RECENZE: Nejlepší recepty Lenky Kořínkové

Rozpustilá Lenka Kořínková vzala do ruky pero a sepsala své nejlepší recepty. Věřte mi, že je to čtení, které nemusí padnout každému. Lenka je jako růžový vodopád kytiček, rozpustilosti, rozvernosti a naprosté nespoutanosti. Svým barvitým popisem a častým zabíháním do neuvěřitelných detailů naprosto eliminuje nedostatek obrázků v knize. Při čtení receptu totiž celý proces vidíte sami před sebou v pestrých barvách.

Dělená strava je jedním z nejlepších způsobů, jak zhubnout

Při čtení velmi snadno zapomenete, že se jedná o dietu, ač Lenka Kořínková tento termín nepoužívá. Je to spíše změna stravovacího stylu. Nemusíte z jídelníčku vyřazovat tučné a nezdravé potraviny, nemusíte ani počítat kalorie, stačí jen správně nakombinovat jídlo podle jeho obsahu (rostlinné, živočišné a neutrální složky). Tohle všechno je tu shrnuto hned na začátku knihy včetně nejčastějších dotazů, které můžete k dělené stravě mít. Co třeba ten o čokoládě?

Může se čokoláda? – Ano, ta se opravdu může, za předpokladu, že je slazená fruktózou (nikoliv sacharózou – tedy cukrem). Čokoládu slazenou fruktózou kombinujeme zásadně se skupinou živočišnou. V kterýkoliv den, kdy jíte skupinu živočišnou, si můžete tuto čokoládu dopřát v libovolném množství. Že vás ucpe? Neucpe, je to vyzkoušeno. Ucpávání po čokoládě je způsobeno především kombinací tuku a cukru (tedy sacharózy). Čokolád slazených fruktózou existuje několik druhů, především německých či švýcarských značek. Ač jsou většinou označeny slovem „dia“, nejedná se o čokolády slazené uměle, většina těchto čokolád je slazena fruktózou (je třeba si ale vždy přečíst složení na obalu). Jsou velmi lahodné a od tzv. „normálních“ čokolád chuťově nerozeznatelné. Mnozí je dokonce považují za lahodnější, jemnější.“

Ano, ráda se k této skupině přidávám, protože takto slazená čokoláda postrádá tu nepříjemnou štiplavost čokolád s cukrem. A dalo by se říci, že podobně je to s celou dělenou stravou. Nejen se zmiňovanou čokoládou.korinkova_900 – kopie

Vytříbí vám chutě!

Kombinace potravin, které Lenka doporučuje, je tak úžasná nejen proto, že po nich zcela přirozeně ubýváte na váze, cítíte se lehčeji a zdravěji, ale také proto, že se vám báječným způsobem vytříbí chutě. Najednou ucítíte, jak báječně chutná mrkvička dušená s medem nebo jak doopravdy chutná pečené kuře. Když si k němu totiž nedáte nic škrobovitého (pečivo nebo brambory), nádherně vynikne jeho čistá chuť. Vaření podle SPLK (strava podle Lenky Kořínkové) dává zcela netušené kulinářské možnosti, protože najednou je všechno mnohem ryzejší, lahodnější a vy můžete klidně jíst velké porce jídla a hubnout. Vzdušné a lehké.

Stejně takový je i styl Lenky Kořínkové. A tak si nejen dobře uvaříte, ale také se báječně pobavíte. Často až s dětskou radostí se rozplývá nad každou surovinou, nad každým svým jídlem. Jí vášnivě a s rozkoší. S vděkem a radostí a s upřímným čistým srdcem. A to je něco, co mě na této kuchařce nikdy nepřestane fascinovat. A co alespoň čas od času mám sklony napodobovat.

O autorce: Lenka Holas Kořínková se narodila 2. 3.1956 v Opavě a s hudebním vzděláním se uplatnila jako zpěvačka či komediální herečka. Po osmi letech v emigraci v Austrálii se vrátila do Čech, kde se opět pokusila o návrat na mediální scénu, ale svůj většinový čas věnuje knihám o dělené stravě a výuce angličtiny, ve které využívá svých zkušeností z pobytu v Austrálii. Moje Nejlepší Recepty je její v pořadí desátá kniha o dělené stravě, které se věnuje již více než 23 let.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

RENATA PETŘÍČKOVÁ

Úvodní foto: Pixabay.com

Předchozí článekVíkend v Praze: Noc reklamožroutů a hudba ze Švédska
Následující článekRECENZE: Lesk a bída Tchaj-wanu

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

3 × 5 =