1Surströmming
Surströmming znamená ve švédštině fermentovaný sleď. Jak jídlo vzniká? Jednoduše. Rybu necháte v plechovce při pokojových teplotách po dobu zhruba jednoho roku. Výsledný smrad je natolik silný, že jídlo je na letištích a v letadlech na seznamu nebezpečných předmětů.
Pokrm vznikl za Třicetileté války, kdy ve Švédsku nebyl dostatek soli pro konzervování masa a ryb. Fermentace se jevila jako jediný možný způsob. A z neskutečně smradlavého jídla se stala národní pochoutka. Zápach jde přirovnat k (hodně) smradlavému přístavu plnému (hodně) mrtvých ryb.
Na internetu koluje několik videí, kdy i po otevření ve venkovním prostředí to několik slabších jedinců – slušně řečeno – neustojí. Nutno podotknout, že jídlo podstatně lépe chutné než voní. I tak vyhrává cenu za nejsmradlavější jídlo na světě.
Pokud byste sami chtěli tuto severskou pochoutku vyzkoušet, je možné ji koupit asi za tři sta korun v plechovce. Plechovka se otvírá zásadně venku. Při zásahu oblečení můžete svůj oděv rovnou vyhodit. Po otevření se vyvane hodně silný zápach tlející se ryby. Dobrou chuť!
Charlie Brown