RECENZE: Česká raw food: Tajemství těch nejlepších

Velmi vzácné a zajímavé je spojení životních příběhů “podnikatelů” v oboru raw food a skvělá stopoložková nástěnka jejich kulinářských dovedností. Každý z pěti zúčastněných přispěl svými nej nej recepty. Držte si klobouky, protože tohle je opravdu jízda! Ať už do reálného světa českých vitariánů, tak do jejich kuchyní, protože to už je vyšší dívčí…

Jak se žije vitariánským podnikatelům?

Dalším přínosem je velmi čtivé povídání od pěti různých lidí, kteří se v různých směrech zabývají na své profesní dráze právě propagací vitariánství v Čechách. Nakladatelství si dalo práci sehnat právě ty, kteří stáli u samotného zrodu. A to se ještě dozvíte, že první fresh bar v Česku zkrachoval pro malý zájem! Majitel to ovšem nevzdal a dnes sice nedělá džusy ve stánku, ale distribuuje kuchyňské spotřebice, sušičky ovoce, mixéry a má před očima úžasný rozvoj výkonnosti i rafinovanosti těchto kuchyňských pomocníků. Majitelka webu plného informací věnujících se osvětě, má zase radost ze zvětšujícího se zájmu o raw food. To těší i majitele firmy, která se zabývá výrobou raw tyčinek, potravin, které si můžete koupit v prodejnách zdravé výživy. Obrovský rozkvět v KVALITĚ těchto potravin mají z jisté míry na svědomí právě tito lidé. V jejich příbězích pocítíte obrovský zápal, odvahu riskovat a víru, že zrovna jim se to povede. Není to procházka růžovou zahradou, to ani v nejmenším. Ale uspokojení z dobře vykonávaného díla, zažívají všichni.

KOUKNI SE  Vysokoproteinová dieta: Kolik vajec sníst denně a jak je připravit?

Stovka receptů nemá chybu

To je opravdu už vysoká škola přípravy. Na receptech je vidět dokonalá preciznost, ti, kteří je tvořili, je mají už prostě v malíčku. Inspirace tu najdou přehršel ti, kdož vitariánství propadli nedávno, tak i ti, kteří se mu věnují už delší dobu. Osobně jsem uvítala především hry s chutěmi, nápady a odvahu… Odvahu třeba rozmixovat slunečnicová semínka na způsob tataráku! Odvahu použít naklíčenou cizrnu a udělat z ní koule na způsob falafelu. Polévky, smoothie, omáčky, jídla na japonský způsob, úchvatné dezerty, „špagety“, cukroví… Nač jen pomyslíte, to tady najdete v té nejzdravější možné verzi.

A já dodám, že i nejchutnější.

Zkuste si třeba jen na týden, stát se vitariánem. Co se stane s lidskou chutí je neuvěřitelné. Zjemnění a zintenzivnění asi není možné přesně popsat, je třeba ho zažít. Snad proto tolik lidí používá vitariánské recepty minimálně na zpestření a odlehčení, ozdravění svého jídelníčku.

Sporáky a trouby to ještě z kuchyní nevytlačí, ale kdoví… co se stane za pár desítek let a jak bude vypadat stravování budoucnosti.

Vydalo nakladatelství IFP Publishing, 2015, www.ifp-publishing.cz

 

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

four − three =