Šípky jsou od nepaměti prostředkem, který je používaný k léčbě různých neduh. Právě teď je ideální doba na jejich sběr. Pokud nevíte, jak na to a co se šípky dále, čtěte dál!
Benefity šípků
Šípky jsou skvělou zásobou vitamínu C, ve 100 g je ho dokonce pětkrát více než ve stejném množství citrónu, proto se parádně hodí například při nachlazení a chřipkách. Pokud vás přepadne zánět močových cest, opět sáhněte po šípkovém čaji, je močopudný a pomůže vám s léčbou. K tomu všemu dodává energii, takže jím zkuste nahradit kávu.
Jak je sbírat?
Zralý šípek poznáte snadno – je červený a tvrdý a ještě neprošel prvním mrazíkem. Takto připravené šípky se dají zpravidla sbírat na přelomu září a října. Když je jdete sbírat, vězměte si s sebou nůžky a rukavice, protože šípkový keř je pěkně trnitý.
Doma šípky vysypejte na pečící plech a protřiďte ty, které jsou špatné, odtrhněte zbytky větviček, omyjte je a nechte okapat. Teď přichází na řadu sušení. Pokud máte sušičku, máte vyhráno, šípky stačí naskládat na pláty a začít sušit. Pokud majitelem sušičky nejste, měli byste následovat postup našich babiček. Nemyslíme tím, že máte šipky sušit na kamnech nebo v peci, stejně dobře totiž poslouží i trouba.
Sušení v troubě
Šípky rozprostřete na pečící plech tak, aby se vzájemně nepřekrývaly a vložte do trouby rozehřáté na 100 stupňů. Po deseti minutách stáhněte na polovinu a sušte tak dlouho, dokud nejsou šípky stále červené, avšak měkké a snadno rozmělnitelné. Trvá to několik hodin, mezitím šípky vždy kontrolujte, aby se nespálily, pak už by nešly nijak použít.
Až budou usušené, uskladněte je ve sklenici s těsnícím víčkem. Pamatujte na to, že veškeré sušené byliny v sobě udržují vitamíny pouze jeden rok, pak je potřeba nasušit další.
Jak připravit šípkový čaj?
Nasušené šípky nadrťte v hmoždíři a namočte do ½ litru studené vody, nechte odstát přes noc. Poté směs zahřejte, pamatujte však na to, že se nesmí vařit. To přelijte přes cedník do hrnku, abyste se zbavili chloupků na šípcích.