Recenze: Ashley Adams: Vaříme bez mléka je parádní kuchařka

100 receptů na krémová jídla, která máte rádi, bez laktózy, kaseinu a mléčných výrobků. Je to parádní kuchařka. Ostatně nevím, proč, ale zjemnila se mi duše už jen při pohledu na ten krémový obal, kraječkový smetanový, sladký a něžný. Miluju mléčná jídla a smetanu. Takže vařit bez mléka a smetany je doopravdy výzva. Zvláště pro tak mlsnou kuchařku, jako jsem já.

Autorka patří k těm, kterým mléčné výrobky skrytě nedělaly dobře. Až když se stala vegankou, potíže jako zázrakem zmizely a ve své vášni pro vymýšlení veganských jídel došla až k této kuchařce. Vymyslela dokonce recepty pro několik restaurací a zajišťuje cateringy na svatbách a jiných společenských událostech. A její motto je opravdu hodné následování, však, kdo z nás by to takto někdy necítil.

vaříme bez mléka1„Z velké části jsem stejná jako vy – hledám způsoby, jak vařit a péct bez přísady, která je v dnešní společnosti základní složkou stravy. Ve společnosti, která je posedlá zpracovanými potravinami. Hledám rozmanité kuchyně, které by mi mohly být inspirací. Nejsem profesionální šéfkuchařka, lékařka, badatel v oblasti výživy ani výživová poradkyně. Prostě jím ráda jídlo, po kterém se cítím dobře, a vařím to, co s radostí nabídnu lidem, které mám ráda.“

A myslím si, že v následujících stranách se jí podaří i to, čím své povídání zakončuje. Chce vás překvapit. Překvapit vaše hosty, že až jim povíte, že to, co jedli, nebyl sýr z mléka, ale něco úplně jiného. Zdravé potraviny (ořechy a semena, ze kterých se mléka vyrábí) totiž dodají tělu často vzácné živiny a energii a budeme se cítit v bezvadné kondici.

KOUKNI SE  Meg Masonov: trýzeň a touha

Praktické návody jsou podrobné a „učí“

Kdepak, autorka sice není profesionální šéfkuchařka, ale je žena s velice zdravým rozumem a bystrým mozkem, výborná lektorka. V prvních částech knihy se dozvíte o charakteru různých mléčných výrobků a o tom, co v jídle způsobují, jak fungují a JAK a čím je nahradit z rostlinné říše, aby recept neutrpěl na své kvalitě a nestal se nám nějaký karambol při technologickém zpracování. Znáte to, nahrazovat vejce čímkoliv… pak se to rozpadne… Ale třeba taková výroba mandlového jogurtu je sama o sobě zajímavá i pro toho, kdo jinak mléčné jogurty nejí. Jak udělat zakysanou smetanu, hustou smetanu, jogurt, měkký sýr. A také známý fakt, že bez mléka, s jeho „náhražkami“, budeme mít ve stravě mnohem více vápníku, než kdybychom jedli živočišné mléko horem dolem. Musím říci, že zhruba jedna třetina knihy je věnována teorii.

A že to jsou informace velmi štědré, snadno pochopitelné a logické. Až si je přečtete, bude už zhruba tušit, co vás v jednotlivých receptech čeká a hlavně budete funkčně chápat princip rostlinných mlék a výroby produktů z nich. Jakýkoliv recept už potom snadno v hlavě odvodíte, takže pročítání oněch 100 veganských receptů už bude jako malý chvilka praxe…

Za mne je to kuchařka, kterou využije naprosto každý. Vlastně i ten, kdo se mléka nemíní vzdát, protože prostě jen místo rostlinného, použijete mléko živočišné. Jde tu také o nápady, naprosto skvělé a inspirující kombinace od jídel pro děti, polévky, moučníky skvostné dorty anebo pozor, je tu i návod na výrobu domácího margarinu.

KOUKNI SE  Recenze: Jo Nesbo - Zatmění je jen pro silné povahy

Kešu ořechy, soja, mák, kokosový olej, mandle – se pak stanou velmi každodenními průvodci vaší kuchyní. Ostatně, mám dojem, že Ashley vás přesvědčí, že jsou to ingredience i mnohonásobně kvalitnější, než mléko z konvenčního velkochovu.

Chuťově je to trošku jiné, musíte si zvyknout. Přece jen, mléko a smetana má svojí chuť, na kterou jsme celý život zvyklí. Ale pravdou je, že v některých pokrmech opravdu nepoznáte rozdíl. A tam, kde je rozdíl znát, je třeba si na novou chuť zvyknout. Nakonec zjistíte, že je možná ještě delikátnější, než to, co jste jedli původně.

Zdravotní benefit pak bude příjemným bonusem.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, www.synergiepubishing.com, 2015

 

Renata Petříčková

PŘEHLED RECENZE
Hodnocení
6
recenze-ashley-adams-varime-bez-mleka-je-paradni-kucharka100 receptů na krémová jídla, která máte rádi, bez laktózy, kaseinu a mléčných výrobků. Je to parádní kuchařka. Ostatně nevím, proč, ale zjemnila se mi duše už jen při pohledu na ten krémový obal, kraječkový smetanový, sladký a něžný. Miluju mléčná jídla a smetanu....

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

19 − three =