Staročeský recept na vánoční rybí polévku

Tradiční jídla si žádají tradiční recepty. Osvědčený postup na vánoční rybí polévku z kapřích hlav a mlíčí prozradil šéfkuchař pražské restaurace Bella Vista Tomáš Turek. Recept na silnou polévku s minimálním zahuštěním má od své babičky.

Vánoční rybí polévka

3 hlavy kapra zbaveného žáber a očí, podélně rozkrojené na 2 poloviny
400 g jiker a mlíčí
2 nebo 3 mrkve – podle velikosti
1 kořenovou petržel
¼ bulvy celeru
250 g másla
70 g dětské krupičky nebo krupice
50 g petrželky – natě
muškátový květ
sůl
5 rohlíků nebo housek (bez makového nebo kmínového posypu) nakrájené na kostičky

Postup:

Hlavy dáme vařit do mírně osolené vody na půl hodiny. Vnitřnosti dáme vařit do mírně osolené vody (do jiného hrnce) pouze na čtvrt hodiny.

Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a do dalšího hrnce dáme asi 40 g másla, na kterém orestujeme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vody.

Ve čtvrtém kastrůlku na 50 g másla lehce opečeme krupici. Připravíme si tak hrubší jíšku, která později poslouží k zahuštění polévky.

V pátém kastrolu rozpustíme zbylé máslo, dáme na mírný oheň a opečeme na něm housku nebo rohlíky nakrájené na kostky až dozlatova. Tuto práci děláme dlouho a na malém ohni, aby se tak všechno máslo vsáklo a houstičky opražily.

Až povaříme vnitřnosti, nalijeme je do hrnce s orestovanou zeleninou a pak scedíme do hrnce i vývar z hlav. Z hlav obereme všechno maso a dáme do hrnce, který přivedeme k varu.

KOUKNI SE  Tradiční i neobvyklé vánoční bramborové saláty

Do hotové jíšky přidáme trochu vody a přes cedník ji podle potřeby propasírujeme do hrnce s polévkou. Polévku chvíli provaříme a dochutíme muškátovým květem, případně dosolíme.

Houstička by měla být již osmažená, a tak ji stáhneme z ohně. Do polévky dáme úplně na konec nasekanou petrželku. Houstičku dáme do misky se lžící na stůl, aby si každý mohl průběžně dosypávat. Nakonec servírujeme polévku.

Charlie Brown

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

18 − 10 =