RECENZE: Kuchařka lovců a sběračů aneb Jak ulovit mamuta v supermarketu

Vegetariánství už odzvonilo, teď je in být paleo. Po mnoha lékařských výzkumech a experimentech s tím nejlepším „palivem“ pro člověka, se móda jíst převážně maso a rostliny všech druhů dostala i k nám. Bestsellerová kuchařská kniha Dobře živeni obsahuje kromě filozofických základů paleo životního stylu nepřeberné množství zajímavých receptů na ty nejjednodušší paleo „rychlovky“, ale i exotická jídla, jejichž příprava zabere i několik hodin.

Jíte rádi? Rádi se také inspirujete staronovými trendy v oblasti stravování? Nebo chcete prostě jen obohatit svůj jídelníček něčím speciálním či uvařit něco výjimečného na Valentýna? Tato kuchařka Vám v tom pomůže. I bez obilovin, cukru, mléka a luštěnin totiž připravíte baštu, po které se budete moci utlouct a zároveň potěšíte své nejbližší. Pokud chcete dát tělu to nejlepší, být zdraví a přitom si skvěle pochutnat, obohaťte svůj kulinářský repertoár o paleo recepty.

Co je paleo strava?

dobreziveniStrava lovců a sběračů. Primal. Původní strava lidstva. Opravdové jídlo. Jídlo, na které jsme geneticky naprogramováni, ale s přechodem na usedlý zemědělský život jsme na ně zapomněli a nahradili je stravou, která může škodit zdraví a spolu s nedostatkem přirozeného pohybu a se stresem způsobovat civilizační nemoci. Co tedy jedí nadšenci paleo? Zvířata, vejce, zeleninu, ovoce, některé ořechy a hlavně živočišné tuky, koření, mořskou sůl, všechno nejlépe v bio kvalitě. Na závěr knihy uvádí redaktoři seznam českých obchodů, kde lze nakoupit vše potřebné. Pokud mohu porovnat originál a českou verzi, v překladu nebylo nic ztraceno, bylo spíše přidáno, aby si i český čtenář měl z čeho uvařit a aby věděl, kde má nakupovat.

Čemu se paleo člověk vyhýbá?

Na seznam zakázaných potravin patří: Průmyslově zpracované potraviny, obiloviny (= všechny výrobky z pšenice – tzn. žádný chleba, žádné těstoviny – neklesejte ale na mysli – pokud se budete chtít dozvědět o paleo více, přijdete na to, že pro všechno existují důmyslné náhražky); kukuřice, oves, rýže, quinoa, ječmen, proso), luštěniny (vč. buráků a sóji), rafinovaný cukr a umělá sladidla, všechny mléčné výrobky (zkuste si podojit nějaké divoké zvíře, pokud ho s kýblem v rukou dohoníte), alkohol, všechny rostlinné oleje (kromě olivového, mandlového apod.).

KOUKNI SE  Když chcete psa, je lepší pořídit si psa nebo fenu?

Když už víte, co jíst můžete, ten seznam nevypadá tak strašidelně. Pokud vytrváte, objevíte, které potraviny jste dříve zanedbávali či které jste třeba neměli na talíři vůbec nebo jen málokdy. Tolik druhů masa a dobré zeleniny! Méně kvalitní stravy znamená někdy více než mnoho nezdravého jídla, na které jste byli dříve zvyklí – s paleo budete mít více energie, mít více potěšení z jídla a z „lovu“ v supermarketu, a co je nejdůležitější, pokud si dobře sestavíte vlastní jídelníček, Vaše peněženka tímto experimentem s vlastním tělem neutrpí.

Pár nezbytností do Vaší paleospíže

Kokosové mléko, kokosový olej (někdo používá ghí či dokonce obyčejné sádlo), olivový olej, spoustu pro Vás dosud neznámých druhů koření a mořskou sůl. Máte doma i velké zásoby masa a zeleniny? Můžete začít!

Dobroty, po kterých se sbíhají sliny

DSC05269
Skořicové hovězí s pomerančovou gremolatou, květákovou kaší a nakrájenou hruškou. Mňam!

Vyzkoušela jsem většinu receptů, mnohé jsem si upravila a založila pro další generace. Ke každému „masovému“ hlavnímu jídlu si vytvoříte podle receptů zajímavé přílohy a omáčky, které skvěle nahradí fádní brambory/rýži/hranolky či krokety. Naučíte se uvařit i jídla, o která v české kuchyni nezavadíte. Jedním z nejlepších receptů bylo pro mě nezapomenutelné Skořicové dušené hovězí s pomerančovou gremolatou a květákovou kaší. Krásně barevné a chutné jídlo, které vynahradí složitou přípravu tím, že se posléze hodinu a půl vaří samo.

Asi nejvíce mě ale potěšily takzvané České karbanátky, inspirované autorčiným „pražským dobrodružstvím“, karbanátky, které se pečou v troubě, namáčejí se v majonéze z olivového oleje a hořčice, a podávají se na podušeném nakrouhaném zelí se solí, pepřem a česnekem. Vyzkoušejte a inspirujte se, nemají chybu!

KOUKNI SE  3 nejlepší recepty pro zpracování rakytníku

České karbanátkyDSC05292

Ingredience:

  • 1 utřený stroužek česneku

  • ½ lžíce soli

  • 1 lžíce kmínu

  • 1 lžička mleté papriky

  • 1 lžíce mletého černého pepře

  • ¼ šálku nasekaných čerstvých listů petržele

  • 1 lžíce hořčice se semínky

  • 1 velké vejce

  • 1 kg mletého vepřového masa.

Postup: Předehřejte troubu na 200°C. Na velký plech položte pečicí papír nebo alobal.

Pečené české karbanátky s květákovou kaší s pažitkou a se zelím je výborná kombinace.
Pečené české karbanátky s květákovou kaší s pažitkou a se zelím je výborná kombinace.

Ve velké míse promíchejte vidličkou česnek, sůl, kmín, papriku, pepř, petržel, hořčici a vejce. Pak do ní rukou rozdrolte vepřové maso a zpracovávejte, dokud se všechny ingredience nespojí.

Namočte si ruce a zatřeste s nimi, abyste odstranili přebytečnou vodu. Odměřte rovnou lžíci vepřového masa a dlaněmi vyválejte karbanátek. Všechny pak vyrovnejte jako vojáčky na plech asi 1,5 cm od sebe.

Plech dejte do trouby a pečte 20-25 minut, až karbanátky zezlátnou a jsou hotové.

Měsíc s paleo a už nikdy jinak

V knize najdete vše, co potřebujete vědět, abyste si mohli dopřávat zdravé snídaně, svačiny, hlavní jídla a sem tam nějaký ten sladký „hřích“.

Na samém začátku si s chutí přečtete autorčin životní příběh a budete se podivovat jejímu úžasnému přístupu k vaření a k životu. Posléze se od teorie přesunete k počítání bílkovin a hrnečků zeleniny, které musí člověk za den „zbaštit“ (8!), což oceňuji jako velmi praktické a návodné – Melissa přiložila i svůj běžný týdenní nákup, způsob, jak si rozložit vaření na celý týden, aby si usnadnila práci, přidala i nějaký ten ukázkový jídelníček a pár vychytávek, které vaření proměňují v umění a radost.

Vaření bylo zpočátku těžké. Nepřeberné množství nezvyklých kombinací bylo jen třešničkou na dortu v chaosu, který zavládl v kuchyni. Nakonec však díky plánování (díky, Mel, za lístečkovou strategii) a snad i díky nově nabité energii z opravdového jídla vše šlo podle plánu.

KOUKNI SE  Kopřivy jsou zázračně léčivé byliny, neničte je

Nejsnazší bylo překvapivě vyřadit z jídelníčku chleba a oblíbené přílohy k mnoha hlavním jídlům: brambory a rýži. S mlékem a mléčnými výrobky to bylo mnohem těžší. Ale jak jsem zjistila, i z kokosového mléka se dá vytvořit pohádkové latté, takže i zarytí „mlíčňáci“ si zde přijdou na své.

Už po týdnu paleo diety jsem zaznamenala na váze nárůst svalů (bez cvičení) a probouzela jsem se svěží. Setřásla jsem ze sebe povánoční kila a po třech týdnech, kdy jsem zaDSC05293čala i cvičit (pohyb k paleo životnímu stylu neodmyslitelně patří), jsem zjistila, že vydržím více námahy než kdykoliv předtím a jsem po celý den méně unavená. Vaření už pro mě není jen nepříjemný úkol, ale zábava. A blízcí? Ti si oblíbili hovězí na cibulce, květákovou kaši a samozřejmě, paleo sladkosti. 

Za odměnu jsem si na popud autorky pochutnala na Broskvovém dezertu s mandlemi, který sice neodpovídá zásadám paleostravy, ale nezapomínejme na to, že když si čas od času „zahřešíme“, není to konec světa.

Autorka kuchařek Dobře živeni I a II

Melissa JoDSC05283ulwanová je americká milovnice dobrého jídla, autorka paleo webu theclothesmakethegirl.com. Pochází z kuchařské rodiny, ale teprve paleo dieta ji naučila mít z jídla opravdové potěšení. Dlouho Melissa trpěla nadváhou a žila v každodenním kolotoči výčitek z přejídání spojenými s nedostatkem sebevědomí. Po operaci štítné žlázy hledala způsob, jak zůstat zdravá, vypadat dobře a přitom se stále těšit z dobrého jídla. Z ošklivého káčátka se stala kočka, která navíc dobře vaří. Na jejím blogu také zjistíte, že už vydala kuchařku Well fed 2.

Přesvědčte se o výhodách nového životního stylu sami!

Knihu Dobře živeni poskytlo k recenzi Jan Melvil Publishing.

PAVLA KAMEŠOVÁ

Zdroje fotografií: Pixabay.com, kniha Dobře živeni a Pavla Kamešová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

seventeen − seventeen =