Připravte si sirup z meduňky pro klidný spánek

Něco o Meduňce lékařské

Meduňka je medonosná rostlina, jejíž název vychází z řeckého “melissa – včela”. Meduňka lékařská je u nás pěstována jako trvalka. Kvete nejčastěji bílými květy, ale existují druhy také s bleděmodrými nebo růžovými. Meduňce se daří na slunných a sušších místech, je zimovzdorná a velice vytrvalá. Je to v podstatě plevel a můžete ji lehce zaměnit s kopřivou.

Meduňka tiší bolesti, posiluje nervy, tlumí křeče, upravuje krevní oběh, srdeční činnost a uklidňuje trávící ústrojí. Jedná se o naprosto neškodnou bylinu, kterou je možno užívat i dlouhodobě.

Meduňka obsahuje až 0,1% silice, hořčiny, organické kyseliny, třísloviny a látky s dezinfekčním účinkem. Užívá se při nadýmání, žaludečních křečích, neurózách, migréně, závratích či nechutenství. Podobné účinky má také mátová silice.

Meduňka působí jako sedativum, takže se používá při stavech úzkosti a nespavosti. Příznivě také působí při chorobách žlučníku a nachlazení.
Užívá se v kosmetice jako přísada do bylinných směsí k výrobě výtažků pro posilující koupele a do přípravků určených pro mastnou pleť a mastné vlasy. Přidává se do většiny bylinných pleťových masek, dodává pleti svěžest. Obklady z meduňky se přikládají na pohmožděniny, otoky a místa postižená revmatismem. Sušená meduňka se nedá dlouho skladovat, protože velmi rychle ztrácí aroma.

Klasický meduňkový sirup

Budete potřebovat:

40 stonků meduňky asi 20 cm dlouhých (nebo menší množství delších stonků)
2 l převařené zchladlé vody
30 g kyseliny citronové
2 citrony dobře omyté s kůrou, bez pecek a nakrájené na kolečka
2 kg cukru

KOUKNI SE  Dokonalá svačinka pro vaše zdraví: Ořechy!

Postup:

Meduňku omyjte a nůžkami nastříhejte na tak dlouhé kusy, aby se vám vešla do hrnce. Nemusíte otrhávat lístky, klidně použijte i stonky. Přelijte dvěma litry převařené zchladlé vody, přidejte citrony nakrájené na kolečka a nechte 48 hodin louhovat. Poté přeceďte přes cedník, do kterého vložíte plátýnko, aby vám v tekutině nezůstaly zbytky bylinky a citronů.

Poté přidejte cukr, kyselinu citronovou a na mírném plameni nechte rozpustit cukr. Tři minuty povařte a přelijte do čistých vymytých sklenic. Zavíčkujte a uložte na chladné studené místo. Meduňkový sirup můžete přidávat do čaje nebo si z něj dělat šťávu.

Darina D.

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

eight + fourteen =