Recenze: Architektura moderních zahrad je vkusný a praktický pohled do práce zahradního architekta

Kniha českých zahradních architektek Jany Stejskalové a Ivany Řehákové patří mezi tři nejlepší knihy, které můžete nyní na téma zahradní architektura na knižním trhu získat. Kniha vyšla v nakladatelství Grada.

Nejde o vědeckou příručku, což samozřejmě jako laik oceňuji. Autorky si také nekladou za cíl poskytnout čtenářům encyklopedické znalosti z oboru. Vybraly pro čtenáře současné trendy v zahradní architektuře a na konkrétních plánech a vizualizacích ukázaly, jak funguje architektura zahrad v praxi.

Jak plánovat zahradu v rovině nebo ve svahu, jak přistupovat k členění zahrady s využitím volných linií nebo geometrických tvarů, jak projektovat zahradu na vesnici, v krajině, v horách, jak přistupovat k realizaci atrií a střešních zahrad. Včetně ručně kreslených i rýsovaných plánů a fotografií realizací předních architektů. A také zde najdete velmi praktické a detailní osazovací plány stromů a keřů včetně jejich umístění v zahradě. A s ohledem na jejich barvu a opadavost v průběhu všech čtyř ročních období.

Moderní trendy tu zastupuje například ukázka plánů zahrad s gabiony, s kovovými plastikami nebo velkoplošnými obrazci. Autorky se také věnují různým přístupům k budování pergol, na což využívají ručně kreslené návrhy. Samostatnou kapitolou je pojetí květinové architektury v zahradách – jak mohou vypadat tvary záhonů, jak přistupovat k jednotlivým úrovním osázení, jak vhodně vybírat a kombinovat barvy květin a trvalek.

Co může pomoci, ale možná vás to i mírně odradí, je také detailní seznam stromů, keřů a květin v tabulce, kde můžete srovnat tvar korun, barvu listů a květů, jejich opadavost, výšku a další. Odradit proto, že je to hodně in formací, které je třeba nastudovat, než se pustíte do vlastní realizace.

KOUKNI SE  Kaja Andrea Otto: Síla rodu

Kniha poskytuje přehlednou výseč základních informací s přehlednou vizualizací. Ne na všechny mé otázky kniha odpovídá, ale autorky se snaží přistupovat k čtenáři s jednoduše pojatou strukturou a ukázkami.

Pro mě byla asi nejužitečnější část věnovaná koncepci jednotlivých linií na zahradě, jak rozličně lze přistupovat k plánování osazování stromů a jejich výběru dle lokality a stylu stavby.

Moderním trendům je věnovaná jen část knihy, za což jsem jako laik ale rád, protože mě zajímají hlavně základy jednotlivých přístupů, které v zahradní architektuře platí nejen dnes. Uvítal bych trochu osobnější přístup autorek k tématu, ale to nám zase vynahradí knihy jiné.


Kubin

Knihu můžete koupit v nakladatelství Grada.

Kubin

PŘEHLED RECENZE
Hodnocení
8
recenze-architektura-modernich-zahrad-je-vkusny-a-prakticky-pohled-do-prace-zahradniho-architektaKniha poskytuje přehlednou výseč základních informací s přehlednou vizualizací. Ne na všechny mé otázky kniha odpovídá, ale autorky se snaží přistupovat k čtenáři s jednoduše pojatou strukturou a ukázkami.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

18 − 16 =