Na Kuchařce pro teenagery je nejzajímavější asi fakt, že jej psala skutečně mladá slečna. Julie Kučerovská má na svůj věk bohaté zkušenosti s vařením a
touto knihou je chce předat svým vrstevníkům. A také si tak trochu splnit svůj sen. V kuchyni má velké ambice a to samé se dá říct i o její kuchařce.
Kniha je rozdělena do několika kapitol. Hned v té první představuje autorka recepty Do krabičky, což by měly být svačiny do školy a pro podobné příležitosti. Rozhodně nemohu upřít nápaditost, trendy suroviny a praktická jídla, která se dají dobře zabalit a vzít sebou do školy, aniž by z nich o velké přestávce zbyly jen mazlavé drobky.
Čemu trochu nerozumím, jsou recepty ve stylu: Když nemáte nebo nejíte tohle, tak tam dejte něco jiného a když nemáte něco jiného, tak to tam nedávejte. Stejně tak recept na ovocný salát, který spočívá pouze ve výčtu ovoce a končí kapkou medu a jogurtu je přeci jen spíš pro Méďu Pusíka, než pro náctileté.
Kapitola Víkendová snídaně je zajímavá a pestrá část knihy, která láká k brunchi nebo k pořádné domácí snídani. Některé recepty jsou skvělou inspirací i pro menu v průběhu dne. Stejně jako v první kapitole najde čtenář i zde dobré rady pro ty, kteří ještě nemají příliš zkušeností s vařením. Na druhou stranu se nikde nedozví, jak si poradit, pokud nemá horkovzdušnou troubu. Ta jistě nahradit jde a nejen mladí lidé by ocenili, jak si poradit, pokud máme jiný přístroj, zda bez něho vůbec recept zvládnout lze, nebo proč je použita právě ona trouba.
U Nedělního oběda začne bít do očí to, co v předchozích kapitolách tolik nevyčnívalo. Čas od času si Julie Kučerovská neodpustí poznámku, že toto jídlo je veganské, ale když tam dáte to či onu, již bude jen vegetariánské. Kuchařka není v duchu žádného z těchto směrů a nelze z ní vypozorovat tyto tendence. O to víc křičí povzdech nad ztrátou veganské kytičky u receptu, když na předchozí straně najdeme hovězí burger. Pokud je někdo vegan nebo vegetarián, tak asi tuší, která surovina je pro něho ještě v pohodě a kterou již použít nechce. Daleko víc by mne u kuchařky pro mladé potěšila tendence upřednostnit kvalitní suroviny. Neurčitost a nekoncepčnost tak vystupuje do popředí víc, než by bylo nutné.
Vegetariánské večeře trochu nudí a i já jako milovník masa si umím představit daleko pestřejší výběr receptů, který by neurazil žádného milovníka steaků. Kapitola sama o sobě je trochu nadbytečná a většina receptů by lépe fungovala zařazena coby bezmasé osvěžení v jiných. Takhle je to taková zvláštní všehochuť, která čas od času výběrem surovin uvede puberťáka do rozpaků a ten nebude vědět co a kde nakoupit. Julie je zřejmě doma v kuchyni stejně jako mezi regály a občas zapomíná, že jiní to mohou mít trochu jinak.
Oproti tomu Piknik v parku skutečně láká k plotně a posléze i ven. Pokud jste si doposud zvykli na výše zmíněné mouchy, na piknikové dece už s nimi počítáte nebo je odeženete rukou. Kapitola je pestrá, inspirativní a nebojí se žádných surovin. Stejně tak Narozeninová párty. Tady si vybere každý a je jen na něm, jak hodně odvážný si přeje být. Bez ohledu na zkušenosti může vybrat pro sebe vhodné recepty a pohostit své kamarády. Nebo minimálně pomoct mamince s přípravami. Opět chválím nápaditost v surovinách i přípravě a zajímavou skladbu od sladkého po slané dobroty. Kapitola Narozeninová párty působí svěže a uchopitelně.
Sladkou tečkou a nejvyšší metou je Vánoční čas. Na Vánoce i my, zkušenější kuchařky, předkládáme na stůl to nejlepší a nejvoňavější jídlo, u kterého se sejdeme s rodinou nebo přáteli. Jednoduché cukroví, které známe všichni a od mala s ním pomáháme mamince v kuchyni, je klíčem k Vánocům a jsem ráda, že na něj Julie nezapomíná ani ve své kuchařce. Nesnaží se být moderní za každou cenu a tlačit na pilu. Stará dobrá klasika je tak návodem, jak o svátcích pomoct v kuchyni s přípravami, aniž by tradice musely jít o žebrácké holi. Julie svůj temperament a nápady nezapírá ani tady.
Vyloženě základy pro dospívající kuchaře v knize nečekejte. Je to ale skvělý odrazový můstek a návod, jak úplné základy elegantně přeskočit a osvojit si za pochodu. Bez maminky se to asi občas neobejde. Jak při nákupu surovin, při práci s nimi nebo v technologickém postupu. Pokud je teenager trpělivý, párkrát svůj recept za stálého míchání spláchne, než na to přijde a dovede své jídlo k dokonalosti.
Kristina Doubravová
Kuchařka pro teenagery, Julie Kučerovská, Smart press, 2018
Knihu můžete zakoupit ZDE