Recenze: Snadno a rychle již podruhé s Romanem Vaňkem

Již podruhé a stejně chutně.

Zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, je autorem téměř desítky kuchařských knih, z nichž se čtyři staly českými bestsellery. Notoricky známé bílé kuchařky, familiárně nazývané Poklady, Kouzlo a Klenoty doplnila v roce 2014 publikace nazvaná Snadno a rychle, určená všem, kteří si rádi pochutnají na dobrém jídle a nechtějí či nemohou u sporáku trávit dlouhé hodiny.

Snadno a rychle se od tří výše zmíněných publikací lehce designově liší. Ovšem ani jemu nechybí  kvalitní fotografie profesionálně naservírovaných jídel na oblíbených bílých talířích a i zde je všechen text natištěn černou barvou. Styl písma je ale rozvernější a napříč knihou nás provází agilní panáček, jehož autorem je Jan Kobylák.

V letošním roce uvedla společnost Prakul Production s.r.o., jejímž spoluzakladatelem je opět Roman Vaněk, na trh druhý díl Snadno a rychle, jehož název se neoriginálně od dílu předchozího liší pouze číslovkou. Autor logicky a záměrně navazuje na úspěšný bestseller.

216795_big

Jelikož první díl obsahoval 111 receptů na 167 stranách, je zklamáním, že ve „dvojce“ jich najdete pouze 82 na 91 stranách. Celkově dvojka působí oproti své předchůdkyni poměrně dietním dojmem. Fandové černých rozlišovacích dvojstran, které vytvářely ve vydání z roku 2014 přechod mezi jednotlivými druhy pokrmů, nad letošním výtiskem zapláčou. Samotná předmluva je velmi stručná a čtenář z ní může nabýt dojmu, že vlastně o vydání knihy šlo především manželce Janě. Autor v ní více než předmlouvá děkuje všem zúčastněným. Zřejmě již vše bylo řečeno v knihách předchozích.

KOUKNI SE  Nejtrapnější otázky u pracovního pohovoru

Obsah knihy je nicméně neméně kvalitní.  Jednoduché a přesto origináln recepty by měly, jak sám Roman Vaněk uvádí, být ve většině případů hotovy do 30 minut.

„Jogurt smíchej s koriandrem a dle chuti ho osol a opepři.“ Ano, předchozí věta je kompletním receptem na výrobu korinadrového dipu. Nechte se inspirovat!

Postup je přehledně rozčleněn do očíslovaných kroků, díky nim je velmi těžké na něco zapomenout.

Postup na těsto k Pork Pie:

  1. Mouku se solí smíchej v míse.
  2. Vodu, mléko a sádlo přiveď v rendlíku k varu. Směs vlij do mísy k mouce a ihned vypracuj hladké těsto.
  3. Těsto přikryj utěrkou a nech 10 minut odpočinout.

Ne zcela tradiční suroviny, po kterých mnozí poprvé sáhnou s ostychem, začnou díky nenáročnosti Vaňkových receptů, do svého kuchařského repertoáru zařazovat i nezkušení kuchaři. Chorizo, tofu, krevety či levandule pro mnohé díky této knize ztratí svou abstraktní podobu.

Roman Vaněk chce, aby Češi nevečeřeli turistický salám za 3,90 a nezajídali ho vlašákem. A nejen to. Jeho osvětová činnost je příčinou toho, že se do slovníku českých jedlíků nenápadně vkrádají slova jako dip, crumble či canederli. Přejme mu tedy za jeho záslužnou činnost úspěch a na svém jméně vystavenou dobře prosperující živnost.

Leona Šťávová

Snadno a rychle 2, Roman Vaněk, 2016

Knihu můžete zakoupit ZDE

Předchozí článek5 scén Pixaru, které vás rozbrečí
Následující článekJason Bourne: Pro pravdu půjde i přes mrtvoly!

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

five + nineteen =