Na deskách této knihy najdete text, že „výjimečně krásnou knihu, fotografovanou ve francouzských lokalitách, jež nechává vyznít nadčasový půvab francouzské kuchyně“, držíte ve svých rukou. Ano, je to kniha velkého formátu a to nejen svou fyzickou velikostí, ale také svým obsahem. Nádherné výpravné obrázky a fotografie, luxusní a elegantní nadpisy vzbuzující nejen francouzský šmrnc, ale i zcela nestydatě a šťavnatě budí chuťové buňky. Lze-li se nad knihou alespoň pocitově opravdu dobře najíst a pochutnat si, je to právě tato úžasná francouzská kuchařka.
Jmenuje se sice celkem nevinně – Vůně francouzské kuchyně – ale ve skutečnosti jde o publikaci, která obsahuje na stovku receptů, které více či méně ovlivnily světovou kuchyni na celém světě. Je to neskutečně lahodná kniha stvořená s grácií a láskou k jídlu. Z každého slůvka je cítit noblesa, z každého obrázku elegance. Nic prudce moderního a bláznivého, ale klidná klasika, jak se na staršího pána francouzských mravů sluší a patří. Klid, ticho, rozmýšlení a obrovská úcta – pokora před každou ingrediencí, kterou tato kniha vezme do svých písmenek i obrázků.
Tak a teď trošku prakticky
Tato kniha je něco jako provence styl nebo vintage styl v knihovničce. Étericky jemná, krásná, vkusná, stylová a nesmírně užitečná a poctivá. Už jen ty francouzské názvy receptů, kudrnaté a starobylé… Ano, tady nenajdete jídlo, na kterém můžete ušetřit nebo které je jakkoliv ošizené, ale všechno je to poctivá pohádka pro požitek z jídla. Recepty voní už jen podle svých názvů – posuďte sami – najdete tu telecí játra pečená v bylinkách, tak šťavnatá a jemná… nebo vykostěnou kachnu s nádivkou, což je naprosto geniální nápad pro různé variace do každé kuchyně, či řezy z tučných jater s citrusy nebo paštiku s houbami pečenou v nádherném rustikálním stylu v těstíčku.
Umělecká díla na talíři. A hlavně potom v puse… A kdo chce, představí si k tomu ještě to červené víno a je to paráda.
Asi stovka receptů je proložena také obrazovými i psanými informacemi o různých vínech, sýrech, uzeninách, rybách a mořských plodech. Informace pro nás často neznámé a fascinující, které dotváří obraz o vášni, kterou francouzi ke své typické kuchyni mají. Není to poživačnost, nýbrž něžná a zároveň vášnivá pokora. Vína považuje autor za nádherná, pistáciové oříšky podává k šampaňské omáčce, připravuje neuvěřitelná slaná i sladká suflé a doslova vychutnává každý okamžik, který na této knize strávil.
Michel Roux psal tuto knihu tři roky společně s malým týmem lidí kolem sebe a trpělivou fotografkou. Její práci nelze víc než pozdvihnout, dokonale souzní se šperkem, který Michel Roux napsal. Je znát, že všichni tuto knihu připravovali s láskou a nadšením.
Skromné, elegantní, jemné – a přitom neuvěřitelně nacpané vůněmi, emocemi a informacemi, které si budete vychutnávat jako nejlepší francouzské delikatesy.
O autorovi
Michel Roux
Se synem Alanem pracuje ve své proslulé restauraci The Waterside Inn v Bray, která je držitelkou tří michelinských hvězdiček. Jeho kariéra byla neobyčejně úspěšná už od chvíle, kdy si s bratrem Albertem otevřeli svou první restauraci, slavnou La Gavroche v Londýně. Restaurant La Maison 1888, nedávno otevřený v Dannagu na poloostrově Son Tra se už ve Vietnamu stal vyhledávanou gastronomickou destinací. Michel získal bezpočet ocenění, včetně řádu Meuiller Ouvrier de France, jako nejlepší francouzský cukrář, již v roce 1976. V roce 2002 mu byl udělen Řád britského impéria a roku 2004 se stal rytířem Řádu čestné legie.
Michel se objevil v řadě televizních seriálů. Díky pořadu z roku 2012 Dědictví rodu Rouxů, byl jídelními kritiky a předními šéfkuchaři přínos této rodiny pro britskou gastronomii označen za výjimečný. V roce 2013 skvělá The Roux Scholarship, nejprestižnější soutěž pro začínající kuchaře, oslavila 30 let své existence a byla poprvé vysílána v televizi. V originálu i v překladech do světových jazyků se již prodaly dva miliony výtisků a dalších Michelových knih, mimo jiné věnovaným těstovinám, vajíčkům nebo dezertům.
Vydalo nakladatelství Euromedia Group k. s. (Ikar), 2015
RENATA PETŘÍČKOVÁ