5 nejsvěžejších kuchařek na jaro

Nevím jak vy, ale já na jaře trpím převratnou touhou změnit svůj jídelníček. Uchvácena zeleným salátek, svěžími ředkvičkami… tíhnu raw food. No samozřejmě to nejde vydržet, protože tak či onak se objeví chuť i na pěkně propečené domácí kuřátko. Ale oboje toto kuchařské šmejdění má jedno společné. „Otvírám kuchařky jednu za druhou a slídím po nových, svěžích receptech a hlavně po NEVYZKOUŠENÝCH CHUTÍCH.“

Pojďte šmejdit se mnou.

Judita Wignall: Živá kuchyně (Synergie, 2011)asparagus-1307596__180

Jedna z prvních knih na téma živé stravy, tedy nevařené, je úžasná v tom, že dokonale seznámí začátečníky s prvními kroky v tomto revolučním „vaření“. Jsou tu převážně recepty na saláty, smoothie a sušené placky, ale to jsou první kroky, ať chcete nebo ne. Co je na ní lepší než na ostatních? Určitě první strany věnované živé straně obecně, přístrojům na přípravu, zásadám přípravy a seznamy základních potravin. Ty jsou opravdu široké a v jiných publikacích jsem tak rozsáhlý třesk informací pro začátečníky nenašla. Palec nahoru!

Růžena a Andreas Wegenerovi: Gurmánská živá strava (IFP Publishing, 2014)

Tady se dostáváme v živé stravě o dva levely výš. Autoři jsou dlouholetí vitariáni, a tak své snažení mají dokonale vymazlené. Recepty marinované, sušené, mixované, různé sladké krémy a naprosto luxusní moučníky z ořechů a oříškových i avokádových, ovocných krémů. Nápadité servírování, praktické rady a spoustu návodů na výrobu rostlinných mlék, smetan, různých pest, omáček, zmrzliny, vitariánské kečupy a hlavně, opět velká část věnovaná moučníkům a úžasným kombinacím. Tohle je opravdu gurmánská třída, ve které se ale dobře zorientuje i začátečník.

KOUKNI SE  Zázračný burčák - vitamínový král podzimu

Jekka McVicarová: Vaříme s bylinkami (Ikar, 2010)

Pro jaro jako stvořená. Máte-li chuť na bylinkové dovádění, pak je tato kniha doslova nacpaná recepty. Je jich tu 250 a využijete v nich první jarní bylinky a svěží zeleninu, ovoce, mladé masíčko a je tu skvělé množství receptů na rýži a brambory. Málokdy je spojujeme s bylinkami a tak vás jistě příjemně inspirujeme. Kniha, kterou slovem ocenil i Jamie Oliver a ten jak známo, má velkou slabost pro bylinky. Osobně mne zaujalo vaření s levandulí, protože její výraznou chuť jsem si neuměla moc představit v jídle. Najdete tu vše o historii i pěstování bylinek. Skvělé a inspirující po celý rok!

Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie (Eminent, 2015)

Velmi zvláštní kuchařka, která mimořádně odlehčí tělu od soli a chemických přídavků v jídle. Nevěřila jsem, že jídlo bez soli může nějak chutnat. Tady se nejen dozvíte, jak sůl škodí lidskému tělu v množství, které běžně přijímáme, ale hlavně tu je neuvěřitelných 650 receptů na jednotlivé pokrmy. Z masa, zeleniny, i sladkostí… Autor skvěle dochucuje bylinkami, ovocem, exotickým kořením a to tak, že nepoznáte, že jídlo není slané. Jde o to si na onu zvláštní chuť zvyknout, takže tohle je z mého pohledu tak trochu „zážitková kuchařka“. Musíte z ní uvařit a ochutnat. A pak, pokýváte hlavou, protože tohle je opravdu třída. Navíc se vaše tělo zbaví otoků a chronických potíží… tvrdí autor.salt-and-pepper-850647_960_720

KOUKNI SE  Jak na kynuté těsto, aby bylo nadýchané

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Tak chutná štěstí (Eminent, 2014)

Tady zase vaříme bez cukru. Je tu 200 receptů, které využívají přirozené sladkosti potravin nebo používají zdravější formy sladidel. Stévii, med, melasu nebo sušené ovoce. Oceňuji především nápaditost receptů a použití i netradičních ingrediencí, koření, jáhly, špalda… to všechno v poslední době zažívá obrovský vzestup a tak si myslím, že recepty z této knihy jsou nadčasové minimálně pro dalších deset let. A s jarem snížení energetické hodnoty sladkostí a mlsání rozhodně uvítáme. Tohle je 200 tipů, jak si zamlsat bez výčitek. A bonusem pak je, že většina oněch použitých sladidel je zdraví prospěšná.

Tak prosím… já už jsem celá natěšená si něco dobrého uvařit? A vy?

Renata Petříčková

 

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

seven + 16 =