Proč je dobré jíst vnitřnosti

Nálož železa i zinku

Vnitřnosti obecně jsou velmi bohatou zásobárnou vitaminů a minerálních látek. Játra dominují v první řadě jako zdroj zinku, který je velmi důležitý pro imunitní systém, ale i pro zdravý vzhled vlasů a kůže. Nejlépe jsou na tom játra vepřová: obsahují 7 mg zinku na 100 gramů, což je denní dávka pro dospělého, za nimi následují játra hovězí a telecí.

Stejné pořadí platí i v obsahu železa. „Řada žen v plodném věku má kvůli menstruaci nedostatek železa, často ale chybí i seniorům a dětem v období puberty. Játra jsou jeho přirozeným a výrazným zdrojem, navíc ve snadno využitelné formě,” popisuje Zuzana Douchová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím. Vepřová játra mají ve 100 gramech 15 mg železa, což je opět množství na jeden den.

Hodně vitaminů, málo kalorií

Obecně jsou játra považovaná za skvělý zdroj vitaminů A, D a všech vitaminů skupiny B. Nejvíce se v souvislosti s játry hovoří o vitamínu B12, který chybí zejména lidem, kteří příliš neholdují živočišným potravinám či jsou přímo na veganské stravě. Je důležitý pro tvorbu červených krvinek a předchází chudokrevnosti. „Například 100 gramů telecích nebo hovězích jater dodá dávku vitaminu B12 na 20 dní, 100 gramů vepřových jater na deset dní,“ uvádí Marta Pospíšilová z Informačního centra bezpečnosti potravin. Hovězí a telecí játra obsahují přes 60 mg důležité látky.

Játra jsou dobrou volbou i pro dietářky: hovězí, telecí, vepřová i drůbeží játra mají kolem 120 až 130 kcal na 100 gramů, tudíž jsou na tom podobně jako třeba opěvovaná kuřecí či krůtí prsa.

KOUKNI SE  Jak předejít a zvládnout panický záchvat

Cholesterol i nebezpečné áčko

Vitamin B12 je mimořádně důležitý v těhotenství, přesto se těhotným ženám doporučují spíše jiné zdroje než játra. „Důvodem je vysoký obsah vitaminu A. Jeho vysoké dávky mohou způsobovat vývojové vady plodu,“ varuje Zuzana Douchová. Místo áčka je lepší doplňovat betakaroten – organismus si z něj vyrobí sám tolik vitaminu A, kolik potřebuje, a je to pro plod zcela bezpečné.

Další vadou na kráse je obsah cholesterolu. Ani z tohoto důvodu však není třeba játra úplně zavrhovat. „Kromě cholesterolu obsahují totiž i lecitin, ten naopak hladinu cholesterolu v krvi snižuje,“ říká odbornice.

Jak často jíst játra?

Mnoho lidí se konzumaci vnitřností včetně jater vyhýbá kvůli strachu ze škodlivin a těžkých kovů, které mohou obsahovat. „Legislativně jsou stanoveny nejvyšší limity a játra a ledviny starších kusů nesmějí být použity k lidské výživě,“ uvádí Marta Pospíšilová. Pokud však přesto máte ze škodlivin strach, vybírejte spíše drůbeží játra. Drůbež nežije tak dlouho, a škodliviny se tak v orgánech nestíhají usadit.

Jídelníček má být pestrý a stejně jako s masem ani s vnitřnostmi to není třeba přehánět. Obsah cholesterolu nebo třeba vitaminu A může ve velké míře škodit – a to nejen těhotným. Odborníci proto považují za optimální množství dát si játra dvakrát až třikrát do měsíce.

Charlie Brown

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

eight − two =