Zázračný burčák – vitamínový král podzimu

Burčák jako vitamínová bomba podzimu
Burčák jako vitamínová bomba podzimu

Plno lidí nemá podzim rádo. Letní pohoda u vody, večerní venkovní párty a boží výlety jsou už prostě pryč a tak nějak začíná zase „obyčejný“ režim. Naštěstí někdo moc chytrý vynalezl burčák, který pomůže kdejakou podzimní chmuru jednoduše zahnat.

Burčák je velmi mladé víno ve fázi kvašení. Neznalým to může znít nechutně, ale právě proces kvašení zajišťuje všechny pozitivní vlastnosti od vitamínů až po kocovinku při nadměrném dávkování. Podle aktuální zkvašenosti se liší jeho obsah alkoholu i chuť. Čerstvý burčák je slaďoučký a téměř virgin, postupně přibývá alkoholu a chuť se přiostřuje. Takzvaný „přešlý burčák“ už je prakticky hotové víno.

Dobrý burčák se taky hodně dobře pije a navíc má celou řadu prospěšných vlastností, které aspoň částečně vyvažují pocit viny při častém nebo nadměrném užívání.

Nízký obsah alkoholu

Pro někoho mínus, pro někoho plus, rozhodně to ale ocení vnitřní orgány. Záleží na stádiu kvašení, obsah alkoholu v burčáku se ale obvykle pohybuje v rozmezí kolem 4 až 6 %. To znamená, že pro opití je potřeba vypít ho notné množství. V malém množství (cca 2 deci) může být prospěšný pro krevní oběh, stejně jako sklenička vína denně.

Burčák jako vitamínová bomba

Burčák je díky kvašení plný prospěšných vitamínů B a kvasinek. Vitamíny ze skupiny B vyživují vlasy, nehty a pokožku. Kvasinky se starají o správnou mikroflóru ve střevech a bojují proti různým infekcím, plísním a kožním problémům, jako jsou lupy a ekzémy.

Hrozny
Hrozny (zdroj Pixabay.com)

V burčáku najdeme taky slušnou dávku železa a zinku. A skoro komplexní multivitamín z něj dělají i méně známé látky jako tiamin (ze skupiny vitamínů B) pro podporu srdeční činnosti, nikotinamid, který brání nervovým a kožním poruchám a kyselina pantotenová chránící sliznici a zažívací ústrojí.

KOUKNI SE  Nakládaný zázvor: recept proti rýmě a nachlazení

Svoje zástupce v burčáku mají i další běžné vitamíny, díky nim je burčák ideální jako prevence podzimního nachlazení.

Výživný a prospěšný

Kvasinkám v burčáku vděčíme i za jeho výživnost. Právě díky kvasinkám je ve šťávě nemalý obsah bílkovinových látek. Svaly vám po něm sice nenarostou, ale rozhodně se jim bude dávka burčáku líbit.

Další skvělá vlastnost burčáku je jeho pomoc při odbourávání cholesterolu a triglyceridů z cév. Zajišťuje totiž lepší cirkulaci krve v cévách a tím brání usazování tuku na cévních stěnách.

Kvalitní burčák je takový malý přírodní zázrak. Než se ale nadšeně pustíte do pití po hektolitrech, myslete i na to, že obsahuje plno cukrů (je to prostě kvasící ovoce) a pořád je to alkohol, který by se měl pít s mírou. Ale to všichni moc dobře známe.

Autor: Martina Zoubková

 

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

5 × five =