Tradiční jídla si žádají tradiční recepty. Osvědčený postup na vánoční rybí polévku z kapřích hlav a mlíčí prozradil šéfkuchař pražské restaurace Bella Vista Tomáš Turek. Recept na silnou polévku s minimálním zahuštěním má od své babičky.
Vánoční rybí polévka
3 hlavy kapra zbaveného žáber a očí, podélně rozkrojené na 2 poloviny
400 g jiker a mlíčí
2 nebo 3 mrkve – podle velikosti
1 kořenovou petržel
¼ bulvy celeru
250 g másla
70 g dětské krupičky nebo krupice
50 g petrželky – natě
muškátový květ
sůl
5 rohlíků nebo housek (bez makového nebo kmínového posypu) nakrájené na kostičky
Postup:
Hlavy dáme vařit do mírně osolené vody na půl hodiny. Vnitřnosti dáme vařit do mírně osolené vody (do jiného hrnce) pouze na čtvrt hodiny.
Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a do dalšího hrnce dáme asi 40 g másla, na kterém orestujeme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vody.
Ve čtvrtém kastrůlku na 50 g másla lehce opečeme krupici. Připravíme si tak hrubší jíšku, která později poslouží k zahuštění polévky.
V pátém kastrolu rozpustíme zbylé máslo, dáme na mírný oheň a opečeme na něm housku nebo rohlíky nakrájené na kostky až dozlatova. Tuto práci děláme dlouho a na malém ohni, aby se tak všechno máslo vsáklo a houstičky opražily.
Až povaříme vnitřnosti, nalijeme je do hrnce s orestovanou zeleninou a pak scedíme do hrnce i vývar z hlav. Z hlav obereme všechno maso a dáme do hrnce, který přivedeme k varu.
Do hotové jíšky přidáme trochu vody a přes cedník ji podle potřeby propasírujeme do hrnce s polévkou. Polévku chvíli provaříme a dochutíme muškátovým květem, případně dosolíme.
Houstička by měla být již osmažená, a tak ji stáhneme z ohně. Do polévky dáme úplně na konec nasekanou petrželku. Houstičku dáme do misky se lžící na stůl, aby si každý mohl průběžně dosypávat. Nakonec servírujeme polévku.
Charlie Brown