Nejez blbě – Karolína Fourová

https://www.dobre-knihy.cz/nejez-blbe-490672.html

Nejez blbě: Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Pro běžného smrtelníka je složité se v džungli protichůdných doporučení orientovat a rozpoznat, co je pravda a co už je za hranicí zdravého rozumu. Detoxikační kůry, drastické diety, extrémní výživové směry, polopravdy ohledně výživy dětí. To vše může ovlivnit lidské zdraví i psychiku na mnohem delší dobu, než si řada z nás vůbec dovede představit. Pod záplavou jednoduchých řešení, které moderní doba přináší, se lidé přestávají spoléhat sami na sebe, vytrácí se selský rozum a kritické myšlení. Kniha Karolíny Fourové, odbornice na výživu a kvalitu potravin a úspěšné blogerky (FOOD BLOG ROKU 2019 – kategorie PŘÍNOS), vám pomůže pochopit základní principy stravování, představí jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučíte se správně nakupovat a dostanete odpověď na většinu otázek o jídle a potravinách, které vás kdy napadly. A abyste se v té zdravé zdravě neztratili hned na začátku, najdete v knize i 40 autorčiných nejoblíbenějších receptů, které vám cestu usnadní. Dobře se bavte a nejezte blbě!

Jak jíme zdravě na podzim

Jak posílit imunitu

Jak jíme zdravě na podzim: Po úspěšné premiéře kuchařky Jak jíme zdravě v létě se tým Jíme zdravě opět spojil s odbornicí na výživu Michaelou Bebovou alias Biochemičkou, aby vytvořili další ze série originálních kuchařek propojujících sezónnost se zdravým stravováním. Pomocí kuchařky si sestavíte jídelníček nebo plán na vaření pro celou rodinu tak, aby byla vaše strava pestrá a opravdu vyvážená. V knize nechybí také nejčastější chyby a omyly, kterých se při přípravě a vaření jídla dopouštíme. Pomyslnou třešničku na dortu pak představují takzvané „srovnávačky“ – dvoustrany, díky kterým pochopíte, že mezi kupovanou a domácí müsli tyčinkou často panují zásadní výživové rozdíly a že i v čokoládové kaši ze zdravých surovin mohou číhat skryté kalorie. Kniha obsahuje více než 100 sezónních receptů, tipů a návodů, jak jíst zdravě a je rozdělena do 4 základních kapitol – „Snídaňové kaše nasladko i naslano“, „Hlavní jídla“, „Svačiny do krabičky nejen pro děti“ a „Obědy do školy i do práce“. V každé sekci najdete recepty na vyvážené a plnohodnotné pokrmy, které vám ukážou vám cestu, jak s lehkostí zvládnout návrat do pevného rozvrhu škol, školek i vlastního zaměstnání. Podzimní kuchařka je plná výrazných chutí a na první pohled netypických kombinací. Naučíme vás, jak z běžně dostupné kořenové zeleniny, masa nebo luštěnin vykouzlíte skvělý pokrm – jen za pomocí koření, ovoce či pár dalších surovin. Osvojíte si přípravu zdravějších variant fastfoodových klasik – a vezmeme to od Vietnamu přes Anglii až po USA a Mexiko. I tentokrát jsme upravili pár „pekařských receptů“– těsto na domácí pizzu, loupáky nebo polomáčené sušenky zaručeně rozšíří váš kuchařský repertoár. Na co se v kuchařce těšit? * více než 100 sezónních receptů, tipů a návodů, jak jíst zdravě * zdravé variace slaných i sladkých svačinek pro děti i dospělé * saláty, které obohatí jídelníček a zahřejí vás * tipy na obědy do školy i do práce * odlehčené recepty ze zveřiny i snídaňové kaše, které prohřejí * rychlá a jednoduchá příprava ze snadno dostupných surovin * veškerý obsah vznikl ve spolupráci s odbornicí na výživu.

KOUKNI SE  Knižní tipy - co nás právě teď baví?

Jedlé město – Vyjděte do ulic!

Jak posílit imunitu

Jedlé město:
Jsou města pouze betonovou pouští zahlcenou výfukovými plyny a se psími výkaly na každém rohu? Ani náhodou! Stranou od nákupních center a hlavních tříd je možné v každém městě objevit překvapivě zdravé poklady rostlinné říše. Stačí jen najít odvahu a začít hledat. V této knize vám představíme volně rostoucí jedlé rostliny, na které lze narazit nejen v přírodě, ale i na zastavěných plochách. Naleznete zde také nejrůznější důležité tipy, kdy bylinky sbírat, kdy sklízet plody a jak to všechno zpracovávat. Vydejte se objevovat jedlou přírodu ve svém okolí! • Lokální a sezonní plodiny: Zatímco avokáda, godži či kešú oříšky k nám putují přes půl zeměkoule, chutné ovoce a rostliny s mnoha výživnými látkami můžete najít téměř po celý rok hned za humny – a bez plastových obalů. • Mnohem zdravější než populární superpotraviny: Volně rostoucí ovoce a plané bylinky obsahují mnohem více zdraví prospěšných látek než ovoce a zelenina ze supermarketu, a předčí dokonce i řadu exotických superpotravin! • Díky sklizni ušetříte a ještě si uděláte radost: Nemusíte chodit nikam daleko, a přesto můžete obohatit svůj jídelníček, posílit vazbu s bezprostředním okolím a přitom trávit čas na čerstvém vzduchu. Na německé platformě mundraub.org si registrovaní sběrači volně rostoucích plodin vyměňují informace o naleziš¬tích, pořádají společná vysazování a sklizně a vzájemně se od sebe učí. Tato platforma tak slouží jako inspirace, jak myšlenku společného vlastnictví rozšířit i do jiných oblastí života. Sběr volně rostoucích plodin vám udělá radost a obohatí váš život o zážitky z přírodního kulinářství. V Česku funguje podobně platforma na-ovoce.cz. Sklízet a sbírat divoce rostoucí pochoutky ve městě zní téměř určitě paradoxně, ale v praxi se s nimi možná setkáte takřka všude – stačí se jen pozorně dívat kolem sebe! A nejlepší na tom je, že sesbírané plané rostliny nepotřebují plastové obaly ani dlouhou přepravu, že obsahují mnohem více životně důležitých látek než běžná zelenina ze supermarketu a že vás nic nestojí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

3 × two =