Obyčejné křížaly? Kdepak: TIPY na hand made dárky!

Kdepak obyčejné křížaly! Zdaleka netušíte, co všechno se s nimi dá dělat! Nasušte si pořádnou zásobu v sušičce na ovoce a zeleninu nebo v troubě a pak s nimi můžete kouzlit. A vyrábět i krásné domácí vánoční dárky. A s tou vůní jablek to každého potěší. Protože až skončí vánoční hostiny, přijde čas na nějaké pěkné milé lednové mlsání.

A to bude pravý čas vytáhnout….  No, vyberte si!

Likér z křížal

Dobrý rum, vodka nebo pro ryze speciální příležitosti i nějaká ta whiskey jsou ideálními společníky. Dřevitá vůně alkoholu se pak snoubí s vůní jablíček. Do sklenice se širším hrdlem (aby se křížaly daly zase dobře vyndat a pochutnat si na nich) nacpěte maximum křížal – nebo dle libosti, dle toho, jestli dáváte přednost nacucanému ovoci nebo alkoholu. A zalijte rumem, vodkou nebo whiskey. Likér nechte alespoň měsíc před podáváním rozležet v chladu nebo při pokojové teplotě.

Med s křížalami

I do tekutého voňavého medu můžete zamíchat křížaly. V tomto případě si můžete ještě pomoci kořením a přidat třeba špetku skořice. Tím získáte báječný lék na bolest v krku nebo na podporu antibiotické léčby.

Pečené čaje s křížalami

Pečený čaj znáte, pomalu pečené husté ovoce, které poté zavaříme do skleniček. Stejně jako do čerstvého ovoce přidáváme rozinky, tak můžeme přidat i sušená jablíčka. Kombinace rozpečených čerstvých jablek a vůní a sladkostí nasáklých sušených jablíček je naprosto geniální!

KOUKNI SE  5 fantastických drinků slavných fantasy a sci-fi sérií

Jablečný prach

Je to sladidlo, které naše babičky dělávaly nejčastěji ze sušených hrušek a říkaly mu „prachanda“. Velmi dobře, až do křehkosti nasušené ovoce rozbily na prach a používaly ke slazení kaší, jako přídavek do povidel a náplní do buchet. A jistě najdete i nějaká další svá uplatnění.

Melasová bomba

Tip ze zdravé výživy. Melasu rozmixujte společně s jablečnými křížalami a uložte do chladu. Každé ráno lžička a máte skvělý multivitamín z jablíček plný hořčíku z melasy.

Tak co, už se vám sbíhají sliny?

Renata Petříčková

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

seven + seventeen =