Znal je celý svět, jen u nás byla jejich jména neznámá. Než přišla soutěž Peče celá země a s ním renesance cukrařiny v Čechách. Oba porotci : Josef Maršálek a Mirka van Gils Slavíková si získali srdce všech amatérských cukrářů. Málokdo tušil, co všechno má tato nesourodá dvojice porotců za sebou navařeno a napčeno. Z mnoha rozhovorů a reportáží se zrodily nové celebrity. Kuchařka Josefa Maršálka byla logickým krokem jeho úspěšného návratu do České republiky.
Když se dozvíte, že Josef maršálek pekl i pro britskou královnu a získal mnohá ocenění, může se vám zmocnit určitá obava, že kuchařka s ambiciózním názvem Moderní česká cukrařina, bude příliš náročným sousetm pro amatérského cukráře. Opak je pravdou. Josef Maršálek nechce nadějné talenty děsit a ponižovat tradiční zákusky světlem moderní kuchyně. Má za cíl dokázat, že stále drží krok. A stačí málo, abyste získali ještě víc.
V kuchařce Moderní česká cukrařina najdete necelou padesátku receptů na tradiční zákusky. Větrník, věneček, „punčák“…zkrátka zlaté stálice českých cukráren a našeho děství. Nečekejte cizokrajné „cakes“ a suroviny, jejihž jméno ani neumíte vyslovit, natož sehnat. Nebudete zklamání. Josef Maršálek umí vdechnout dobře známým kouskům, novou chuť, která vás ohromí. Originální kombinace chutí a vůní a inspirující variace vykouzlí z důvěrně známých zákusků úžasné kousky, které se nemusíte bát servírovat třeba i britské královně.
Jistě si říkáte, kolik tahle magická kuchařka bude vyžadovat nadpozemských sil a zaříkadel. Ďábel dlí v detailech. Postupy jsou u receptů zdokumentovány na množství fotografií a podrobně popsány tak, že stačí už jen opravdu trochu šikovnosti. Pro nedůvěřivé jsou recepty ještě označeny náročností na kuchaře i čas a výsledným počtem porcí. Těch skutečně náročných je v knize poměrně málo. Josef Maršálek přesvědčí každého, že k luxusnímu výsledku nemusí vždy vést ta nejhorší a nejdelší cesta.
Celá kuchařka je velmi přehledná a názorná. Recepty nejsou nikterak tématicky členěny, nebo jinak řazeny. Představení samotného postupu je velmi schématické, ale nechybí mu osobní přístup.
Když hovořím o tradiční cukrařině v moderním pojetí Josefa Maršálka, nelze mluvit, o žádném moderním trendu v duchu veganských, raw a podobných směrů. Suroviny musí být čerstvé a kvalitní. To je základ. Když máslo, tak máslo. A neříkám, že je to špatně. To, čím jsou Maršálkovy recepty moderní je rafinovanost kombinací surovin.

jak už to u dnešních kuchřek bývá, jedním ze základních stavebních kamenů jsou fotografie. Podrobné fotoreportáže postupů jsou názorné a přehledné. Makrosnímky výsledných zákusků přes celou stránku nechybí ani tady. Ale za moderním trendem představených receptů dost pokulhávají. Některá aranžmá připomínají doby, kdy všechny ty rakvičky a věnečky ležely na pultech mléčných barů hned vedle vaječných topinek. Snímky jsou zbytečně tmavé a přeplněné.
I přesto si vás Josef maršálek svými recepty namlsá. Kniha láká k pečení, zkoušení a experimentování. Svou otevřeností, přívětivostí a rafinovanými chutěmi.
Kristina Doubravová
Recenzní výtisk poskytlo nakladatelství Albatros media a.s.