Recenze: Zdravé střevo – základ psychické pohody

Kniha, která je k prasknutí plná informací, o kterých se nebojím říci, že jejich znalost vám výtečně vylepší život. Inspirativní natolik, že se v článku podělím i o část rozhovorů, které jsem s jedním z autorů k této knize udělala. Střevo je totiž náš druhý mozek, nejen centrum emocí, ale také to, co zjednodušeně řečeno – chemicky nejvíce ovlivňuje náš mozek v hlavě. Co sníme, to jsme – i psychicky. A zdravotně samozřejmě.

Nejsme popelnice!

To byl první dojem, který jsem z knihy měla a nepřestával mne provázet po celou dobu čtení. Jak hazardujeme se svým trávením a jak silné musí být, když to všechno vůbec nějak utráví!!! Na druhou stranu si neseme jisté zdravotní potíže, alibisticky nazývané „civilizační“, ale ve skutečnosti je to jen důsledek  zcela nevhodného stravování. Ano, našim střevům a trávení patří obrovská poklona za to, že vůbec dokážeme žít i v případě, kdy je nám v podstatě jedno, co sníme. A když říkám jedno – tak tím nemyslím odpad, ale „odpad“ z hlediska našich střev – cukr, bílá mouka, kaloricky bohaté ale nutričně špatně poskládané potraviny, léky, chemikálie, nevhodné – neustále – jedení, které nedá odpočinout střevům ani okolním orgánům…. Je toho prostě spousta. I to potom zaručuje, že kniha vás probudí z letargie a stává se velice čtivou, i když je doslova nacpaná informacemi.Zdravé střevo

Mne třeba zaujala část, kde se hovořilo o tom, že střevní mikroflóra obézních lidí je úplně jiná než lidí zdravých. K tomuto jsem se vrátila i v rozhovoru s MUDr. Davidem Frejem, jedním z autorů, který k tomu řekl: Jednoznačně, pokusy se zvířaty prokazují, že přenesení mikrobiomu z tlusté myši na hubenou vyvolá obezitu. Některé bakterie extrahují více kalorií ze stravy, takže vstřebáváme více kalorií ze stravy. Pokud se přemnoží, pak máme problém, zejména pokud máme pomalý metabolismus. Omezení sacharidů, cukrů a zvýšení zdravých tuků spolu s nestravitelnou vlákninou jako pektin, insulin a oligosachardiy jako potrava pro bakterie podpoří střevní peristaltiku a slouží jako potrava prospěšným bakteriím.

Váháte? Udělejte si svůj vlastní test!

KOUKNI SE  Recenze: V Tamařině souhvězdí si každý najde svoji hvězdu

Ne, nemusíte se lekat, jde jen o test v knize, sbírku informací, díky které poznáte alespoň zhruba v jaké střevní kondici jste. Parádní rejstřík, díky kterému okamžitě nalistujete jakýkoliv problém, který by vás mohl zrovna trápit a celkově velice přehledně udělaná kniha. O střevech obecně, ale i o nejčastějších autoimunitních onemocněních, civilizačních i psychických nemocech, o akutních problémech spojených se zažíváním – včetně mnoha dobrých tipů, jak střeva zahojit. Víte o tom, že to umí třeba vývar z kostí nebo dobromysl? A další postupy pak najdete v knize.

Pochopíme, jak moc je důležité vědět, že celých 90 % nervových vzruchů pro mozek vychází ze střev, ze stavu našeho zažívání, a pouhých 10 % opačně. Co sníme, to ovlivní naši psychiku z 90 %.

Určitě to pro mne je kniha, kterou ráda čas od času otevřu a připomenu si to, co by člověk o svém těle měl vědět – ale často na to zapomíná.

O autorech:

MUDr. David Frej je autorem knih Ajurvéda, Ajurvédské recepty pro zdraví, Šťávy a míchané nápoje z přírody, Zánět – skrytý zabiják, Biologické hodiny a Tučné superpotraviny a oleje.

Jiří Kuchař vydal kromě jiných knih knihy Poznej sám sebe, Kniha, která léčí, Pozor sůl!, Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru, Tak chutná štěstí, Svět přírodních antibiotik a Tvoje strava je tvůj osud. Společně napsali publikaci Detoxikace léčivými oleji. Pravidelně publikují v měsíčníku Regenerace.

KOUKNI SE  Recenze: Znám tě ze svých snů - jedno oko nezůstane suché

Vydalo nakladatelství Eminent, 2016, www.eminent.cz
R
enata Petříčková

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

15 + 5 =