Kyslík: Kryogenní komora, blížící se smrt a ztracené vzpomínky

Věhlasný žánrový režisér Alexandre Aja se hlásí o slovo se svým novým klaustrofobickým thrillerem. Hlavní roli uvězněné ženy si střihla Mélanie Laurent, které sekunduje vzduchová high-tech kapsle, kde dochází kyslík. Trailer obsahuje vše, co má správně děsivá žánrovka mít. Žena v nesnázích bojuje o život v technologické pasti a aby přežila, tak si musí vzpomenout kým je.

Stísněný prostor bez možnosti úniku. Žádná cesta ven a posledních několik minut života. Mélanie Laurent se pokouší vzpomenout na vlastní minulost. Je uvězněná v kryogenním pouzdru, kde jsou poslední zbytky kyslíku a rychle dochází. Ztráta paměti, málo času a drastický boj o život v kryogenní jednotce slibují napínavý klaustrofobický biják.

Francouzský režisér a scenárista Alexandre Aja se proslavil díky svým nekompromisně brutálním hororům. Specializuje se hlavně na temné žánry. Díky hororům, thrillerům a slasherům se z něj stal odborník na žánrovou filmařinu. Proto není překvapením, že jeho dalším filmem je právě mysteriózní survival thriller Kyslík. Aja natočil atmosférickou Noc s nabroušenou břitvou (2003) jako variaci na klasické americké slashery z 80. let nebo kultovní remake hororu Wese Cravena Hory mají oči (2006). Vedle toho zrežíroval podivuhodnou hororovou romanci Rohy (2013) s Danielem Radcliffem. Další divácký úspěch slavil s povedeným hororovým béčkem Piraňa 3D (2010) nebo nejnověji s aligátořím hororem Kořist (2019).

Nyní přichází se zbrusu novým žánrovým projektem pro Netflix – je to jeho první práce pro streamovacího giganta. Jedná se zatím o jeho nejkomornější projekt, který sází především na stísněný prostor, boj s časem a silnou hlavní postavu. Režisér často točí filmy s ženami v nesnázích, které jsou odkázány pouze sami na sebe (Kořist nebo Noc s nabroušenou břitvou). Za zmínku také stojí fakt, že scénář debutující Christie LeBlanc našel režisér na webu The Black List.

KOUKNI SE  Furiosa: První trailer pro Ságu Šíleného Maxe

Trailer kombinuje mozaiku rozmazaných a nejasných vzpomínek hlavní postavy z minulosti, kde vidíme část dětství a rodinného života. Zároveň ale záběry nešetří ukázkami usilovného a drastického boje o život ve stísněné vzduchové kapsli. Je uvězněna v kryogenní jednotce bez možnosti úniku. Strhující scény jak Mélanie Laurent bojuje o život v uzavřené technologické kapsli v mnohém upomíná na kultovní survival thriller Pohřben zaživa (2010, r. Rodrigo Cortés) s Ryanem Reynoldsem. Komunikuje pouze s umělou inteligencí a v kapsli pomalu, ale jistě dochází kyslík. Vězněná žena nemá kam uniknout a nezbývá jí nic jiného, než se postavit technologii a svést zápas především s vlastní myslí a vzpomínkami.

Tento slibně vypadající komorní thriller plný napětí, psychologického rozpadu a boje o život má premiéru už 12. května na Netflixu.

Viktor H.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

16 − 14 =