NEJ české kuchařky pro kulinářské zážitky

4Kuchařka pro dceru – 5. přepracované vydání

Jak se naučit vařit dobře a s chutí? Jak překonat nástrahy složitějších jídel a dosáhnout dokonalosti? Tohle všechno vás Kuchařka pro dceru naučí tak, jak by vás to naučila vaše matka, kdyby na to měla čas. Tahle knížka je jiná než ostatní kuchařky pro začátečníky, je psaná vtipně a s láskou. Nepřikazuje, nehemží se nejasnými pojmy, nezdráhá se přesně vysvětlovat, co se děje v hrnci, a ochotně upozorní na časté chyby. Naučí vás o vaření přemýšlet, vezme vás kamarádsky za ruku a pomůže odhalit kuchařská tajemství. Díky ní uvaříte dokonalé jídlo hned napoprvé. Zvládnete s ní vše, co budete potřebovat – od špaget po svíčkovou. Je to jediná kuchařka na trhu, kterou se můžete provařit od začátku až do konce, jeden recept za druhým, a v mezičase ji číst jako napínavou kuchařskou detektivku. Jana Florentýna Zatloukalová je zkušená kuchařka a autorka, která už dovedla do kuchyně desetitisíce žen a dívek a naučila je vařit s láskou a radostí. Pokud vám v kuchyni chybí sebevědomí, vášeň nebo inspirace, její knížky vám tohle všechno přinesou

312 měsíců v české kuchyni

12 měsíců v české kuchyni

Mladý kuchař Martin Legeza vybral svoje nejlepší recepty a sestavil je podle jednotlivých sezon – vybírá a vaří vždy z toho, co v daném měsíci dozrává, nebo co je pro daný měsíc typické. A protože ještě studuje a jeho rok se tedy odvíjí od začátku školního roku do prázdnin, začíná v září tím, co se u něj doma chystávalo na první školní den, a pokračuje „svým“ rokem až do prázdnin a jídel, která mu o prázdninách vařila babička. Nemůže samozřejmě zapomenout na oslavy svatého Martina, Vánoce a dokonce ani na „nové“ svátky, takže ve své kuchařce přináší například i recepty na valentýnské menu.

KOUKNI SE  Paolo Coelho: Lukostřelec

2Jak jíme zdravě v zimě: Průvodce zdravou zimou s 90 sezónními recepty

Jak jíme zdravě v zimě: Průvodce zdravou zimou s 90 sezónními recepty

Po úspěšných kuchařkách Jak jíme zdravě v létě a Jak jíme zdravě na podzim se tým Jíme zdravě už potřetí spojil s odbornicí na výživu Michaelou Bebovou alias Biochemičkou, aby vytvořili další ze série originálních kuchařek propojujících sezónnost se zdravým stravováním. Pomocí kuchařky si sestavíte jídelníček nebo plán na vaření pro celou rodinu tak, aby byla vaše strava pestrá a opravdu vyvážená. V knize nechybí také nejčastější chyby a omyly, kterých se při přípravě a vaření jídla dopouštíme. Pomyslnou třešničku na dortu pak představují takzvané „srovnávačky“ – dvoustrany, díky kterým pochopíte, že běžná polévka z pytlíku se stěží vyrovná té domácí a že i zdánlivě zdravá kupovaná granola může mít ke zdravé výživě dosti daleko. Kniha obsahuje více než 90 sezónních receptů, tipů a návodů, jak jíst zdravě a je rozdělena do 3 základních kapitol – „Snídaně“, „Hlavní jídla“, a „Kvašení a frementace“. Autoři si tentokrát posvítili na křupravé granoly, zapečené ovesné kaše, vydatné obložené chleby, snídaňové směsi a krémové polévky, které můžete jíst od rána do večera. Velká pozornost je věnována zapečeným receptům z jednoho hrnce či pekáče a také klasické české kuchyni – samozřejmě v odlehčené podobě. Přichází období roku, kdy se můžete za dlouhých mrazivých večerů nořit do tajů výroby domácího zelí či kimči, vodního kefíru nebo třeba kváskového chleba a vánočky. Při listování knížkou vás možná na první pohled překvapí názvy jako casserole, hash nebo suflé, ale nemusíte se bát. To první je jen obdoba starého známého jídla z jednoho pekáče, to druhé je variace na vydatnou teplou snídani a to třetí… to je neuvěřitelná dobrota, se kterou uděláte parádu u nedělní snídaně nebo na oslavě. Na co se v kuchařce těšit? * více než 90 sezónních receptů, tipů a návodů, jak jíst zdravě * variace slaných i sladkých granol, zapečených kaší a obložených chlebů * krémové polévky a celá řada zapečených jídel z jednoho hrnce či pekáče * odlehčené recepty na klasickou českou kuchyni – nasladko i naslano * zdravé pečení z kvásku a tipy na fermentaci * rychlá a jednoduchá příprava ze snadno dostupných surovin * ?recepty jsou psány hravou formou a zvládnou je i začátečníci * veškerý obsah vznikl ve spolupráci s odbornicí na výživu.

KOUKNI SE  Nejprodávanější knihy za měsíc duben

1Nejez blbě

Nejez blbě

Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Pro běžného smrtelníka je složité se v džungli protichůdných doporučení orientovat a rozpoznat, co je pravda a co už je za hranicí zdravého rozumu. Detoxikační kůry, drastické diety, extrémní výživové směry, polopravdy ohledně výživy dětí. To vše může ovlivnit lidské zdraví i psychiku na mnohem delší dobu, než si řada z nás vůbec dovede představit. Pod záplavou jednoduchých řešení, které moderní doba přináší, se lidé přestávají spoléhat sami na sebe, vytrácí se selský rozum a kritické myšlení. Kniha Karolíny Fourové, odbornice na výživu a kvalitu potravin a úspěšné blogerky (FOOD BLOG ROKU 2019 – kategorie PŘÍNOS), vám pomůže pochopit základní principy stravování, představí jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučíte se správně nakupovat a dostanete odpověď na většinu otázek o jídle a potravinách, které vás kdy napadly. A abyste se v té zdravé zdravě neztratili hned na začátku, najdete v knize i 40 autorčiných nejoblíbenějších receptů, které vám cestu usnadní. Dobře se bavte a nejezte blbě!

CHarlie Brown

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

nine − 7 =