Televizní tipy na týden 15-21.8.

Věznice
(pondělí 15.8, 22.00 na ČT2)

Režie: Steve Buscemi
Hrají: Willem Dafoe, Edward Furlong, Mickey Rourke, Danny Trejo, Mark Boone, Seymour Cassel, Tom Arnold, Michael Buscemi, Steve Buscemi…

Snímek z divácky vděčného vězeňského prostředí má na svědomí režisér známější spíše jako herec, avšak nelze říci, v jakém oboru více vyniká. Steve Buscemi si vzal na paškál život v žaláři, jeho systém a hierarchii. Jednadvacetiletý Ron (Edward Furlong) započíná odpykáván trestu za šíření marihuany. K jeho velkému štěstí si jej pod křídla vezme zkušený a protřelý vězeňský štamgast Earl Copan (Willem Dafoe). Jejich vztah začne postupem času nabývat idylických rozměrů, kdy jsou si blízcí jako otec se synem. Ovšem ve vězení není pro romantický a poklidný život místo. O to se postará mimo jiné postava tamního děvčete jako šitá na míru Mickeymu Rourkovi.
Projekce na ČT2 slibuje možnost spatřit film v originálním znění s titulky, což bývá vždy cesta k ještě většímu zážitku.

Poslední polibek
(úterý 16.8, 22.55 na ČT1)

Režie: Tony Goldwyn
Hrají: Zach Braff, Jacinda Barrett, Eric Christian Olsen, Casey Affleck, Rachel Bilson…

Máte rádi filmy ze života, u kterých si v duchu můžete říkat, že jsou vlastně o vás? V tom případě si udělejte čas v úterním večerním programu na snímek Tonyho Goldwyna s příznačným názvem Posledním polibek. Možná je to skloubení jeho dvou předchozích filmů Sběratel polibků a Poslední samuraj.
Znáte to; kluk a holka spolu chodí, milují se, chtějí se vzít. Jenže ouha, holka je těhotná! Co s tím? Kluk je najednou vystaven kruté realitě, že bude muset nechat všech svých divokých zálib a místo toho se pokorně starat o rodinu. A jakoby toho nebylo na psychiku dospívajícího mladíka dost, objeví se krásný ďábel v andělském rouchu… Tím je zaděláno na precizní tragikomedii, ve které není možné, abyste se sami neuzřeli.
Perlička na závěr – jedná se o filmový debut pohledné Rachel Bilson.

KOUKNI SE  Trailer: Costnerova pohádka z Divokého západu s názvem Horizon

Nechte maličkých…
(pátek 19.8, 22.45 na ČT1)

Režie: Paprika Steen
Hrají: Sofie Grábol, Michael Birkkjaer, Karen-Lise Mynster, Laura Christensen, Lars Brygmann…

Tematicky navazuje na předchozí film. Rovněž se zaobírá vztahem mezi mužem a ženou, avšak v poněkud pokročilejším stádiu. Britt a Claes jsou manželé, které zasáhne krize. Vyrovnávají se s rodinnou tragédií, začínají zanedbávat svou práci, o vzájemné komunikaci nemluvě už vůbec. Jejich přátelé jim nabízejí jednu pomocnou ruku za druhou, i tak se však mozaika poslepovaná pomocí svatebních slibů rozpadá na tisíce malých kousků.
Paprika Steen (Okay, Všechno bude zase dobrý…) natočila komorní a skromné drama nominované na Křišťálový glóbus s typickým severským nádechem. Je dost možné, že se nikdo z nás nevyhne podobnostem ani v případě tohoto filmu…

Skleněné peklo
(sobota 20.8, 12.15 na Prima)

Režie: John Guillermin, Irwin Allen
Hudba: John Williams
Hrají: Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway, Fred Astaire, Susan Blakely, Jennifer Jones…

O filmu týdne není pochyb. Konzumní divák dnešního filmového plátna má příležitost nahlédnout pod pokličku skutečných mistrů v kategorii katastrofická podívaná. Pánové Guillermin a Allen se sešli pouze u tohoto snímku, o to lepšího výsledku se jim však podařilo dosáhnout.
Děj je zasazen do sedmdesátých a zpracován na základě románu dvojice Scortia-Robinson. V San Franciscu je právě slavnostně otevřen nový a nejvyšší mrakodrap. Startovací párty probíhá ve 135. patře, což se později ukáže za ne až tak úplně šťastný nápad. Jak tomu totiž bývá, a evidentně i bývalo, stavební firma šetřila…
Mrazivou a realistickou atmosféru stupňují herecká esa, kterými se obrazovka v sobotní poledne bude jen hemžit. Sledovat budete legendární drama, které se stalo předlohou a inspirací mnoha následovníkům, a které bylo po zásluze oceněno třemi soškami Oscara.
A pakliže jsem u Posledního polibku zmiňoval herecký debut, Skleněné peklo se stalo derniérou pro Jennifer Jones.

KOUKNI SE  Cillian Murphy jako Oppenheimer - život tvůrce jaderné bomby od Nolana

Lepší pozdě nežli později
(neděle 21.8, 15.40 na Nova)

Režie: Nancy Meyers
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Jack Nicholson, Diane Keaton, Amanda Peet, Keanu Reeves, Frances McDormand, Lorraine Nicholson, Jon Favreau…

Jack Nicholson a role stárnoucího muže s duší buď mrzouta anebo věčného proutníka, to jde k sobě. Pohádku o mrzutém Jackovi jsme viděli nedávno ve snímku Lepší už to nebude, nyní je na řadě Jack playboy, který by i v pokročilém věku rád proháněl krásné slečny podobné Amandě Peet. Kdo by nechtěl, že? Ale věk zatím zastavit nelze, a tak shodou různých okolností bude muset Jack přesedlat na Ericu (Diane Keaton), jež je mu věkem přeci jen o něco bližší. Paradoxně však právě o tuto dámu svede tuhý boj s mladým lékařem (Keanu Reeves).
A to je celé. Čeká nás spletenec romantiky, humoru, hereckého koncertu dvou velkých osobností za asistence mladých následovníků a v doprovodu klasicky povedené hudební kulisy od Hanse Zimmera. Usmažte popcorn a užijte si hezké nedělní odpoledne. Nedá se totiž předpokládat, že by letošní letní počasí nabízelo jinou variantu…

Dobrý ročník
(neděle 21.8, 20.00 na Prima)

Režie: Ridely Scott
Hudba: Marc Streitenfeld
Hrají: Russell Crowe, Freddie Highmore, Albert Finney, Archie Panjabi, Richard Coyle…

Když se sejdou pánové Ridley Scott a Rusell Crowe, vznikne z toho buď Gladiátor, nebo Dobrý ročník. Zatímco v Gladiátoru ale Crowe čelil především smrti, zde budou jeho otázky směřovat více k samotnému žití. Představuje londýnského investičního experta, který se navrací zpět na vinici, na níž prožil dětství. A tak je na místě melancholie, vzpomínání, rekapitulování a vyhlížení časů dalších. Prostřednictvím tohoto snímku se dokonce dotkneme choulostivého tématu o skutečném užívání života.
Dobrý ročník je další z filmů natočených podle románu, tentokráte Petera Mayela. S námětem mu pomáhal sám Ridley, který posléze ujal i produkce celé finální podoby. Po delší době tak máme v nedělním hlavním vysílacím čase film, který stojí za podívanou.

KOUKNI SE  Ferry má vlastní seriál. Proč se na něj od listopadu na Netflixu dívat?

Josef Vajrauch

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

18 + twenty =