Nejlepší recept na tradiční vánoční perníčky

Tradiční vánoční perníčky patří k oblíbeným sladkostem, které je dovoleno ujídat už v době adventu. Zpříjemněte si čekání na Štědrý den už na začátku prosince a upečte je pro své ratolesti třeba na Mikuláše. Do samotného procesu tvorby je ostatně můžete i zapojit. Děti se rády při zdobení vyřádí. Pokud použijete kvalitní suroviny, zmizí ze stolu dříve, než stihnete napéct vánoční cukroví. Jestliže se přece jenom objeví nějaké přebytky, ozdobte si jimi vánoční stromeček, nebo je přidejte k dárkům pro vaše blízké. Vánoční perníčky svou neodolatelnou vůní vykouzlí staročeskou atmosféru. Recept je vyzkoušený, osvědčený a vylepšený o několik ingrediencí. Můžete ho použít navíc stejným způsobem i na Velikonoce nebo jiné svátky.

Suroviny:

  • 500g hladké mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 150g medu
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 5g jedlé sody
  • 80g másla
  • perníkové koření: skořice, zázvor, kardamon (můžete přidat i trochu pepře)
Suroviny použité na výrobu těsta

1) Suroviny spojíme a zpracujeme z nich hladké těsto. Med má tendenci lepit se na prsty, proto moučíme. Dáváme však pozor na to, abychom nemoučili příliš, protože pak mohou být perníčky příliš tvrdé.

Kvalita těsta záleží na kvalitě surovin. Použijeme tedy med nejlépe přímo od včelaře.

Těsto na vánoční perníčky

2) Z těsta uděláme bochník a necháme jej jeden den odležet v lednici. Před přípravou těsto znovu prohněteme.

Formičky na vykrajování mohou být různé, nejhezčí jsou ale jednoduché motivy

3) Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát o tloušťce zhruba půl centimetru. Pokud uděláme těsto moc tlusté, perníčky nabydou na velikosti a nebudou tak pěkné. Formičkami vykrajujeme perníčky a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem ve vzdálenosti asi 3 až 5 centimetrů. Snažíme se vyvarovat tomu, že se perníčky spojí.

Perníčky v troubě provoní celou kuchyň

4) Pečeme v předem vyhřáté troubě ve 180 stupních. Plech vyndáme podle potřeby, hlídáme, aby se těsto nepřipálilo. Každá trouba peče jinak, proto sledujeme, jak těsto zespodu zlátne.

KOUKNI SE  Handpan jako hudební nástroj k sebeléčbě a muzikoterapii
Už jenom ozdobit

5) Upečené perníčky skládáme na jeden talíř. Dáváme pozor, aby se křehké těsto nepolámalo.

Zdobení:

Zdobíme následující den polevou, kterou připravíme utřením 150g moučkového cukru s jedním bílkem.

Někdy se stane, že jsou po vydání z trouby perníky příliš tvrdé, do 2 až 3 dnů by ale měly změknout.

Barbara M.
Autorem receptu je maminka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

11 + 7 =