinky, limetky.
EXOTICKÉ OVOCE
Granátová jablka, mango, kiwi, papája, ananas, liči, maracuja.
VEJCE, MLÉKO, SÝRY
Veškeré druhy mléka, sýr do 45 % tuku v sušině, např. eidam, gouda.
SÓJOVÉ VÝROBKY
Tofu, sójové maso.
NÁPOJE
Ovocné šťávy, jablečné víno, suché bílé, červené a růžové víno, suchý sekt.
OSTATNÍ
Vařená rajčata, ocet balsamico.
SACHARIDY
CELOZRNNÉ OBILÍ
Oves, ječmen, pohanka, pšenice, žito, výrobky z celozrnného obilí, celozrnné bezvaječné těstoviny, bezvaječné těstoviny, rýže natural, rýže bílá.
BRAMBORY, ZELENINA, OVOCE
Brambory, listová kapusta, topinambury, banány, uleželá moučná jablka, čerstvé fíky, datle, nesířené sušené ovoce.
SLADIDLA
Javorový sirup, agáve sirup, med, kokosový cukr, třtinový cukr.
OSTATNÍ
Bramborový škrob, pivo.
NEUTRÁLNÍ
TUKY
Zastudena lisované oleje (ztužené a rafinované se ke konzumaci nedoporučují), máslo, sádlo.
KVAŠENÉ MLÉČNÉ VÝROBKY A SMETANA
Jogurt, kysaná smetana, tvaroh (20 % tuku v sušině), podmáslí, kyška, kefír, smetana na d 30 %.
SÝRY
Všechny druhy sýra s min. 60 % tuku, všechny druhy tvarohových sýrů. Patří sem třeba mozzarella, mascarpone, camembert, parmezán.
SYROVÉ MASO
Sušené, nebo za syrova vyuzené maso, tatarák, syrové a za syrova vyuzené ryby.
OŘECHY A SEMÍNKA
Všechny ořechy a semínka, vyhýbat se pouze arašídům (jsou to luštěniny), protože jsou nesnadno stravitelné.
ALKOHOL
Čiré lihoviny s vysokým obsahem alkoholu.
ZELENINA
Veškerá zelenina a saláty vyjma druhů zmíněných v ostatních skupinách.
HOUBY
Veškeré druhy hub.
VÝHONKY A KLÍČKY
Veškeré výhonky a klíčky.
ŽELÍROVACÍ PROSTŘEDKY
Želatina, agar-agar.
OSTATNÍ
Olivy, žloutek (bílek je bílkovina), droždí, kokosové mléko, bylinky, koření, bylinkové čaje, borůvky, meloun.
Potraviny, které Dr. Hay nedoporučuje
Luštěniny
Originální zásady dělené stravy luštěniny ke konzumaci nedoporučují, protože jsou těžko stravitelné, nadýmají a překyselují žaludek. Přispívají údajně také k onemocnění ledvin a zhoršení dny. Na druhé straně však také obsahují velké množství vlákniny, železa, vápníku, hořčíku, draslíku, mědi a fosforu. Pokud je máte rádi, před konzumací je na několik hodin namočte. Kmín, fenykl, majoránka, libeček, tymián nebo rozmarýn jejich stravitelnost zlepší.
Bílá mouka a výrobky z ní, bílá rýže
Bílá mouka i rýže je mrtvá potravina bez jakýchkoliv živin pro tělo. Jsou to prázdné kalorie, které nás sice zasytí, ale nevyživí. I když po nich přibíráme, a zdánlivě tedy prosperujeme, přispívají tyto potraviny významně k naší podvýživě a chronickému zánětu v těle.
Cukry a umělá sladidla
Konzumace rafinovaných cukrů a umělých sladidel vede k prudkému nárůstu hladiny krevního cukru. Co to znamená? Když se její hladina zvýší, produkuje slinivka břišní více inzulinu. Tento hormon dopravuje glukózu, odpadní produkt sacharidů, do buněk, kde se posléze mění v tuk. Hodně inzulinu v krvi současně znamená i razantní snížení krevního cukru, což vyvolá pocit hladu.
Vepřové maso a uzeniny
Maso jako takové je v pořádku. Problémem je jeho vysoká spotřeba a kvalita. Dnes do sebe dostáváme společně se svalovinou také hormony, antibiotika a látky podobné antikoncepci, které zvířatům znemožňují (například chovaným lososům) přirozenou reprodukci. Jak zdravé může být jejich maso nebo tuk? Pokud si nemůžete dovolit kupovat maso z malých farem nebo bio chovů, můžete zkusit alespoň odbourat uzeniny. V těchto „poTRAVINÁCH“ je dochucovadel, barviv, dusitanů a rychlosoli nejvíce. Ty pak způsobují, že je nám těžko, jsme unavení, pálí nás žáha, trpíme refluxem jícnu, říháním, plynatostí nebo v nejhorším případě rakovinou tlustého střeva.
Káva, černý čaj a kakao ve velkých dávkách
Dva šálky kávy denně jsou pro většinu lidí prospěšné. Ve větších dávkách už ale kofein může působit škody. Hlavně těm, kteří trpí únavou nadledvin, a paradoxně touží po kávě o to intenzivněji. Je to však energie na dluh. V případě zhoršené činnosti nadledvin a ledvin se pití kávy nedoporučuje. Příznaky se časem prohlubují a člověk se točí v začarovaném kruhu. Snažíte-li se zbavit závislosti na kofeinu (káva také může způsobovat překyselení a pálení žáhy), zkuste pít po ránu lékořicový čaj, funguje na podobném principu bez vedlejších účinků.
Alkohol
Deci až dvě červeného vína denně jsou pro nás údajně přínosné, tvrdý alkohol a jeho větší množství se nedoporučuje. Není to jen o špatném vlivu na játra, ale především o překyselení organismu a podpoře chronického zánětu v těle.
Arašídy
Arašídy se řadí mezi luštěniny a pro naše tělo jsou poměrně těžko stravitelné.
Průmyslově zpracované produkty (konzervy a polotovary)
Téměř všechna chronická a civilizační onemocnění jsou způsobena nebo ovlivněna skrytým zánětem v těle – nemoci srdce a cév, rakovina, obezita, cukrovka, demence, deprese, artritida, autoimunitní nemoci, alergie, astma, kožní nemoci, zažívací obtíže, únava, migrény. Za chronickým zánětem, překyselením a únavou se ve velké většině skrývá špatná skladba stravy a její (ne)kvalita, která často nemá s původní přirozenou výživou nic společného.
Pálí vás žáha?
Doktor Hay doporučuje jíst méně masa a více zásadotvorných potravin jako jsou saláty a zelenina ke každému jídlu. Preferovat přírodní stravu. Vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám a potravinám s dlouhou dobou trvanlivosti. Velmi dobře jídlo kousat, promísit se slinami a během konzumace nepít vodu ani jiné tekutiny. Mezi jednotlivými jídly nechávat rozestup minimálně čtyři hodiny, aby byla předchozí potrava kvalitně strávena.
Zdroje
Zdravě jíst, zdravě žít – dělená strava, Ursula Summ
Nová dělená strava – Ursula Summ
S dělenou stravou každý den, Gabriella Pluss