RECENZE: Děláme si to doma sami 2 – Domácí tvoření od jara do zimy

Máte rádi ten pocit, že nejste součástí davu odkázaného na průmyslovou velkovýrobu prodávanou v supermarketech? Umíte si bez větších problémů vyrobit doma kosmetické produkty, základní pochutiny a potraviny? Je pro vás upečení domácího kváskového chleba výzvou, které se rozhodně nezaleknete? Pokud jste na většinu otázek odpověděli kladně, pak je právě pro vás určena kniha Aleny Thomas Děláme si to doma sami 2 s návody a radami, jak připravit kosmetiku, přípravky pro domácí léčení a něco dobrého do břicha.

První díl se stal bestsellerem a také díky tomu, máme možnost vídat Alenu Thomas na vlastní oči v pravidelném pořadu jedné z internetových televizí. Jak už z názvu vyplývá, autorka své rady nepublikuje prvně, ale jedná se o další díl. Díl první byl zaměřený především na kosmetické produkty. V druhém díle je už nabídka pestřejší. Myslím si, že i díky tomu osloví širší spektrum čtenářů. Já osobně jsem za tuto rozšířenou nabídku radši, protože kosmetika není úplně moje hobby, ale naopak vaření a přípravě čehokoliv k jídlu a pití jsem úplně propadla. Z tohoto úhlu pohledu určitě hodnotím pozitivně.

Ale teď už ke knize samotné. Řazení je přehledné podle ročních období. Každé roční období se dále dělí na čtyři tematické oddíly: domácnost, jídlo a pití, kosmetika, zdraví. Bohužel chybí abecední rejstřík, takže pokud si nějaký výrobek oblíbíte a chcete ho připravovat znovu a znovu, musíte si zapamatovat roční období a příslušný oddíl. Pro opravdové evergreeny jsem zvolila metodu barevného lepítka s popisem vyčnívajícím z knihy na příslušné straně. A věřte tomu, že své oblíbence zde určitě najdete. Například slané krekry udělejte rovnou z dvojí dávky, protože jeden plech určitě bude málo.

KOUKNI SE  Recenze: Všude kolem černý les

Stejně jako u každé knihy s návody je musíte brát spíše jako inspiraci a zkoušet, vylaďovat podle momentálního stavu rozpracovaného výrobku, vlastní chuti a čichu. Při listování knihou mě zaujal, pro dané období aktuální, recept na výrobu šípkového sirupu. Plná elánu jsem natrhala potřebné množství šípků a dala se do drcení, vaření, cezení, míchání,… Výsledek mě lehce zklamal. Hodně sladká chuť a šípky jsem moc necítila. Snad bude mít sirup alespoň avizované zdravotní účinky. Pro zájemce přikládám návod. Budete potřebovat:

1 kg čerstvých šípků

1,5 l vody

1 kg cukru

1 lžička kyseliny citronové

1… Natrhané šípky omyjte a rozdrťte. S drcením jsem měla trochu problém, a to jsem vyzkoušela různé pomůcky. Buď to nedrtilo, nebo to lítalo všude kolem. Nakonec byla nejúčinnější kombinace nástavce elektrického mixéru a hrubé síly.

2… Zalijte ¾ litrem vody a za občasného míchání vařte 10 minut. Poté přelijte přes hrubší plátno, tekutinu dejte stranou. Šípky dejte zpět do hrnce a zalijte čerstvým ¾ litrem vody. Opět vařte 10 minut, přelijte přes plátno a obě tekutiny smíchejte. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte dalších 10 minut.

3… Nechte vychladnout, přelijte do lahví se špuntem. Sirup se podává buď ředěný čerstvou vodou, nebo do mírně vychladlého čaje.  

Přílišná popisnost a doplňující informace jsou možná receptům trochu na škodu. Myslím si, že je vcelku jedno, do čeho si hotový sirup nalejete. Stejně tak vydrží v lahvi se špuntem jako v jakékoliv jiné uzavíratelné nádobě. Každý návod je uveden osobním „povídáním“, což mi přímo na stránce s návodem vadí. Naopak jsou hezky řešené předěly kapitol – ročních období, kde autorka popisuje, jak a co se do knihy fotilo, organizační záležitosti a podobně.

KOUKNI SE  Recenze: Občas lžu...a občas lžu hodně

Stejně tak u některých názvů bych prosila více střídmosti a menší kreativitu při jejich vymýšlení. Například Zázvorový sirup s meduňkou pro zdravé srdce a pohodovou jízdu na kolotoči nebo Kúra z ostropestřce pro těžká sobotní rána aneb „Já rád (svý) játra“ od výroby podle názvu spíše odradí. A třeba právě u zázvorového sirupu je to velká škoda. Vyzkoušeno. I když ne při jízdě na kolotoči. Vyloženou perlou v názvech jednotlivých produktů je pak Osvěžující pomazání na „fósiska“. To už nepotřebuje další komentář.

Knihu Aleny Thomas lze doporučit jako inspiraci pro zkušenější domácí tvůrce, kteří doladí případné nedostatky v návodech za pochodu a nebojí se pracovat s netradičními přísadami, jako je urea, glycerin, xylit… Většina těchto záležitostí se dá už běžně sehnat na internetu, ale je potřeba zejména návody na kosmetiku pořádně pročíst s předstihem, protože většinu produktů doma spíše nemáte a mohlo by se stát, že vaše tvoření skončí na absenci jediné klíčové přísady.

 

Alena Thomas, nakladatelství JOTA, vydání první, Brno 2015

Daniela Slouková Recová

Úvodní foto: Pixabay.com

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

five + 11 =