Trailer: Drsné The East mapuje válku ekoteroristů

Zal Batmanglij uvede dva roky od režie mysteriózního Sound of My Voice další netradiční drama. Zatímco v minulém snímku se předmětem jeho zájmu stala sektářská skupina v čele s cestovatelkou v čase, letos sleduje komunitu ekoteroristů. A na žádnou zelenou agitku to podle traileru nevypadá.

Na úvod je potřeba říct, že Zal Batmanglij objektivně nepatří mezi nejskloňovanější jména filmové scény. Amerického režiséra a scénáristu přitahují kontroverzní témata, jakými je právě izolovaný život sekty či ne zrovna populární téma anarchismu a ekoterorismu. Fascinaci látkou, na kterou filmová studia jen neochotně slyší, navíc přetavuje i do výsledné podoby snímku, která je zaručeně nepřikrášlená a stoprocentně syrová.

Ve svém druhém celovečerním snímku se zaměřuje na eko-anarchistickou skupinu známou pod jménem The East. Ta soustavně útočí na nadnárodní korporace obchodující s léky a za cíl si klade víc než jen upozornit na „nezdravé“ praktiky obchodních gigantů. Jak se dozvíme z voice-overu v traileru: „Jen lžete a my vám budeme lhát taky. Jen nás špehujte a my vás budeme taky sledovat. Cpěte nás jedy a my vás taky otrávíme.“ Do plánů skupiny se ale brzy zamotá soukromá agentka najatá právě jednou z postižených firem, která má za cíl proniknout do jádra organizace a ochránit zájmy svého nadřízeného. To, co vypadá jako rutinní záležitost, se ale brzy změní v životní zkoušku.

Ve snaze přiblížit The East co nejblíže hollywoodsky nehezké realitě, se sám režisér a scénárista v jedné osobě zapojil do boje proti konzumerismu, a to když se po dobu dvou měsíců připojil k freeganismu (styl života, který má za cíl boj proti přebytku, z toho důvodu freeganisté získávají potraviny a zboží mj. z popelnic a kontejnerů). Doprovod mu dělala hlavní představitelka snímku Brit Marling, která film nejen produkovala, ale podílela se i na scénáři. V dalších rolích bude k vidění Ellen Page nebo Alexander Skarsgård.

KOUKNI SE  Killers of the Flower Moon: Vyvražďování Indiánů kvůli ropě s DiCapriem v hlavní roli

První promítání The East proběhlo na festivalu v Sundance. Datum české premiéry nebylo prozatím stanoveno.

Zuzana Hofmanová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

17 − 12 =