RECENZE: Práce na dálku – nemusí to být všechno, nebo nic

prace1„Osvojení si práce na dálku neznamená, že nemůžete mít kancelář. Jen že to není potřeba. Neznamená to, že všichni vaši zaměstnanci nemohou žít ve stejném městě. Jen že to není nutné. Práce na dálku znamená, že váš tým má volnost být nejlepší, jaký může, ať už se nacházíte kdekoli.“

Tak tahle kniha je pro vašeho šéfa. V případě, že jste šéf, tak pak je právě pro vás. Fenomén práce na dálku není nic nového, ale přesto se s ním v dnešní době nesetkáváme v takové hojnosti, jakou bychom pro 21. století mohli předpokládat. Čím to je? Pomineme-li objektivní skutečnosti a případy, kdy opravdu není možné práci vykonávat jinde než v sídle dané firmy, narazíme nejčastěji na různé více či méně oprávněné předsudky a obavy. Právě ty se snaží vyvrátit publikace Práce na dálku, kterou vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing. Její autoři Jason Fried a David Heinemeier Hansson jsou zakladatelé softwarové firmy 37signals, která se nyní věnuje zejména vývoji webového nástroje na řízení projektů Basecamp (podle něhož také svoji společnost nedávno přejmenovali). V knize proto také hojně čerpají z vlastních zkušeností s vedením práce na dálku.

Obsah publikace je velmi přehledně členěn na krátké kapitolky, které zabírají v průměru jednu až dvě stránky. Tedy žádné sáhodlouhé elaboráty, ale vždy jasné téma a argumenty, které hovoří pro, ale zároveň neopomíjejí ani rizika vzdálené spolupráce. Věty rychle odsýpají a než se nadějte, kniha je u konce. Taková jednohubka na večer před spaním, která by ale neměla chybět v knihovničce žádného zaměstnavatele a zaměstnance, kteří pochopili, že kvůli kvalitně odvedené práci není potřeba sedět v kanceláři od devíti do pěti. A tak by se dalo vlastně ve stručnosti shrnout hlavní poslání Práce na dálku.

KOUKNI SE  Recenze: Povídky ze Svrabové čtvrti

praceČtení je to velmi optimistické, až si začnete říkat, že když je tento způsob práce tak skvělý, proč už na to nepřišlo více firem a dávno tak nefungují. I na takové otázky tu naleznete odpovědi. Snad jen jedna nejzákladnější: Pro práci na dálku nikdy nebyly tak vhodné podmínky jako dnes – vyspělost informačních technologií a proměna světa v globální vesnici právě dosahují vrcholu, komunikačních prostředků existuje přehršel a možností či nástrojů, jak pracovat efektivně i na druhé straně planety, než sídlí váš zaměstnavatel, stále přibývá. Co se však mění velmi pomalu, jsou psychické bloky, zažité stereotypy a návyky řízení. Snad nejrozšířenější z nich je tento: „Když je nevidím, jak můžu vědět, že pracují?“ Podobným „výmluvám“, proč to vlastně nejde, je věnován v knize celý blok a patří k těm nejzajímavějším a nejpoučnějším, ale také nejméně příjemným k sebereflexi vedoucích pracovníků a managementu.

Další kapitoly postupně přecházejí od „proč“ k „jak“. Radí, jak získat nejlepší spolupracovníky, jak je řídit, a dospívají až tipům pro život v pozici vzdáleného pracovníka. Velmi praktický je závěrečný přehled nástrojů, programů, aplikací, které mohou být pro takový styl práce užitečné. Nechybí několik tipů a zdrojů pro české prostředí. Protože se přeci jen po celou dobu pohybujeme v zahraničních reáliích, určitě je uvítáte, pokud se budete chtít tématem dále více zabývat.

Jestli vás nenapadá hned nějaký příklad oboru, kde se dá na dálku pracovat, autoři nabízejí třeba tyto: účetnictví, reklama, poradenství, služby zákazníkům, design, filmová produkce, finance, státní správa, hardware, pojišťovnictví, právní služby, marketing, personalistika, software… Není to zrovna málo, i když určitá odvětví se samozřejmě na seznam nikdy nedostanou. O to ale ani tak nejde. Spíše je dobré si uvědomit, že spolu s vývojem společnosti a způsobů trávení volného času se mění i svět práce. A k tomuto je kniha výborným pomocníkem.

KOUKNI SE  Recenze: Moderní česká cukrařina

„Většina lidí chce pracovat, když je to stimulující a uspokojující. A když máte práci, která nikam nevede, pak vám pracovní stůl mimo kancelář nijak nepomůže – potřebujete nové zaměstnání.“

LENKA ŠIMKOVÁ

Úvodní foto: Pixabay

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

12 − six =