Každý cestovatel někdy slyšel nebo dokonce zkusil něco z exotické kuchyně odlišných kultur. Některé z následujících odporných delikates můžete dokonce zkusit i u nás ve specializovaných obchodech nebo na speciálních místech. Máte odvahu to sežrat?
1. Kachní embryo
Populární jihoasijskou delikatesou je tzv. Balut, kachní nebo kuřecí embryo. Po zhruba devíti dnech od nakladení vejce si kuchař na vajíčko posvítí, aby viděl, zda už obsahuje zárodek. Zhruba po dvou týdnech je vejce připraveno stát se tou pravou pochoutkou. Je vařeno ve vodě a poté se napůl uvařený zárodek lžící vyloupne ze skořápky. Labužníky při konzumaci nemá odradit ani malý pařátek či zobáček. Na tomto jídle si pochutnáte třeba na Filipínách, v Koreji nebo ve Vietnamu. Ale tuto delikatesu koupíte pod pultem i v pražské Sapě, jen musíte vědět, kam zajít.
2. Ovčí hlavy
Ať už hlava ovce nebo losa, obyvatelé Aljašky zkrátka z uloveného zvířete nevyhodí ani kousek. Hlavy těchto zvířat se tu jedí se vším všudy a tento pokrm se jmenuje „Pacha“. Za zvláštní delikatesu pak platí zejména oční bulvy a jazyk. Místy se s takovou pochoutkou můžete setkat také v Asii nebo si na ni zajet docela blízko, do některých středomořských regionů.
3. Sýr s výkaly z larev
„Casu Marzu“ není jen tak ledajaký sýr. Uvnitř totiž ukrývá mnohem více života, než by člověk očekával. Na Sardinii se jedná o národní pochoutku, i když je její prodej v jiných zemích z hygienických důvodů zakázán. Ovčí sýr zraje tak dlouho, než se v něm objeví larvy. Jejich výkaly přispívají k fermentaci sýra a díky nim je také tato dobrota velmi měkká a krémová. Při konzumaci se proto moc nedívejte na to, co jíte, a hlavně dobře žvýkejte!
4. Smažená býčí varlata
Tak tohle jídlo je jen pro pravé kovboje! Na Divokém západě platí býčí varlata za delikatesu. Varlata se rozříznou na dvě poloviny, stáhne se z nich kůže, a pak se smaží. Kovbojové věří, že se konzumací varlat síla býka přenese na člověka a že strávník bude také daleko mužnější. Ve skutečnosti se jedná pouze o proteinovou bombu – spermie a testosteron obsažené uvnitř varlat jsou totiž odbourány ještě předtím, než dorazí do krve.
5. Polévka z čerstvé krve
Vietnamskou specialitou je polévka z čerstvé kachní krve dochucená zeleninou a burskými oříšky. Pokud dostanete na tuto specialitu s názvem „Tiet Canh“ chuť, můžete si ji leckdy objednat i v asijských restauracích v Evropě a na vyžádání také v již zmiňované Sapě.
6. Telecí žaludek plněný vnitřnostmi
Nejen delikatesa, ale dokonce národní skotský pokrm je tzv. Haggis – telecí žaludek plněný vnitřnostmi. Podle legendy mají vnitřnosti člověku dát sílu přesahující samu přírodu. Pro chuť tohoto pokrmu je velmi důležitý ten správný poměr jater, srdce a plic. Když je směs hotová, naplní se jí telecí žaludek, celek se pak vaří tři hodiny a Haggis je hotov!
7. Opičí mozečky
V asijských zemích platí opičí mozek za pochoutku. Nicméně to, že je živým opicím rozražena lebka a ještě teplý mozek se vybírá lžící, patří dnes už naštěstí spíše k povídačkám.
8. Živé kroutící se chobotničky
Korea je na bizarní speciality vskutku bohatá. Pokrm s názvem „Sannakji“ se sestává z živých malých chobotnic, které je nejlepší servírovat ještě tehdy, když se kroutí. Pozor však na přísavná chapadla, už se prý několikrát přilepila strávníkům v krku.
Kubin