Návrat ztracené Bezcukrárny – ochutnejte, jak sladce se žije bez cukru

Bezcukrářka Marta Šurmanová prošla poměrně dlouhou životní i profesní trasu se spoustou zastávek v luxusních podnicích u nás i v zahraničí, na jejímž konci ji čekala změna pohledu na život, který, ať chceme nebo ne, často změní i pohled na to, co jíme. Finanční jistotu tak vyměnila za nápad s nezapomenutelným názvem, který se začal formovat v rámci menzy VUT. Touha jít vlastní cestou a realizovat své cíle ve vlastním prostředí z vlastního přesvědčení vymazala Bezcukrárnu na krátký čas ze seznamu zajímavých gastronomických stanovišť v Brně. Přes různá stoupání a klesání se Bezcukrárna dostala k cílové rovince a od 1. března se na ulici Milady Horákové můžete sami přesvědčit, že propojit v zákuscích to, co lidé chtějí, a to, co je pro ně zdravé, není nepřekonatelnou překážkou, ale spíše výzvou, která podle majitelky vyžaduje nejen lásku, ale i určité znalosti, přísnost k sobě samému a několik párů přátelských rukou, které vás dokážou podepřít.

Bezcukrárna je kompletně veganská a i to nejmenší zrnko bílého cukru bylo vyhnáno rýžovým nebo datlovým sirupem, stévií či cukrem z kokosových květů. Při pečení se zde používá výhradně celozrnná mouka a velkou část dortíků najdete i v bezlepkové variantě. Ve výrobně i v Bezcukrárně vládne sen spojený s racionalitou a ekologickou otázkou, což se odráží na kvalitě použitých surovin i ve snaze navázat kontakt přímo s výrobci a šetřit tak naše životní prostředí. Na každém talířku před Vámi leží krásná pravda – zdraví i jídlo jsou dary, o kterých bychom měli přemýšlet. Majitelka přidává do těsta názor, že v momentě, kdy budeme všichni zdraví, uleví se celé naší planetě. I proto je celý koncept doplněný o spolupráci s organizacemi jako je NaZemi a prosazuje fairtrade a bio produkty, které jsou bohužel občas vnímány jako drahé označení levných podvrhů.

KOUKNI SE  Handpan jako hudební nástroj k sebeléčbě a muzikoterapii

Při vstupu do prozatím nijak označené Bezcukrárny se ocitnete v obývacím pokoji Vašich babiček vybaveného různými kousky starého nábytku rozestavěného po malé místnosti, jejíž atmosféra nepřitáhne celé Brno, ale rozhodně spřízněné duše, které se chtějí ve vzpomínkách vrátit do dětství. Staré hrníčky, dětské talířky, na které si sami můžete nabrat to, na co máte chuť, a cvrnkací kuličky ve vázách se staromódně působícími červenými karafiáty připomínají film Probudím se včera. Po ochutnání některého ze zákusků se však rázem probudíte dneska – v době, kdy už naštěstí všem dochází, že slovo „alternativa“ není urážka.WP_20160301_15_31_41_Pro

Nabídka se samozřejmě neustále mění a rozšiřuje. Vidličku můžete zakrojit například do výborného bezlepkového makovce s krémem a křupavými sladkými plody goji nebo do sachru se šlehačkou, který si můžou dopřát i mlsalové s bezlepkovou dietou. Zákusky s rýžovým sirupem jsou obecně méně sladké, ale oproti tomu vynikne často lépe chuť ovoce nebo třeba máku. Za různé bezlepkové dortíky, raw koule a nebo špaldové bagles (houstičky plněné krémem a ovocem) připomínající malé větrníky zaplatíte přibližně od 20 do 65 Kč. S trochou trémy, ale srdečně a ochotně Vám snaživá obsluha připraví fairtrade kávové nápoje jako espresso za 42 nebo 45, cappuccino za 48 nebo kávu se zmrzlinou za 69, ale i například horký pudink za 48 korun, fairové čaje, bio limonády, kvas či osmatickou vodu, ze které se připravuje téměř vše z nápojového lístku.WP_20160301_14_59_31_Pro

KOUKNI SE  Tradiční i neobvyklé vánoční bramborové saláty

Na originální název a dobrou myšlenku se nabalují i další aktivity tohoto podniku. Momentálně se můžete přihlásit do Školy zdravého pečení, což znamená absolvování VIP-kurzu, jenž Vás naučí připravovat zdravé zákusky a jenž je organizován pouze individuálně, tedy pro 1 jediného zájemce. Ten si sám dle instrukcí vyzkouší upéct to, co by chtěl vytvářet i ve své vlastní kuchyni, a výsledek, kterým je nejen upečená dobrota, ale i spousta zásad a vychytávek, si odnese domů. Do budoucna by chtěla majitelka pořádat i kurzy vaření v podobě videí, která Vás provedou od nákupu kvalitních surovin, přes jejich správné kombinace a zpracování, až k uvaření chutného pokrmu. Takové kurzy by měly ušetřit Váš čas i peníze, protože si budete moct videa zakoupit v pohodlí domova za ceny nižší, než jaké byste zaplatili za běžný kurz vaření. Majitelka se netají ani představou luxusnější veganské restaurace.

Bezcukrárna je svá, tedy své majitelky, která do dezertů i do prostředí otiskuje sama sebe. Na rušné brněnské ulici se tak objevilo místo, které má přenést všechny, kdo vezmou za kliku, do doby, do které se Marta Šurmanová ráda vrací ve svých vzpomínkách, do doby, která byla otevřenější a stmelenější, do doby, kdy lidé více vnímali své okolí a kdy byl svět pravdivější. Místo cukru najdete ve všech moučnících spoustu nezávadných aditiv – poslání, uvažování nad přírodou a nad svým vlastním zdravím i úctu k jídlu. Bezcukrárna je brněnským obývákem pro všechny, co chtějí ochutnat profesionální výrobek v naprosto neprofesionálním prostředí, a pro všechny, kdo dokážou ocenit hodnotu lidského zdraví a zároveň odvahu jít vlastní cestou a nedržet se proudu, který občas splachuje ušlechtilé sny.

KOUKNI SE  Vysokoproteinová dieta: Kolik vajec sníst denně a jak je připravit?

Webové stránky: www.bez-cukrarna.cz

Otevírací hodiny: Út-Pá 13- 21 hod. So 13-17 hod.

Blanka Datinská

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

four × two =