Recenze: La Buchta – cesta z jednoho těsta

Na počátku bylo těsto. Labuchtí těsto. A to těsto bylo jednoduché tak, že by ho zvládlo připravit i malé dítě. A to těsto udělalo z každého krále kuchyně i rodinných oslav. Bylo to totiž kouzelné těsto. Pardon. Kouzelně jednoduché těsto a díky němu se i z vás mohou stát mistři kuchaři a kuchařky.

Za konceptem La Buchta stojí tři lidé z oboru gastronomie, žurnalistiky a designu: Petra Frýdlová, Venny Hladik a Johana Pošová.  Díky chemii, která v tomto trojlístku obdivuhodně funguje, se podařilo sestavit knihu s více než osmdesáti recepty a poměrně obsáhlým encyklopedickým entrée.

Za zmínku rozhodně stojí nejen obálka ale i jednotlivé fotografie, které doplňují každý z receptů.  Jejich minimalismus vystihuje hlavní myšlenku knihy. Krása objevená v jednoduchosti.obalka_la-buchta

Úvodní teoretická část představuje základní labuchtí těsto. S tímhle výrazem se smiřte, protože vás provází celou knihou. Je synonymem i určité hravosti a lehkosti, kterou se snaží předat dál. Po pár stránkách jsem zjistila, že mne dokonce labuchtí těsto neskutečně baví a neuvěřitelně zjednodušuje recepty.

Autoři kladou velký důraz na kvalitu surovin.  Krom toho se dozvíte i mnoho důležitých informací o jejich zpracování v kuchyni. Nemusíte být úplný začátečník, aby vás záplavou informací nachytali na švestkách. Příjemným bonusem jsou i tipy a triky pro samotnou přípravu. Možná přijdete na to, proč se onehdy nepovedla šlehačka, proč váš sníh není tak pevný, jako by měl být a těsto tak kypré, jak slibovali v kuchařce.  Kvalitní suroviny a dodržení několika základních pravidel jsou polovinou úspěchu. A to ostatní pak už půjde samo.

KOUKNI SE  Když chcete psa, je lepší pořídit si psa nebo fenu?
Smart press

malinovy-kremovy-dort

Jak začala kniha zlehka, s recepty se nijak nemaže a rovnou představuje dorty. Slabší povahy mohou být vyděšeny a demotivovány. Při podrobnějším studiu jednotlivých návodů strach opadne a převládne chuť něčí jubileum vyšperkovat zaručeně domácím a famózním dortem vlastní výroby.

Od nejtěžšího se La Buchta plynule posouvá k nejjednoduššímu.  Koláče a buchty tvoří přestupnou stanici k malým dezertům.  Naučí vás osvědčenou klasiku, jak ji možná neznáte. Vyzkoušíte originální recepty a zajímavé kombinace surovin.  Variace na labuchtí těsto jsou vždy dotvořeny pomocí základních krémů uvedených v úvodní části nebo jednoduše sněhem, šlehačkou nebo ovocem.

Na své si přijdou i milovníci slaného pečení, kterému je věnován závěr knihy. Je důkazem univerzálnosti v použití labuchtího těsta v kuchyni. Je slanou tečkou za celým kurzem vaření. Uzavírá knihu, ale otevírá čtenáři fantazii připravenou pro vymýšlení dalších a dalších možností.cokoladovy-chilli-chlebicek

Dalo by se říct, že při záplavě kuchařek na trhu již nelze přijít s něčím novým. La Buchta je důkazem toho, že to ještě jde. Zaujmou fotografie i nevšední koncept. I přesto jsem rozpolcená v přesvědčení, komu je určena. Svým edukativním podtextem by mohla být dobře příručkou každé začínající kuchařky. Někoho, kdo má odvahu a touhu proniknout do voňavého světa sladkého pečení. Pro někoho takového je La Buchta jako lexikon kouzel. Při podrobnějším studiu jednotlivých receptů ale zjistíte, že dokončení některých receptů, ono dotažení k dokonalosti, vyžaduje přeci jen víc zručnosti a zkušeností než jen entuziasmus a chuť péct jako mistr cukrář.

KOUKNI SE  3 nejlepší recepty pro zpracování rakytníku

Není však ani knihou pro pokročilé. Ti už totiž vědí, že při přípravě těsta jde většinou o plus mínus stejný základ, za jehož originalitu zodpovídá až finální poleva nebo náplň. Už je nikdo nemusí učit, jak na sníh nebo na čokoládovou polevu. Takže se žádný převratný objev nekoná. I když určitý bonus si v něm i  zkušení najdou. Možná právě tihle mazáci dělají pár bezděčných chyb, díky kterým to občas není ono. I oni tak ocení úvodní teoretickou část. Možná se inspirují k inovaci oblíbených moučníků nebo si oblíbí některý  labuchtí nápad.

Trojlístek autorů je odborníky ve svém oboru a nabízí prověřené recepty v designově  vymazleném balení. Minimalistické fotografie i koncept univerzálního jednoduchého těsta je originální pozvánkou do kuchyně. Má co nabídnout začátečníkům i zkušeným. Je svěže novátorská, aniž by zavrhovala osvědčenou klasiku. Přenese na vás pečlivost i lásku, s kterou byla připravena.

La Buchta, Smart press,

Kniha je k zakoupení ZDE

Kristina Doubravová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

20 + 11 =