Nejsmradlavější jídla na světě

1Surströmming

Surströmming

Surströmming znamená ve švédštině fermentovaný sleď. Jak jídlo vzniká? Jednoduše. Rybu necháte v plechovce při pokojových teplotách po dobu zhruba jednoho roku. Výsledný smrad je natolik silný, že jídlo je na letištích a v letadlech na seznamu nebezpečných předmětů.

Pokrm vznikl za Třicetileté války, kdy ve Švédsku nebyl dostatek soli pro konzervování masa a ryb. Fermentace se jevila jako jediný možný způsob. A z neskutečně smradlavého jídla se stala národní pochoutka. Zápach jde přirovnat k (hodně) smradlavému přístavu plnému (hodně) mrtvých ryb.

Na internetu koluje několik videí, kdy i po otevření ve venkovním prostředí to několik slabších jedinců – slušně řečeno – neustojí. Nutno podotknout, že jídlo podstatně lépe chutné než voní. I tak vyhrává cenu za nejsmradlavější jídlo na světě.

Pokud byste sami chtěli tuto severskou pochoutku vyzkoušet, je možné ji koupit asi za tři sta korun v plechovce. Plechovka se otvírá zásadně venku. Při zásahu oblečení můžete svůj oděv rovnou vyhodit. Po otevření se vyvane hodně silný zápach tlející se ryby. Dobrou chuť!

Charlie Brown

Další

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

eleven − four =