3 NEJ recepty z Vánoc s Nigellou

Když zavoní Vánoce, tak se mi každý rok chce otevírat tu už prastarou kuchařku Vánoce s Nigellou, kterou, k mé potěše, vytahují na vánoční pulty také jednou za rok i knihkupci. Není divu, je snad už i klasikou a rozhodně dobrým dárkem a inspirací pro každého, kdo si chce vánoční menu obohatit něčím jiným, smyslným, a občas i britským. Nigella Lawson nevaří tak úplně typickou britskou kuchyni, hodně experimentuje, ale to k té její typické vášni prostě patří.
Pro letošek jsem pro vás vybrala tři NEJ (zajímavější) recepty na takové obohacení si rozmlsaných  jazýčků….

Vánočně kořeněné ořechy

500 g směsi ořechů, 1 ½ čajové lžičky garam masala, 1 čajová lžička celerové soli, 30 ml olivového oleje, 2 polévkové lžíce světlého třtinového cukru, 3 snítky rozmarýnu nasekané nadrobno, špetka soli.

Nigella radí ještě rozmarýrem ozdobit mističku. A postup: Jednoduchý! Ořechy jemně opražíme asi tři minutky nasucho na pánvi, potom začneme přisypávat voňavé koření, kromě rozmarýnu a soli, hezky jedno po druhém, nakonec přimícháme olej, cukr a rozmarýn. Všechno se to obalí, poté osolíme a hotovo… Jednohubka nebo sváteční předkrm jako malovaný.

A chuť? Sladká kořeněná chuť, trošku karamelová říznutá vůní dobrého vývaru a bylinek. Opravdu zvláštní a netradiční kombinace!

Dokonale pečené brambory

Brambory nakrájené na čtvrtky, husí sádlo, mouka semolina (nebo hrubá mouka či krupice v našich krajích)

Výborný recept, který ráda používám právě ve sváteční dny. Chuťově je to něco mezi kroketami, hranolky a pečenými bramborami.  Jednoduše dáme na zhruba 4 minuty povařit (předvařit) brambory rozkrájené na čtvrtky. Necháme je pak trochu okapat a vložíme do hrnce s rozehřátým husím sádlem (můžete i olej…ale se sádlem to má ten správný šmrnc) a omaštěné brambory potom obalujeme v semolině nebo hrubé krupici. Často jsem to dělala tak, že jsem brambory nasypala do igelitového sáčku, ve kterém byla tato hrubá mouka. Zatřást, obalit, hotovo… a brambory potom necháme dozlatova dopéct v troubě.

KOUKNI SE  Čtyři české knihy s čarodějnickou tematikou, které byste neměli minout

Peprmintová horká čokoláda

A jako třetí jsem vybrala sladkou tečku, věru obyčejná horká čokoláda, která už u nás na svátečních stolech zdomácněla, ale vylepšit ji o peprmint! Báječný nápad. Tady je recept:

500 ml plnotučného mléka, 100 g tmavé čokolády nejvyšší jakosti, 4 čajové lžičky krystalového cukru, 25 ml peprmintového likéru. Navrch: ušlehaná smetana nebo nějaké ty perličky, hvězdičky, když to bude mít peprmintovou příchuť, je to ideální.

Tak, co? Vybrali jste si?

Kuchařku vydalo nakladatelství Euromedia (Ikar).

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

three × 5 =