„Flirt není zločin.“ Herečky odsoudily kampaň #MeToo

herečky odsoudily kampaň metoo

V Hollywoodu se už několik měsíců řeší celá řada skandálů souvicející s hnutím #MeToo. Všechno to začalo skandálem okolo producenta Harveyho Weinsteina, který zneužíval svou moc a vliv v Hollywoodu k sexuálnímu uspokojení (více článek zde). Mnoho hereček a žen z filmového průmyslu se rozhodlo postavit se tomuto útlaku a začalo volat po spravedlnosti. 

Od té doby se na internetu začaly řešit stovky drobných skandálů, které už s původním záměrem kampaně #MeToo měly jen pramálo společného. Dustin Hoffman při natáčení filmu Kramerová versus Kramer údajně plácl Meryl Streep po zadku, Ben Affleck zase v 15 let starém rozhovoru objal reportérku, která s ním flirtovala, a chytil ji za břicho.

Největší kontroverzi poté vyvolal další skandál týkající se Kevina Spaceyho. Ten údajně obtěžoval své kolegy na place a mluvil s nimi o „nevhodných sprostých tématech“ (viz článek zde).

Téma zmocnění žen v boji proti sexuálnímu zneužívání se často omílalo na nedávném předávání Zlatých glóbů (článek zde). Cenu za celoživotní dílo obdržela herečka Oprah Winfrey, která ve svém proslovu povzbudila všechny ženy a vyzvala je, aby vydržely, než nadejde „nový úsvit spravedlnosti pro všechny ženy ve filmovém průmyslu“. Winfrey také přišla na obřad v černém. Jako důvod uvedla, že se jedná o smutek nad politováníhodnou situací žen v současném filmovém průmyslu. Pro dobro kampaně se vyjádřily také herečky Reese Witherspoon nebo Shonda Rhimes.

KOUKNI SE  Henry Cavill bude ve filmové novince Guye Ritchieho zabíjet nácky

Tato silná tvrzení pochopitelně vyvolala i protireakci. Stovka francouzských žen v čele s Catherine Deneuve vydaly prohlášení, ve kterém jasně dávají najevo, že celá kampaň #MeToo začíná být směšnou, a že se cíl kampaně odklonil od svého původního záměru. Herečky také volaly po presumpci neviny pro obviněné muže.

„Znásilnění je zločin. Ale flirtování zločin není, a dokonce není zločin ani galantnost. V důsledku aféry Harveyho Weinsteina bylo oprávněné reagovat něčím, díky čemu bychom si uvědomili, že vysoce postavení muži zneužívají svou moc za účelem sexuálního násilí. A to zvláště na place. Ale teď je tato svoboda slova úplně postavená na hlavu.“, uvádí Catherine Deneuve.

Dále prohlásila: „Takové zjednávání pořádku už má své oběti. Herci byli potrestáni ztrátou prestižních cen, rolí, nebo dokonce přišli o možnost práce ve své profesi. A to všechno protože se dotkli něčího kolena, snažili se dostat polibek nebo mluvili o „nevhodných“ tématech na společné večeři. To, co začalo jako kampaň na podporu žen, aby se nebály promluvit, se nakonec stalo  naprostým opakem. Lidé jsou nuceni mluvit korektně, a ti, kteří odmítají přizpůsobit se novému pořádku, jsou považováni za spoluviníky a zrádce nebo podporovatele násilníků.“

Na francouzskou herečku a její podporovatelky se okamžitě sesypala kritika z řad feministek a zastánců hnutí MeToo. Podle nich Catherine Deneuve nechtíc obhajuje muže, kteří znásilňují a páchají zločiny proti lidskosti.

KOUKNI SE  Jaký bude seriál Fallout podle post-apo herní předlohy

Pavel Melotík

Zdroje: https://www.nytimes.com/2018/01/09/movies/catherine-deneuve-and-others-denounce-the-metoo-movement.html

http://time.com/5095804/golden-globes-red-carpet-me-too/

https://echo24.cz/a/SpexW/metoo-je-hon-na-carodejnice-rika-sto-francouzek-v-cele-s-catherine-deneuve

https://revue.idnes.cz/catherine-deneuve-metoo-sexualni-obtezovani-hon-na-carodejnice-psz-/lidicky.aspx?c=A180110_100629_lidicky_zar

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

five × five =