3 nejlepší recepty z jablek

Sladká a zralá jablka neodmyslitelně patří k podzimnímu času. Jsou velmi chutná a navíc obsahují i velké množství zdraví prospěšných látek. Pomáhají nám léčit spoustu zdravotních neduhů, udržují nás fit a pečují o naši pleť i zuby. Vždyť už naše prababičky říkávali: „Ráno jedno jablíčko utuží ti zdravíčko“. Tak s chutí do toho…

Jablečný krém

Na přípravu jablečného krému budeme potřebovat: 5 (nejlépe červených) jablek, 250 gramů měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, cukr krystal dle chuti, 1 celý citron, ovoce na ozdobu dle sezony nebo podle toho jaké máte rádi a nakonec pár lístků máty nebo meduňky.

Jako první si jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a vykrojíme z nich jadřince. Pak je nakrájíme na kostičky, hned je zalijeme citronovou šťávou, podlijeme asi 100 mililitry vody a uvaříme za stálého míchání v husté pyré. Poté rozetřeme tvaroh s vanilkovým cukrem, podle chuti dosladíme a vmícháme do jablečné hmoty. Nakonec vše rozdělíme do pohárů a ozdobíme kousky čerstvého ovoce a lístky meduňky či máty.

Jablečné koláče

Pro tvorbu jablečných koláčů si připravte: 500 gramů listového těsta, 8 středně velkých jablek, trochu brusinkového nebo jiného pikantního džemu, 40 gramů másla, 2 skořicové cukry a cukr krystal dle chuti.

Listové těsto si nejdříve rozdělte na osm dílků, ze kterých postupně vyválejte osm kulatých placiček o průměru zhruba 16 centimetrů a rozložte je na plech. Omyté a osušené jablka si nakrájejte na tenké půlměsíčky a rozložte je do kruhu na připravené těsto. Do středu kruhu vložte lžičku pikantního džemu. Koláčky nakonec pokropte rozehřátým máslem, posypte skořicovým cukrem a krystalovým cukrem dle chuti. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut.

KOUKNI SE  Nejdelší a nejkratší život zvířat světa

Jablečný piškot

Pro zhotovení tohoto receptu si nachystejte: 200 gramů strouhaných jablek, 250 gramů moučkového cukru, 250 gramů hrubé mouky, 3 vejce, ½ balíčku prášku do pečiva, 1 lžičku skořice, 50 gramů rozinek a mandlové lupínky.

Nejdříve si utřete žloutky s cukrem do pěny, poté přidejte nahrubo nastrouhaná jablka, rozinky, mouku, prášek do pečiva, skořici a vše důkladně promíchejte. Dále si ze zbylých bílků ušlehejte sníh a pomalu ho přimíchávejte do připravené hmoty. Těsto vložte do vymazané a vysypané formy, posypané mandlovými lupínky. V předehřáté troubě zvolna pečte asi 45 minut. Hotový piškot nakonec posypte moučkovým cukrem. Servírujte se zakysanou smetanou nebo domácí šlehačkou.

Autor: Zdeňka Kudová

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

three × two =