Podzim buď můžete milovat, nebo nesnášet. Buď vám vadí vlhko, lezavo a krátké dny, nebo si užíváte pod dekou s čajem knížkou nebo filmem a kouzelným počasím za oknem. Ať tak nebo tak, málokomu se v tomto období povede vyhnout klasickému nachlazení, kdy kapesník neodděláte od obličeje, a nebo přímo hnusné chřipce, kdy si minimálně dva dny přejete umřít.
Díky bohu je podzim plný plodů a radostí přetékajících vitamíny. Zahrady (a supermarkety) chrlí jabka, hrozny a další chuťovky ve velkém, všude je k dostání zdravý a chutný burčák a vy se právě seznámíte s receptem na léčivý a zahřívací zázvorový nápoj.
Určitě to znáte, sotva spadne první lístek ze stromu a objeví se první rýmička, všichni vytáhnou zázvor a jak šílení jej krájí, zalívají horkou vodou a pak se šíleně ksichtí u pití horké vody s mírně štiplavou příchutí.
S receptem na nakládaný zázvor si ale připravíte dobré pití, které se dá popíjet místo čaje, zahřeje vás a taky vyléčí. Je fakt tak dobré, že se samozřejmě dá pít jako prevence. A nejvíc nejlepší je, že je naprosto jednoduché.
Budete potřebovat:
- Jeden kus zázvoru – čím víc zázvoru, tím bude nápoj štiplavější a hřejivější
- Jeden citron
- Zhruba pět vrchovatých lžic medu
- Skleničku nebo misku s uzávěrem
- Nůž na krájení a loupání
- Struhadlo
Zázvor oloupejte a nahrubo nastrouhejte do misky nebo do větší skleničky s uzávěrem. Důkladně umytý, případně oloupaný citron nakrájejte na plátky a jednotlivé plátky pak ještě na osminy a přidejte k zázvoru, lžičkou mírně promíchejte, aby citron začal pouštět šťávu. Nakonec přidejte dostatek medu, který směs zjemní a osladí.
Celou směs ještě jednou mírně promíchejte a v uzavřené nádobce dejte do ledničky a nechte přes noc nakládat. Zázvor i citron pustí šťávu, která se promíchá s medem. Hned další den je vitamínová bomba připravená k léčení všech podzimních neduhů.
Dvě lžičky zázvoru s citronem a lžičku šťávy navíc nachystejte do hrnku, zalijte horkou, ale ne vroucí vodou, zalezte pod deku a pijte. Zázvor vás prohřeje a uvolní dutiny, citron dodá pořádnou dávku vitamínu C a med přihodí nasládlou chuť a navíc zatočí s bakteriemi.
Napsala Martina Zoubková