Kultovní detektivky s nezapomenutelnými parťáky

Detektivky, kriminálky a policejní thrillery jsou z velké části postavené především na titulních postavách. Dost často se zde setkáváme s hlavní dvojicí vyšetřovatelů, kteří jsou nejlepšími kamarády, nebo každý úplně jiný. A my si tu představíme několik filmů, kde titulní policejní dvojka hraje podstatnou a nesmazatelnou roli. Vedle drsných a temných kriminálek, uvolněných akčňáků, ponurých detektivek, policejních thrillerů dojde i na severské krimi. Nebude chybět komediální buddy movie nebo zásadní minisérie, která v tomto žebříčku nesmí chybět. Filmy jsou řazené od nejstaršího po nejnovější.

9Smrtonosná zbraň (1987, r. Richard Donner)

Jeden z prvních scénářů Shanea Blacka, odborníka na hláškami nabité akčňáky natočil hollywoodský veterán Richard Donner. Představila se tu legendární a nesmrtelná dvojice policejních seržantů – černoch na odchodu Roger a nově příchozí policejní zelenáč Martin. Titulní duo ztvárnil Danny Glover a tehdy začínající Mel Gibson. Je to klasická policejní buddy movie o tom, jak si zkušený policejní veterán hledá cestu k novému parťákovi.

Jejich vzájemné sbližování je poměrně realistické a plné komických situací. Oba jsou z úplně jiných světů a charakterově jsou každý jiný. Přesto se stávají kolegy a následně kamarády, kteří si hlídají záda. Na půdorysu akční kriminálky se rozvíjí jejich vztah, který se dostane do bodu mistr a učedník. Oba se učí od toho druhého a uvědomují si sílu a schopnosti sebe samých. Zpočátku si nepadnou do oka ale postupně se z nich stávají nenahraditelní parťáci. Společně se vydávají po stopách nebezpečného pašeráckého gangu heroinu, kterému šéfuje krutý a bezcitný generál z vietnamské války. Sami se pouští do nebezpečné akce, odkázáni jeden na druhého.

Zpátky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

3 × one =