Recenze: Vegetariánské dobroty aneb jak se ztratit v kuchyni

Myslela jsem, že kartičkové kuchařky jsou skvělý nápad, protože nikde s sebou nemusíte v kuchyni nosit těžké kuchařské knihy. Kartička je malá, lehká a… v praxi se snadno ztrácí. A tak jsem z této kuchařky uvařila několik receptů, ale byly odměnou za neustálé se ztrácení návodu! Taková malá kartička v malé kuchyni – a jak je najednou pohyblivá, tu je tady, tu je tam!

Ba ne, nestěžuju si. Když si člověk nakonec urovná organizaci práce a kartičce s receptem dá jasné místo, ze kterého ho neodnáší, pak je to věru parádní práce. A zrovna vegetariánské dobroty a inspirace vám určitě v kuchyni vydrží nějakou dobu, protože je ocení i masožravci. Všechna jídla jdou doplnit pořádnou šťavnatou flákotou nebo je používat jako přílohu k dobře propečené pečínce. Autorky totiž vsadily na vegetariánství, řekla bych, až v druhé linii.

Tak trochu mimochodem.

36x Vegetariánské dobroty

V první linii jsou zajímavé kombinace a jednoduchá příprava

Předkrmy, polévky, hlavní jídla, dezerty, svačinky, parádní hlavní chody i snídaňové či tipy na pozdní lehké večeře. To všechno tady najdete hezky jedno po druhém a všechno je to trošku jako stavebnice. Můžete jet podle návodu – ale taky můžete sem tam nějaké ingredience vyměnit, vyřadit, nahradit nebo přidat úplně nové a nad plán – a rázem je na světě úplně něco nového. Kreativita a radost z tohoto vaření jen čiší a snad víc než praktické inspirace mi tyto kartičkové recepty svým složením a nadšením daly právě tu radost, se kterou potom člověk jde do kuchyně a vaří.

KOUKNI SE  Recenze: Neklidná mysl - kniha o boji se sebou sama

Bio kvalita je dobrá, ale nepřehánějte to

Co mne nejvíce stresuje na vaření a svým způsobem i často odpuzuje, je nekvalitní potravina. Nekvalitní rajče, nekvalitní mrkev, po chemii zapáchající kedluben nebo paprika. To pak člověk opravdu raději sáhne po pořádném steaku z hovězího a poctivých bramborách. I na to tady mají autorky jednoduchou radu. Prostě využívejte sezónní zeleninu, využívejte místních zdrojů. Když si to potom takhle porovnáte v hlavě a budete i zdejší tipy brát jako recepty použitelné v létě, v zimě, na jaře – klidně si pak počkáte na opravdu dobrou mrkev a na opravdu dobré sladké a na dálku voňavé jahody. Protože v tom těšení je také kus radosti.

A vzhledem k tomu, že v těchto receptech je dbáno na to, aby ingrediencí bylo relativně co nejméně, aby byly kvalitní a vynikla jejich chuť, o to více se budete snažit si do kuchyně přinést opravdu jen to nejlepší.

Ostatně, dýňovou polévku nemusíte dělat jen z dýní. Naprosto stejný recept lze použít i pro přípravu stejné polévky, kde dýně vyměníte za mrkev.

A pak objevíte opravdu klenoty!

Co já jsem se napřemýšlela, jak udělat vegetariánské ďábelské tousty. Mrkev, celer – moc chuťově výrazné. Řepa – to samé… Cuketa – snad jediné dobré řešení, ale co v sezóně, kdy cuketa není a nechcete si směs na čertovské topinky zavařovat? Zelená špalda…  Špaldová pšenice! A když ji nemáte, lze použít třeba i žito nebo jiné obiloviny. Co třeba to zkusit i s ovesnými vločkami? A už máte nápadů plnou náruč a můžete začít experimentovat i s jinými příchutěmi pro takové jemné i pálivé pomazánky na topinky.

KOUKNI SE  Recenze: Bára Hrzánová je Vinnetou naší doby

V závěru každé kartičky je nějaká ta zajímavost o použitých ingrediencích, co obsahují za důležité látky nebo čím nám prospívají. To někomu, kdo chce dbát o své zdraví a nebere jídlo jen jako momentální uspokojení hladu, rozhodně prospěje!

Autorky kuchařky 36x Vegetariánské kuchařky: Claudia Lazar, Monika Cordes

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

six − four =